Efterrättspajer

Selmas vinbärsgömma

Selma är våran nobelpristagare ifrån Värmland Selma Lagerlöf. Första gången jag åt den här pajen var i miniformat på Mårbacka tillsammans med Torgny och Marian Väpnargård, en stor Selmakännare. Jag blev jätteglad när jag hittade receptet i en veckotidning. För enkelhetens skull gör jag det som en stor paj.

En perfekt avrundning på en kräftskiva.

pajdeg
100 gr smör
2 msk socker
2 1/4 dl vetemjöl

fyllning
½ liter röda vinbär

topping
1 ägg
1 dl socker
25 gr rumsvarmt smör
100 gr cocosflingor

Gör pajdegen och smeta ut den i pajformen. Rensa och lägg i pajformen. Blanda ihop toppingen och lägg över vinbären. Grädda på botten av ugnen i 175 grader i ca 30 minuter. Servera pajen ljummen.

Njut i augusti!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Jordgubbs- och kiwipaj

Jag var på tupperwareparty idag och fick paj till fikat. Det inspirerade mig att gå hem och se vad som fanns hemma. Det blev jordgubbar och kiwi. Pajdegen är egentligen ett recept på blåbärspaj.

Jordgubbar och kiwi är gott i paj.

4 port

75 gr smör
1½ dl mjöl
½ dl råsocker
1 krm bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Smält smöret, blanda de torra ingridienserna. Rör ner smöret. Lägg bären i botten på en smord pajform. Om de varit frusna så pudra över 1 msk potatismjöl. Om de är syrliga tillsätt en ½ dl socker. Smula över pajdegen. Grädda i 200 grader i 20 minuter.

Kiwi passar bra till jordgubbar. Smula pajdegen över bären. Rykande färdig paj. Jättegott med vaniljglass till.

Smaskens!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Sprättlätt Blåbärspaj

Miriam och Erik gick ut i skogen och plockade en liter blåbär. Eftersom jag bakat hela eftermiddagen fick det bli den här lättvarianten på paj. Den är försvinnande god så Torgny fick rusa dit med kameran innan allt var slut.

Sommarens första blåbärspaj blir en försvinnande god paj.

6-8 port

150 gr smör
3 dl mjöl
1 dl socker
1 krm salt
2 krm bakpulver
2 tsk vaniljsocker

1 liter blåbär
1 dl socker
1 msk potatismjöl

Smörj en eldfast form. Smält smöret. Blanda alla torra ingridienser, häll över smöret. Blanda socker och potatismjöl. Häll blåbären i formen och häll soclkerblandningen över bären. Smula degen över bären och grädda pajen i 20-25 minuter i 200 grader. Servera med glass, grädde eller vaniljsås.

Smaklig sommar!

Mamma Gunilla och Syster Miriam

Äppelpaj

Idag var vi bjudna på lunch hos Andreas. Det är han som är upphov till den här sidan. Han bjöd på Mormors trattkantarellsoppa, det första recept som jag lade in på den här bloggen. Dessutom fick vi Mormors vita bröd. Jag kunde inte gjort det bättre själv. Till efterrätt fick vi en nyhet. Fias amerikanska äppelpaj som Andreas vän Andrea gjorde. Den var så mumsig att till och med Jonathan smakade, han brukar bara äta marsansås.

Fika hos Andreas

 

Fias amerikanska äppelpaj

Tack för mat och paj!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny