Gunnebo slott och trädgårdar

Gunnebo har vi besökt många gånger, redan innan vi flyttade till Göteborg. Det är ett vackert slott i en fantastisk miljö med olika trädgårdar. Dessutom finns det en restaurang med mycket god mat, lagad bl a på grönsaker från slottets köksträdgård. Vandrat i trädgården har vi, och ätit på restaurangen har vi, men vi har inte gått någon guidad tur i slottet. Det skulle vi råda bot på denna lördag med solsken och högsommarvärme, de första dagarna i augusti.


Gunnebo slott från entrésidan, från vägen upp mot slottet.

På vägen upp mot slottet möter oss den franska trädgården, mycket formell med raka grusgångar, tuktade träd och blommor i krukor. Vid sidan av den franska trädgården ligger den engelska med vild och fri natur, om än planerad. Den franska trädgården fortsätter på slottets baksida med tuktad buxbom, raka grusgångar och höga häckar. I änden av trädgården ligger en damm med en fontän som plaskar stillsamt. Här är det gott att sitta och vila i skuggan under träden.

Öster om slottet ligger flyglarna, gamla och nya köksträdgården, tjänstefolksbyggnaden, drivhuset och längre bort lantgården. Flyglarna brann ner 1833, men de byggdes upp efter de gamla ritningarna i början av 2000-talet. Originalritningarna hittades på slottsvinden av en tillfällighet av en piga som skulle städa på vinden, någon gång i början av 1900-talet. Flyglarna innehåller bland annat butik och turistinformation. I tjänstefolksbygganden ligger Gunnebo Kaffehus och Krog. Här skapas nytänkande och ekologisk mat med bland annat grönsaker från de restaurerade köksträdgårdarna. Bygganden är uppförd efter originalritningarna, men det visade sig vid arkeologiska undersökningar att bygganden aldrig uppfördes.

I nedre delen av franska parken, invid dammen, pågår uppförandet av orangeriet. I det ursprungliga orangeriet vinterförvarades exotiska växter och på sommaren var det sällskapslokal. Orangeriet revs i början av 1800-talet efter flera år av misskötsel. Även denna byggnad uppförs efter originalritningarna av Göteborgs stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg. När vi hade tittat på orangeriet var butiken öppen och vi kunde köpa biljetter till visningen och ta en fika i skuggan under ett parasoll.

Familjen Halls liv är den sanna "framgångssagan" om att lycka inte finns att köpa för pengar. Familjen består av pappa John, mamma Christina, sonen John den yngre och Christina den yngre. John Hall senior med en skotsk pappa och svensk mamma född med affärssinne i rätt tid. Han tjänade sina pengar på stångjärn och trä till England och tranolja till bland annat Frankrike under franska revolutionen. Till slut var han en av Sveriges rikaste män. Vad ska man då använda sina pengar till?

Till sin son säger han att du aldrig kommer att behöva arbeta. Det finns pengar som räcker livet ut för dig. John den yngre saknar affärssinne men är konstnärlig, språkkunniga och intresserad av naturkunskap. Så länge pappa lever kan han göra det han har lust med. Mamma Christina tycker nog att pappa John skämmer bort sonen. Hon gör vissa försök att ”uppfostra” sonen enligt tidens ideal. Det finns böcker i hennes bibliotek som pekar på det. Men far håller sonen om ryggen.

Till sin hustru Christina bygger han Gunnebo som sommarställe där hon kan umgås med sina vänner. Hela Gunnebo tar 18 år att bygga och kostar i dåtidens pengar ungefär 3,8 miljoner kronor. En svindlande summa. Hela anläggningen är designad av stadsarkitekten CW Carlberg. Han designade allt, hus, trädgård, möbler och inredningsdetaljer. Detta kan man njuta av än idag. Mölndals stad förvaltar platsen på bästa sätt.

När John den äldre dör 1802 så tar sonen över driften av firman, utan kunskap och utan att ta hjälp och 5 år senare går firman i konkurs. Han har fortfarande pengar men de tar så småningom slut och han dör utfattig i Stockholm 1830.

Dottern Christina får en rejäl hemgift när hon gifter Med Claes Adam Wachtmaister 1792. Han är tredje sonen, så med Christina får han pengar och hon en adlig titel. Paret klarar sig bra och kan så småningom hjälpa mamma Christina efter faderns död medan lillebror vägrar ta emot hjälp.

Gunnebo har en fascinerande historia och arbetet med att restaurera och återställa slottet och trädgårdarna är spännande. Vår som Samuel har en podd: "En podd om yrkesstolthet". Där har han samtalet med slottssnickaren Andreas Bergerson. Vi ska återvända en dag när det inte är lika varm för att ta en tur i den engelska trädgården.


Bra skyltat med information om slottet, trädgården och parken med alla byggnader.


I Värmland skulle nog denna soffa betraktas som en prostinnesoffa, med plats för många ...


Gott om blommor och därmed gott om insekter och fjärilar i trädgården.


Snart får vi komma in i slottet ...


Den franska trädgården på slottets baksida.


Det finns två köksträdgårdar, den gamla och detta som är den nya.


Smaskig fika innan det är dags för ...


... visning på slottet.


Vår guide berättade med inlevelse om Christina och Johan Hall som lät bygga slottet.


Äntligen blev besöket i slottet av.


Stora salongen.


Matsalen.


I matsalens kakelugn fanns det "värmeskåp" för maten, typ gammaldags mikrovågsugn.


Christinas salong.


Johan och Christina Hall, han en dysterkvist och tråkmåns hon en glad och social människa.

Väl värt ett återbesök!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla