Pappas specialare

Axels Pizza

Axel kom nyligen på besök för att laga pizza. Eftersom Gunilla jobbade sent var Axel och jag lämnade åt varandra. Men det gick utmärkt. Gunilla hade köpt två praktiska paket med färdig deg, som bara var att rulla ut, och en burk med tomatsås. Så det var bara för mig att skära lök, paprika, champinjoner och skinka samt riva ost. Axel garnerade pizzorna och sedan ringde vi efter Amanda som lät sig väl smaka.


Axel som stolt pizzabagare.


Praktiska pizzapaket för nybörjare och gräsänkling i köket.


Resultatet blev bra och både Amanda och Axel åt ordentligt.

Det här får vi göra om, Axel!

Farbror Torgny

Färska pasta a´la Torgny

Jag gillar matlagning, men är inte särskilt bra på det. Som jag skrivit tidigare är jag en fena på att skära, hacka och förbereda. Dessutom är jag en virtuos på att diska. Men ibland får jag förtroendet att göra maten. En favorit som jag "lärt mig" på restaurang är färsk pasta med olika stekta grönsaker. Man tager vad man haver, eller vad man hittar på Willys. Att hacka och skära går bra. Men tajmningen när allt skall stekas i massor med stekpannor är inte min styrka. Därför missade jag att salta pastavattnet denna fredag. Men gott blev det ändå!


Korslagda sparris känns trendigt. Undrar om korslagda grissini också är det?

Skär i lagom stora bitar grönsaker och stek separat t ex:
Zucchini
Svamp t ex portobello
Körsbärstomater
Paprika
Sparris

Koka pastan och stek de skurna grönsakerna separat. Paprikan grillade jag i mikron på stektalrik. Tomaterna och sparrisen grillade jag i grillpanna. Dessutom rostade jag pinjenötter i torr panna. Lägg upp pastan och sprid grönsakerna över pastan. Strö riven parmesan och pinjenötter över pastan samt lägg sparrisen på toppen (för att det ser snyggt ut). Servera med grissini och cremé fraiche med vitlök.

Trevlig helg!

Pappa Torgny

Vegetarisk chorizo

I frysen finns det lite olika vegetariska alternativ. En och samma rätt kan bli både vegetarisk och köttig. Senaste "fyndet" i frysdisken på Willys var Soja Chorizo från Hälsans kök. Ett bättre alternativ än deras vanliga sojakorvar. Lite sting, men mer kunde gärna vara. Ett steg i rätt riktning, i alla fall.


Tomaterna har jag "gjort själv". De är från eget växthus.

Korvarna serverades med couscous spetsat med stekt paprika och en sås bestående av youghurt och ajvar.

Lätt och gott!

Pappa Torgny

Laxpasta när mamma är borta

Sista dagen på semestern och Gunilla jobbar. Två söner hemma att utfordra (och väcka). Jag har förstått att har man bara "kräm fräsh" hemma (lättare att använda än att stava) så fixar det sig alltid. Det fanns rester efter gårdagens rökta regnbåge i kylen. Lök finns det alltid. Likaså någon sorts pasta. Jag har gjort laxpasta förut, men då på kallrökt lax. Då måste det väl fungera med varmrökt också.


Det är stökigare än när mamma lagar mat.


Han blir bättre varje gång mamma är borta, sa yngste sonen uppskattande
när han smakade på maten.
(Notera grönsaken!)

Koka pastan. Under tiden är det bara att finhacka löken, fräsa den i stekpannan, lägga på laxbitarna, salta och peppra och hälla på crème fraîche (blev det rätt stavning nu?). Blanda gärna ihop pastan och såsen före servering. Passar bra som matlåda också.

Ha en bra dag!

Pappa Torgny
PS Det finns mer under Övrigt/Pappas specialare

Äggmackor när mamma är borta

Mamma Gunilla blev kvar två dagar i Göteborg, efter vårt besök i helgen. Eftersom Jonathan fått feber och inte har någon aptit och jag ingen inspiration blev det smoothies, mackor och nudlar. Men en innovation blev det i alla fall. Mamma har pratat om Skogaholmslimpa, ägg och vitlökspulver. Med färdigskivad limpa går det dessutom extra fort!


Snabbmat utan inspiration.

Stek limpskivorna och äggen i smör. Dofta vitlökspulver på bröden och lägg på äggen. Serveras säkert inte på finare restauranger. Men vad gör det.

Kom hem snart Mamma Gunilla. Pojkarna där hemma är hungriga.

Pappa Torgny

Pastasås när mamma är borta

Nöden har ingen lag, säger man ibland. Inte vet jag vad det betyder. Men det kanske har något med att mamma är borta i helgen. Innan hon reste mot Göteborg ställde hon fram ett paket pasta, grissini och en färdigköpt pastasås. Tack för det mamma! Men jag är inte sämre på matlagning än att jag lyckades komplettera med några viktiga tillbehör. Öl och oliver!


Willys pastasås med oliver är ingen kulinarisk höjdpunkt, men helt OK.

Trevlig helg!

Pappa Torgny