Kvibergs kyrkogård

En söndag i mars när det mesta är stängt pga pandemin – gudstjänster, museer, utställningar mm – så är kyrkogårdarna ett passande utflyktsmål. Vacker miljö, natur, arkitektur, kultur, fågelliv, stillsamt och lätt att hålla avstånd. Vi har besökt Östra kyrkogården många gånger, men Kvibergs kyrkogård bara en gång och då i samband med en begravning. Eftersom solen sken och vi tycker om att besöka kyrkogårdar tog vi en tur till Kviberg denna marssöndag.


Kvibergs kyrkogård, i Östra Göteborg norr om Gamlestaden.

Kvibergs kyrkogård är Göteborgs största kyrkogård. Det som lockade oss hit var att vi hört att det skulle finnas brittiska och tyska krigsgravar här. Sedan 1961 finns två områden med krigsgravar där man sammanfört omkomna från båda världskrigen. Det ena är för brittiska samväldet (The Commonwealth War Graves Commission) kvarter 49 A och det andra för tyskar (Volksbund Deutsche Kriegsgräbefürsorge) kvarter 21. De båda gravfälten är upplåtna för all framtid utan kostnad, men skall skötas av respektive land.

Vi fick en stillsam och fin promenad där vi såg de olika kvarteren som skiftade i utförande. Och de tre begravningskapellen. Det senast uppförda begravningskapellet är flerfaldigt prisat. Krematoriet på Kviberg har vunnit ytterligare en arkitekturtävling med pris från Sveriges Arkitekter Västra Götaland, SAVG. Det blir det tredje priset för utformningen av byggnaden. Tidigare utmärkelser är: ”årets byggnadskonst 2018” av Per och Alma Olssons pris samt Årets Arkitektur på Årets Rumgalan.


Det finns alltid en skylt för Gunilla att läsa. I detta fall en karta som gjorde det lätt att hitta ...


... krigsgravarna de brittiska på kvarter 49A och de tyska på kvarter 21.


De tyska krigsgravarna från första och andra världskriget.


Och de brittiska krigsgravarna.


Minnesplakett.


Remembrance day poppies från 11 november.


A sailor oft the great war Known unto God, står det på många av gravstenarna!


Sankt Sigfrids kapell och Sankt Olof kapell.


Sedan 1963 finns ett lettiskt område avsett för medlemmar i lettiska församlingen.


Gott om bänkar för att sitta och kontemplera en stund, och bikupor för pollinering.


Heliga korsets kapell.


Det nya krematoriet på Kviberg. Flerfaldigt prisat.

God söndag!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla