Östra kyrkogården i Göteborg

Var hittar man platser för promenader i storstäder, platser som är vackra, en bit från stadens brus med både stillhet, natur och historia? Kyrkogårdarna erbjuder allt detta och de finns nära. Inom gångavstånd har vi Örgryte gamla kyrkas kyrkogård, Örgryte nya kyrkogård, Tåns kyrkogård, Stampkyrkogården, Mosaiska begravningsplatsen och Östra kyrkogården. Och lite längre bort ligger Västra kyrkogården med ett av de fem näsduksträden i Göteborg. Det finns naturligtvis fler begravningsplatser, men dessa är det som vi har besökt, och Östra flest gånger.


Röhss och Keillers grav på den så kallade Rikemanskullen på Östra kyrkogården. Skulpturerna symboliserar sorgen, hoppet och uppståndelsen.

Denna lediga fredag i januari, då det var kallt med med ett försiktigt ljusnade himmel, valde vi Östra kyrkogården för en promenad. Det är en stor begravningsplats med palts för nästan 18.000 gravar, vara av många är vackra, en del stora och några monumentala. De senare ligger på "rikemanskullen" nära Redbergsplatsen. För oss som läser mycket om Göteborg, dess gamla och moderna historia, är det roligt att se alla namn vi känner igen från historien. Men det är naturligtvis inte bara de kända namnen som är intressanta. Det är fint att stanna upp vid en för oss okänd grav, se hur gravvården är utformad, läsa namnet och utifrån det fundera på människorna, var de kommer ifrån och hur deras tid och deras liv kan ha varit.

På kyrkogårdarna finns det också vackra träd och blommor, även på vintern. Vackert belägna gravar på kullar och i kvarter. Dessutom gör sig naturen påmind. Vi såg rådjursspår, en gärdsmyg och en råtta, utöver de vanliga kråkorna och skatorna. Dessutom promenerar människor, både med och utan barnvagnar och hundar, på gångstigarna.


Det är väl skyltat på Östra kyrkogården.


Östra kyrkogården ligger vid bostadsområdet Lunden, vid Redbergsplatsen.


Det finns många vackra gravvårdar.


Från luften ser vi hur gravarna är utlagda i två stora rundlar till höger om Rikemanskullen.


Spännande träd som är vackra alla årstider ...


... även på vintern.


Nordost om kyrkogården ligger gamla Härlanda fängelse.


William Gibsons familjegrav.


Arthur Seatons familjegrav, eller snarare mausoleum, är nordens största gravmonument. Kostade 65 MKR i dagens penningvärde att bygga.


En förvärvar, en förvaltar och en fördärvar; the story of Broströms.


Uppståndelsen i januari ...


... och i augusti.


Begravningskapellet ...


... träffades av en blixt våren 2018 och brand uppstod. Under renoveringen hittades ...


... gömda och bortglömda väggmålningar.


Här vilar våra änglabarnbarnbarn ...


... så här ska vi vila en gång, nu när vi blivit göteborgare.

En kyrkogård är alltid värd att besöka!

Pappa Torgny och Mamma GunillaAllhelgonahelgen 2014, när vi bodde i Karlstad, var vi hos barnen i Göteborg och passade på att tända våra minnesljus på Östra kyrkogården. Det gjorde vi uppenbarligen inte obemärkt.