Karlstad

Våra Utflyktstips Karlstad

Kummelön

Ett ställe vi ofta återkommer till är Kummelön, i Ölme väster om Kristinehamn. Första gången vi besökte Kummelön var för ca 20 år sedan och det var Mormor Iris som visade oss platsen. Hon bodde tio år på landet, Bonderud i Ölme socken, när våra äldsta barn växte upp. Vi åker till Kummelön för att se på blommor, fåglar och ekar. Det finns alltid något att njuta av under årets alla årstider. Senast vi var där var i blåsippstider, kanske den finaste tiden för ett besök.


En informationstavla berättar om naturreservatet Kummelön.

Blåsippor är inte lätta att fånga på bild. De är så finstämda
när de sprider ut sig bland de gamla löven.

Natur

Kummelön är ett naturreservat som ligger på en udde vid Ölmeviken. Området består av glest bevuxen hagmark med gamla ekar, lindar och enar. Flera av ekarna är ihåliga och inbjuder till upptäcktsfärd för de mindre barnen. I marken finns näringsrik hyperit vilket gör att bland annat blåsipporna trivs här. I midsommartid kan man njuta av den diskreta men väldoftande nattviolen. Då och då dyker det upp trevliga reportage i pressen från Kummelön.


Ekarna är gamla, stora och spännande.

Naturvården gör att omkullblåsta träd och nedfallna grenar får ligga kvar, liksom torrakor får stå orörda. De blir boning för både fåglar och insekter. Kattuggla och gröngöling trivs i området. På vägen ut till Kummelön denna gång flög en gröngöling med sin karaktäristiska vågiga flykt, över vägen.


Här trivs insekter och nyfikna barn.

Djurliv

På Kummelön har vi skådat många fåglar. En vinterdag såg vi havsörn, en vårdag hörde vi rördrommen (lyssna på rördrommens märkliga ljud), en solig vårdag såg vi skäggmes i vassen, en sommardag mötte vi knölsvanen med uppspärrade vingar. Vi har sett den bruna kärrhöken segla över vassen och skäggdoppingarna dansa i viken. På våren är det fullt med nyinflyttade vårfåglar i viken och en och annan fågelskådare på bergsknallen. De delar gärna med sig av det de ser. De är bara att fråga, så lär man sig något nytt.


På bergknallen ytterst på Kummelön har man fin utsikt över den fågelrika Ölmeviken.


Denna vårdag såg vi bara detta skrakpar, och en ensam gräsand.

Går man stigarna ut på Kummelön, ca 600 m, kommer man till en stuga som står öppen hela året. Här finns bänkar och bord, samt en öppen spis med ved. Det är bara att kliva in tända en brasa och grilla korv. Här finns en gästbok där besökare skriver och berättar vad de sett och upplevt. Man får till exempel tips om vilka fåglar som är på besök.


Stugan välkomnar besökare och bakom, liksom vid parkeringen, finns torrdass.


Stugan gör att man kan värma sig vintertid, med en brasa och korvgrillning.

Matsäck

Är vädret fint finns det bänkar och bord på flera på flera ställen. En enkel fika eller full matsäck är ett måste. Miljön ger aptit och det minsta man önskar sig är kaffe. Kummelön är väl besökt men det är ingen trängsel. Man hälsar glatt på varandra och kanske byter några ord om vad som skådas i kikaren eller vilka blommor som finns just idag.


Farmors korg, med de fyra årstiderna, passar perfekt när turen går till Kummelön.
Här äter vi Farmors kaviarröra i tunnbrödsrullar, med färskpressad juice och kaffe.

2 dl grädde
1/2 dl ejderns kaviar
1/2 dl finskuren gräslök

Vispa grädde och rör ner kaviar och gräslök. Smaka av. Röran räcker till 6 tunnbröd.


Kaja på behörigt avstånd när fikakorgen packas upp.

Hitta hit

Kummelön hittar man om man åker E18 från Karlstad mot Kristinehamn. När man ser Ölme kyrka på höger sida, straxt innan Stolpen som ligger väster om Kristinehamn, hittar man vägen som går ut över gärdena och passerar kyrkan. Sedan är det bara att följa skyltningen några kilometer, till naturreservatet Kummelön. http://kartor.eniro.se/m/anaAS


Ölme kyrka, syns från E18 och är tecknet på att man skall svänga av stora vägen.

Kultur

Ölme kyrka är den tredje kyrkan på samma plats. Först byggdes en träkyrka på 1100-talet. Sedan en stenkyrka på 1300-talet. Den kyrkan fick ett torn 1662. Tornet behölls när en ny stenkyrka byggdes 1785-1787. I vapenhuset finns en liljesten från medeltiden. Dopfunten är från 1200-talet. De vackra korfönstren sattes in i samband med en renovering i början av 1900-talet. Dörren till sakristian anses härstamma från borgen på Saxholmen i förlängningen av kummelövägen, som för övrigt finns avbildad på en målning ovanför dörren.

Musik

Väl på plats på Kummelön njuter vi av fågelsången och vinden i trädkronorna. Men musik och biltur hör ihop. Denna soliga vårdag med nära nog sommarvärme passade Solen i maj med Svante Thuresson och Lisa Nilsson, även om vi bara är i slutet av april. Låten finns på skivan Svante Thuresson & vänner. Här finns låtar som Vänner, Ingen sol här utan dig och Pojken på vulkanen. Vi gillar Svante Thuresson. Han har åldrats med värdighet och charm. Blir bara bättre och bättre med åren. Dessutom är det god stämning och skönt gung i hans låtar. En sommar med regn är inget bekymmer, en mjuk calvados gör gott när det skymmer.....

Trevlig utflykt önskar

Pappa Torgny och Mamma Gunilla

Alsterdalen

Alster 2011-03-06


Från parkeringen vid Alsters Herrgård är det bra skyltat till vandringslederna.

Miljö
Alsterdalen, eller Bäverdalen som den också kallas, återvänder vi ofta till. Vintertid är det öppet vatten och på sommaren finns det svalka under träden. Det är en fin promenad, först efter Alsterån söderut och sedan över en äng till ett fågeltorn med utsikt över en vik av Vänern. Här finns också kultur och historia. I herrgården föddes Gustaf Fröding och här hålls julmarknad och bondemarknad, då det går att hitta lokalproducerade matvaror.


Vandringen utmed Alsterån är trivsam under alla årstider.

Natur och djur
Djurlivet är rikt i Alsterdalen. Här finns framför allt bäver och fåglar. Bävern är inte särskilt skygg och fåglar har vi sett många arter av. Vid dagens vandring såg vi blåmes och mindre hackspett. Tidigare har vi bland annat sett varfågel och gröngöling. En man vi mötte skulle spana efter strömstare och han har sett kungsfiskare också, men det var många år sedan.


Ser man inte bävern i Alsterån ser man i alla fall spåren efter honom.


Blåmesen njöt av vårsolen och delade med sig av sin sång.


Den mindre hackspetten var svårfångad på bild, men till slut.

Kultur
När Gustaf Fröding var barn på Alsters herrgård så var Alsterdalen full av verksamhet och ljud. Så till den milda grad att Gustafs mamma flydde från oväsendet och lämnade lille Gustaf i mormors vård. Det är svårt att tänka sig nu när det är fågelkvitter som hörs som mest.


Alsters Herrgård i vinterskrud. Här kan man besöka bondemarkand och julmarknad.

Matsäck
När barnen var små blev det varm O’boy på vintern. Då tog vi helst kaffe till oss vuxna. När vi var på jul på Liseberg för några år sedan drack vi extra god choklad. Vår dotter Miriam lärde oss tricket. Lös upp en stark god mörk chokladkaka i varm mjölk. Tunnbrödsrullar är lätta att äta, blir godare av att få safta till sig en stund och går att variera på många sätt.

Het mörk choklad
1 l mjölk
100 g 70 % mörk choklad
1 msk honung
1 msk råsocker
1 tsk vanilj

Koka upp mjölken och bryt chokladen i bitar och låt smälta i mjölken. Smaksätt med socker, honung och vanilj efter egen smak. Ska man inte köra bil är det gott att spetsa med ett par teskedar rom.


En god matsäck gör halva utflykten.

Kaviarrullar
4 tunnbröd
1 dl crème fraiche
3-4 msk orökt kaviar, ejderns
lite vitpeppar
1-2 msk dill eller gräslök
Bregott
2 kokta kackade ägg

Blanda crème fraiche, kaviar, dill eller gräslök och lite vitpeppar. Smaka av. Bred ett tunt lager Bregott på tunnbröden, fördela fyllningen. Lägg finhackat ägg ovanpå och rulla ihop.

Musik
I naturen räcker det med naturljuden. Vinden i träden och fågelkvittret. Men i bilen på vägen dit tycker vi om att lyssna på musik. Denna gång plockade vi fram en gammal CD inköpt på en matvaruaffär. ”Fånga en ängel, en hyllning till Ted Gärdestad” från 2004. Ted var populär när vi var unga. Texterna är naiva och melodierna trallvänliga. Men ”Sol, vind och vatten” och ”Oh, vilken härlig da´” ger en go känsla så här i tidig vår. Med artister som Viktoria Tolstoy, Åsa Jinder och Janne Schaffer är den en pärla. Rekommenderar särskilt Janne Schaffers underbara gitarrspel på instrumentallåten ”Jag vill ha en egen måne”.


Längst ut mot Vänern finns ett fågeltorn som underlättar skådandet.

Hitta hit
Följ E18 några kilometer österut från Karlstad. Vandringen börjar vid parkeringen vid Alsters herrgård. Leder är utmärkta norrut mot Gunnerud och söderut mot fågeltornet och sedan vidare mot Kroppkärrsjön. Vandringen går på stigar och är lätt, men inte barnvagnsvänlig.

Länktips

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Bonäsudde

När vi vill uppleva västkustkänsla åker vi ut på Hammarö och söker upp Vänerns strand. Det finns flera ställen att välja på. En favorit är Räggårdsviken, eller Bonäsudde som den också kallas. Här finns det härliga klippor att sitta och äta sin matsäck på. Eller så kan man slå sig ner vid något av borden eller grillplatsen längst ute på udden.


Skylten är sliten men här finns en naturpärla.


En kort vandring från parkeringsplatsen öppnar sig Vänerviken.

Bonäsudde är värt besök året runt. På våren värmer solen när man går på klipporna och på sommaren kan man äta sin frukost där. På hösten kan man njuta av höststormens regndroppar i ansiktet och på vintern kan man njuta av isvidderna eller rasslet av iskross mot klipporna.

För att ta sig till Bonäsudde kör man ut på Hammarö, mot Lövnäs. Svänger av mot Takene, där Skagefyr med fågelstationen ligger. På vägen mot Skage fyr vid St Skagene står det en skylt "Fiskvik 2" till vänster. Följ vägen till parkeringen vid Räggårdsviken. Sedan är det bara att vandra ut på klipporna och norrut mot udden. Det är ca en kilometer från parkeringen till Bonäsudde.

Från Bonäsudde finns det en vandringsled till Kilenegården, som vi skall prova en dag.


Fåglarna är ständigt närvarande. Här spanar två skrattmåsar på oss.

Vi såg fylkingar i luften. Det ena var gäss och det  andralät som sångsvanar. Sädesärlan gick och vippade sin stjärt på karaktäristiskt vis. En pilfink hoppade glatt framför fötterna och måsarna skriade som vanligt. Gräsänderna guppade ute på vattnet. Härligt med vårens fåglar!


Två systrar väntar på grillglöd.


Mamma Gunillas potatissallad.

5 stora kokta kalla potatisar
5 msk crème fraiche
5 msk majonnäs
2 msk finhackad purjolök
3 msk hackad dill
1 tsk fransk senap
salt och svartpeppar

Blanda alla ingredienser till dressingen, smaka av med salt och peppar. Skala och tärna potatisen. Blanda ner potatisen. Smaka av igen. Potatis kräver salt.


Pappa Torgnys veggkorv, med härlig potatissallad.

Pappa Torgny är ju vegetarian. Numera finns det vegetariska korvar i frysdisken. De är lite torra och går ibland sönder om man är oförsiktig. Men vad står man inte ut med för gemenskapen runt grillen. Dessutom är det inte så ofta en senapsälskande vegetarian får tillfälle att äta senap. Det är vid dessa tillfällen och i september när vi äter ärtsoppa.


Färgglada muffins.

En gammal favoritsockerkaka, Tysk citronkaka från Sju sorters kakor som blev till muffins när vi skulle på utflykt.

150 g smält smör
3 ägg
2 dl socker
1/2 krm salt
rivet skal av 1 citron
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

2 1/2 dl florsocker
saften från 1 citron
strössel

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg, socker, salt och citronskal. Blanda mjöl med bakpulver. Rör ner det avsvalnade smöret, vänd ner mjölblandningen. Häll upp smeten i muffinsformar. De finns numera i olika storlekar. Fyll dem till hälften. Vi fick 16 stycken mellanstora. Grädda i 200-225 grader i ca 20 minuter. Blanda florsocker med citronsaft, lägg på glasyren när muffinsen svalnat.


Klipporna är spännande med sina mönster.

Vandringen ut mot udden är bra motion. Man balanserar på klipporna och hoppar mellan stenarna. Vägen tillbaka kan man gå genom skogen. Det är en vacker skog som har luftigt mellan tallarna. Det finns en vandringsled från parkeringen mot Kilenegården, ca 5 km i vardera riktningen. Vi har inte gått den men är sugna på det. En längre vandring kräver mer matsäck, vilket inte är fel.


Vandringen tillbaka till parkeringen går via en vacker och ljus tallskog.

Ta vara på det som finns i din omgivning!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny