Finngösaravinen i Sävedalen

Gunilla jobbar i Sävedalens kyrka i Partille pastorat och cyklar gärna till jobbet. Då och då har Gunilla anledning att cykla till in till Partille för något möte i församlingshemmet eller för att biträda någon kollega. Då cyklar hon förbi ett fint område som hon blivit nyfiken på. Så vi letade upp det en lördag i början av juni.


En stilla promenad i coronatid. En stunds vila vid bäcken.

Området heter Finngösaravinen och cykelbanan passerar vid den norra änden. När vi googlar får vi bara uppgifter om den politiska striden om en väg som var tänkt att gå genom ravinen. På Wikipedia stod det i alla fall att en man från Finland bodde för länge sedan vid bäcken. ”Gösa” är ett gammelsvenskt ord för bäck, därav namnet Finngösa. För att få veta mer åkte vi dit.

Vi parkerade i ett villaområde söder om cykelvägen och hittade en promenadväg in i ravinen. Det var slående många olika träd och trädgårdsväxter i ravinen, kan gissa att det dumpats ett och annat trädgårdsavfall i terrängen. Vi fick en fin promenad norrut där ravinen slutade i en minder park nedanför några villor. Vi vände söderut och där blev det mer av en ravin då vi hittade bäcken, gösa, som bitvis var kulverterad. Vi gissade att vattnet kom från området där Björndammen ligger, i Partille.

En fin promenad lättillgänglig för oss göteborgare, för att inte säga lättillgänglig för sävedalsborna. Och på vägen hem stannade vi till för en fika vid Cederleüfs & Svenheimers bageri och konditori i Sävedalen. Väl värt ett besök!


En av vägarna ner till Finngösaravinen från bostadsområdet väster om ravinen, från Ravinvägen.


En av stigarna in till ravinen.


En vacker parkliknande glänta gränsar till cykelbanan i norra delen av ravinen.


En snäcka som nått vägs ände.


Blivande träd rotar sig i gammal stubbe.


Stigarna går bitvis i lummig terräng.


Här dyker bäcken upp första gången under vår promenad, eller snarare ner i en kulvert som tar den till Säveån.


Humleblomster längs stigen.


Finngösaravinen ligger omgärdad av bostadsområden. Inte mycket folk i rörelse, men vi var (som vanligt) tidigt ute.


Bäver eller konstnär, eller både och.


Fläderblom.


En gofika är aldrig fel, särskilt inte hos Cederleüf & Svenheimer i Sävedalen.

Bra start på helgen!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla