Pappas specialare

Tomatsås när mamma är borta

En maträtt som jag faktiskt lyckats med och som Miriam efterlyst på bloggen är min egen tomatsås, till spagetti. Jag fixar ihop lite ingredienser och i sista minuten brukar jag komma på något jag glömt bort.

Torgnys tomatsås med spagetti, en klick crème fraiche, grissini och riven parmesanost.

För fotot har jag lagt upp några av ingredienserna i små glasskålar. Det är bara för kamerna eftersom det blir onödigt mycket disk på det sättet. Som den uppmärksamme kan se saknas honungen och de soltorkade tomaterna på bilden. Det hade jag som vanligt glömt bort.

Några av ingredienserna till Torgnys tomatsås. Gissa vad som saknas :)

Det här brukar jag ha i....
lök
olivolja
gula senapsfrön
krossade tomater
tomatpuré
strimlade soltorkade tomater
flytande honung
curry
salt
peppar

Och så här går det till....
I botten på kastrullen häller jag olivolja. När den blivit varm häller jag i senapsfrön. Efter ett tag lägger jag i lök, curry och tomatpuré. Detta får stå och gotta ihop sig en stund. Så småningom häller jag i de krossade tomaterna och kryddar med salt och peppar. Vid avsmakningen är jag inte riktigt nöjd och funderar ett tag på vad som saknas. Då kommer jag på att jag glömt den flytande honungen. Och säkerligen de strimlade soltorkade tomaterna också.

Tomatsåsen får gärna stå och gotta sig ett tag på spisen.

Vill jag göra en italiensk variant tar jag oregano och italiensk kryddblandning istället för curryn. Då kan jag ha i oliver också, strimlade. Får jag tänka en stund till kan jag nog hitta på flera varianter!
Skall jag bjuda någon lökskyende kompis till barnen kör jag mixerstavne genom såsen, så märks inte löken.

Smaklig måltid!

Pappa Torgny

Knäckebröd med strömming när mamma är borta

Jag älskar strömming. Det är nog det bästa jag vet. Stekt strömming med potatismos. Åååå, jag njuter av tanken. Men strömmingen blir inte sämre av att vila över natten. Dagen efter passar den perfekt på ett knäckebröd med lite rostad dansk lök på toppen.
Gunilla är för sista gången på sin Libanesiska matlagningskurs. Så jag och Jonathan får klara oss på egen hand. Igår skulle vi äta strömming efter handbollsträningen. Men det blev sent och vi blev hungriga. Jag säger inte mer, men det blev nödmat på vägen hem. Det dåliga samvetet gnager än. Allt nog, strömmingarna stektes och lades på kylning och idag njöt Jonathan och jag av mina specialmackor.

Strömmingen passar bäst på knaäckebröd om det blir några filer över.

strömming
husmans knäckebröd
smör
dansk rostad lök

Bred lite smör på knäckebrödet, lägg en kalla stekt strömmingsfile på brödet och toppa med dansk rostad lök. En kall öl höjer smakupplevelsen. Mmmm! Och inte mycket disk, som vanligt! ;)

Den rostade löken är pricken över i, på mina strömmingsknäckemackor.

Smaklig snabbmåltid!

Pappa Torgny 

PS
Snart är det slut på mina "recept". Kanske är det därför som Andreas, vår lumparson, lämnat nödmat (Field Ration) i skafferiet.
Nödmat från

PS 2
Den här rätten äts även när Gunilla är hemma. Men då läggs det upp snyggare och blir mer disk :)
OBS! Tomaterna har inget med mackorna att göra. De är med på bilden bara för färgen, enligt Gunilla!
Tomaterna var upplagda för en god omelett, men det är en annan mathistoria som kanske också kommer att berättas.

Upplagt för goda strömmingsmackor. OBS Tomaterna är bara för syns skull!

Cheddar med Cumberlandsås

Till julen hör cheddarost. Gärna en whiskeycheddar. När vi bodde i England åt vi ibland Ploughman´s lunch, en publunch med plockmat på en talrik. På den fanns det bland annat cheddarost och en klick cumberlandsås. Jättegott som det är på talrik eller på vörtbröd eller julknäcke. "Matlagning" för Pappa!

Cheddar och Cumberlandsås hör ihop.

Samkligt mellanmål i juletid!

Pappa Torgny

Stekta äggmackor när mamma är borta

Gunillas libanesiska matlagningskurs pågår några veckor till. Vad gör jag då? Jo, min egen uppfinning. Stekta äggmackor. Gunilla säger att vardagens matlagning skall vara enkelt, snabbt och gott. Denna maträtt träffar i alla fall rätt på två av kriterierna – snabbt och enkelt. Kanske gott också. På bilden ser det i alla fall lite läckert ut och en bild ljuger ju inte (lärde jag mig innan digital bildhantering blev i var mans ägo).

Stekta äggmackor med bostongurka. Snabbt och enkelt när Gunilla är borta.
Så här ser det ut...

2 portioner

4 ägg
4 formfranska
1 gul lök
1 tomat
salt och peppar
serveras med bostongurka och ketchup

Ingredienserna till de stekta äggmackorna. OBS Ölen drickes till!
Här är ingredienserna...

Stek formfranskan, äggen, den skivade löken och den skivade tomaten. Salta och peppra där det passar. Montera sedan två smörgåsar per person. Formfranskan i botten. Den skall vara stekt. Går givetvis att rosta. Det går ju snabbare och blir mindre disk, men lite får man ju lägga ner sig om man vill nå upp på den kulinariska stegen. Åtminstonne en pinne.
Lägg löken och tomatskivorna på brödet och ägget på toppen. För den som vill toppar man med bostongurka och om så önskas även ketchup (vilket jag tycker är en ingrediens som förstör allt!!).

Ingredienserna stekes separat.
Så här går det till....

För den som inte gillar lök och tomat men äter kött går det att lägga en skinkskiva mellan brödet och ägget.

Yngste sonens spontana betyg (på skinkvarianten): "Mamma är borta nästa onsdag också. Då gör vi det här igen. Det är jättegott."
Straxt efter: "Jag värmer en pizza också. Man blir ju inte jättemätt."

Smaklig måltid!

Pappa Torgny

Laxpasta när mamma är borta

När jag kom att tänka å det kan jag faktisk ett recept till. Laxpasta. Så enkelt att till och med jag klarar det och så gott att barnen gillar det. Gunilla är på personalfest med skolan och Andreas har återvät hem efter åtta månader i lumpen. Första kvällen hemma på riktigt för honom. Då får det bli laxpasta. Och pappa bjöd på god engelsk öl!

Laxpasta på Torgnys vis. Snabbt, lätt och gott!

6 portioner (eller fyra om man har hungriga pojkar hemma)

500 g tagliatelle pasta i två färger
kallrökt lax
1 gul lök
créme fraiche
peppar och lite salt (laxen är ju salt i sig)

Medan pastan kokar fräser man den hackde löken, lägger i laxen i bitar och häller på créme fraichen. Peppra och tag lite salt. Servera pastan med lite av såsen på toppen eller blanda allt och servera. Smakar gott med grissini och en öl.
Vill man göra det riktigt gott gör man pastan själv och bakar egna grissini. Men då måste Gunilla vara hemma.

Smaklig måltid!

Pappa Torgny

Fiskpinnar när mamma är borta

Som ni barn vet är jag inte särskilt bra på att laga mat. Jag har misslyckats med snabbmakaroner, två gånger i rad! De blev för hårda. Felet var att jag läste instruktionerna på paketet och följde dem slaviskt. Nu har jag lärt mig att tänka efter och smaka av.
Men jag älskar att arbeta i köket tillsammans med Mamma. Vi är ett bra team. Jag hackar, skär och lägger upp. Diskar, dukar och plockar undan (och nu också fotograferar för bloggen). Mamma skapar och lagar maten.
Vad gör jag då när Mamma är borta, som idag när hon är på libanesisk matlagningskurs. Det blir fiskpinnar och potatismos. Ingen höjdare precis, men snabbt och enkelt ;)

Fiskpinnar och potatismos = Mamma är borta!

Fiskpinnar och potatismos

5-7 fiskpinnar/ perosn
pulvermos lagom mycket/person

Ta ut fiskpinnarna ur frysen. Lägg dem i torr stekpanna på medelvärme och låt dem steka. Vill man piffa upp dem kan man krydda med fiskkrydda. Koka vatten och häll i lagom pulver under omrörning. Till detta kan man servera bostongurka eller remouladsås. (Om Mamma är hemma får man hjälp att göra remouladsåsen själv och det är mycket godare men svårare). Man kan också servera grönsaker till, men det tar längre tid att fixa till.

Hyfsad måltid, men ingen kulinarisk höjdare (jag längtar efter Mamma!)

Pappa Torgny