Vodkapasta

Mat ska vara god, och enkel att laga. Därför gillar vi det här receptet på vodkapasta! Få ingredienser och kort tillagningstid, men ack så gott. Receptet kommer från matinfluencern och kokboksförfattarinnan Sofia Wood. Kan varmt rekommendera ett besök på hennes instagram-konto @sofia_wood!


Svärfar och svärmor intygar: Görgött, och dessutom bli bjuden på mat hemma!

 För 4 portioner behöver du:
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- Ca en halv tesked chiliflakes
- 200 gram tomatpuré
- 0,5 dl vodka
- 2,5 dl matlagningsgrädde
- 1-2 dl pastavatten
- 1 dl riven parmesanost
- Pasta (gärna rigatoni! Passar utmärkt till)

Börja med att finhacka lök och vitlök. Stek löken i olivolja, på medelhög värme, i några minuter så den blir genomskinlig och mjuk. Ha sedan i vitlök och chiliflakes, och stek i någon minut till.

Efter detta har du i tomatpurén. 200 gram är alltså nästan en hel tub, det ska vara mycket! Tomatpurén får sedan steka i minst 10 minuter, tills den blir karamelliserad och tegelstensröd. Under tiden kan du börja koka pasta. Tänk på att ha mycket vatten, ca en liter vatten per 100 g pasta, och mängder med salt. Pastavattnet ska smaka som havsvatten!

När tomatpurén har fräst tillsammans med löken i minst 10 minuter har du i vodkan. Du kommer inte känna smaken av vodkan när maten är klar, den ger bara ett härligt sting till såsen. Vodkan får koka bort nästan helt innan du har i matlagningsgrädden. Låt sedan såsen puttra medan pastan kokar färdigt.

Låt pastan koka tills den är al dente. Ingen sladdrig pasta här inte, utan vi vill ha tuggmotstånd! Spara en kopp av pastavattnet innan du häller av det. Det innehåller nämligen mängder med stärkelse och kommer göra under för såsen. Häll i ca 1 dl pastavatten, den rivna parmesanen och den kokta pastan i såsen (det kan vara enklast att blanda allt i en stor kastrull) och låt koka ihop under några minuter. Häll i lite mer pastavatten om du tycker det behövs. Servera med lite extra riven ost, ett drag svartpeppar och lite ruccola på toppen så är du hemma!

Ät och njut!

Svärdotter Ida