Menys Tomatpasta

Jag lyssnar mycket på poddar, bl.a. P1 Meny. Vi har fått flera olika mattips från Tomas Tengby som vi kan utforska själva, eftersom han bor i Göteborg och gör reportage härifrån. Den här gången var det tomater som köptes direkt från odlaren. Eftersom vi har haft växthus känner vi skillnad på tomat och god tomat. Vi åkte till gården och handlade, lagade och njöt!


Inspirerad av Meny i P1 lagade vi pasta med äkta tomatsås; med tomater som smakade som tomaterna vi förr plockade i vårt eget växthus.


Här hittade vi godaste tomaterna, på Bergums Biologiska Bärodling, Lassegården, Olofstorp.


En basilika i köksfönstret ger både skönhet och smak.


Redo att laga middag.


Godaste tomaterna på flera år. Köpta av odlaren på gården i Bergum. Dessutom hade de många olika sorter att välja på.


Blanda allt i stekpannan och servera på varma tallrikar.

Recept från Meny

några klickar smör
1 liten gul lök, finhackad (eller motsvarande silverlök eller schalottenlök)
400-500 g färska tomater, tärnade
1 1/2 dl torrt vitt vin
pastavatten
färsk basilika
400-500 g pasta (torkat pasta som penne, spaghetti eller linguine; eller färsk pasta)

Fräs löken mjuk i några klickar smör i en medelvarm stekpanna. Löken ska inte ta färg men bli riktigt mjuk och söt.
Lägg i de tärnade tomaterna. Fräs en kort stund. Häll på vinet och låt koka in. Tomaterna ska inte koka sönder helt, utan ha kvar lite av sitt tuggmotstånd.
Om såsen ska serveras till torkat pasta så är det bäst att sätta på pastan först, för såsen går så snabbt att göra. Med färsk pasta är det bäst att göra såsen först.
När pastan är klar så blandas den med tomatsåsen i stekpannan. Oftast märker man att det behövs lite mer vätska. Se därför alltid till att spara en skål med lite pastavatten. Späd med pastavattnet till en bra konsistens – det ska inte vara en massa lös sås, men däremot ska det vara fuktigt av sås runt pastan. Blanda ner lite nyriven färsk basilika om du vill. Man kan också dra över lite nymald svartpeppar. Visst kan man ha nyriven parmesan till, men det finns risk att den slår ut de fina tomatsmakerna. Testa att göra såsen utan såväl basilika, svartpeppar och parmesan. Nästa gång kan du lägga till nåt av det. Det kommer att smaka som olika såser!

Tomater säljs på Bonum i Gråbo, Lustgården i Masthugget och Bara Bra Mat i Majorna och Gubberogatan, samt på gården i Bergum tis, fred 10-17, lör 10-15.

Meny i P1: Njut av tomterna

Minner oss om våra växthustomater i Karlstad!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny