Karlstad

Våra Utflyktstips Karlstad

Österviks kapell

22 april 2011 gjorde vi en utflykt för att få njuta av den finstämda blomsterprakten som är så välkommen efter en lång och mörk vinter. Blåsippor, vitsippor och tibast. Ett favoritställe för oss, där blomsterprakten vid den här tiden är extra generös, är Österviks kapell väster om Kristinehamn.


Grindarna visar att vi kommit rätt, till Österviks kapell.

Läs mer: Österviks kapell

Kilenegården

Ett ställe vi återvänder till, då och då, är Kilenegården på Hammrö. Det är en anläggning med bastu, omklädningsrum, toaletter, motionsspår, fågeltorn och grillplatser vid en Vänervik.


En välkomnande skylt visar att vi kommit rätt.

Läs mer: Kilenegården

Forsnäs

På våren söker vi oss ofta till utflyktsmål där det finns fåglar att skåda. Vilket det i och för sig finns överallt. På Karlstads kommuns hemsida tipsas om många bra naturreservat, naturutflykter och vandringsleder. Så här presenters det på hemsidan:

"Naturen i Karlstads kommun är intressant och omväxlande och sträcker sig från Klarälvens delta och slingrande flodarmar, Vänerstrandens klippor och strandängar upp till det dramatiska hyperitlandskapet i norr. För dig som vill upptäcka nya smultronställen i Karlstads kommun är detta några tips på utflyktsmål och vandringsleder. Även naturreservaten är intressanta utflyktsmål."


I Forsnäs har det varit kvarn och såg sedan 1600-talet fram till 1931 då
den sista mjölnaren dog. Av kvarnen finns bara grunden kvar.

Läs mer: Forsnäs

Göteborgsudden

Runt Vänern stränder finns många fina utflyktsställen där man kan se ut över Vänern och njuta av klippor och horisont med vatten och himmel som smälter ihop. Men Vänern har också en stor skärgård och många vikar. En vik går upp mot Bergvik, Väster om Karlstad, och efter stränderna finns flera iordningställda grillplatser och vandringsleder. En vinterdag tog vi följe med Nilssons och upptäckte Göteborgsudden vid Zakrisdal. I ryggsäcken fanns varm choklad och korv (inkl vegetarisk chorizo). Vid grillplatsen fanns ved och sopptunna.


Vid parkeringsplatsen finns informationsskylt och karta över området.

Läs mer: Göteborgsudden

Segerstad

En solig söndag i slutet av februari, kalla vindar men någon plusgrad. Då är det läge för en utflykt med varm choklad och smörgås. Vi har tidigare letat efter detta utflyktsmål, men inte hittar riktigt rätt. Den här gången fann vi bra information på Karlstads kommuns innehållsrika och informativa hemsida, karlstad.se.


Hittar man bara fram till parkeringen är det väl skyltat.

Läs mer: Segerstad

Cykelvägen till Skåre

Karlstad är en cykelvänlig stad. Det finns bra cykelbanor och markerade cykelleder. Förra året installerade man till och med cykelräknare på två ställen, vid infarten till centrum. Torgny cyklar ofta till jobbet, bara det är torrt och snöfritt. Gunilla cyklar gärna in till Karlstad för att möta Torgny efter jobbet och kanske köpa en sallad att äta på Sandgrundsudden.


Älven är som vackrast en stilla vårmorgon.

Läs mer: Cykelvägen till Skåre