Japanska pankakor

Vi vaknar tidigt på mornarna och brukar läsa tidningen/tidningarna i lugn och ro. Men idag var min iPad oladdad så det blev bara en tidning läst. Vad gör man då? Det blev att kliva upp och göra japanska pannkakor som Torgny hittat recept på i tidningen (svenska Dagbladet). Lätt och luftigt, sött och gott.


Vi gillar frukostpankakor på helgen. Här är en variant som Torgny hittade i SvD. Lite pyssel blev det, men fluffiga och goda.


En pyssel blir det. En ska väga, vispa, mixa, vända ner och så skulle ju mjölken varit med på bilden ...

12 pannkakor
2 äggulor
1 dl mjölk (100 g), 3 %
2 msk matolja (28 g)
¾ dl vetemjöl (45 g)
2 tsk vaniljsocker (6 g)
4 äggvitor
4 msk strösocker (54 g)
Smör till stekning
1 krm salt

Till servering
Mjukt, rumsvarmt smör
Flytande honung (men vi tog lönnsirap)
Blandade färska bär

Mixa äggulor, mjölk och olja luftigt i en bunke med en stavmixer. Sikta ner mjöl och vaniljsocker och mixa i ytterligare i 1–2 minuter.

Vispa i en annan bunke, av glas eller metall, ägg-vitorna till ett fast skum med elvisp. Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och blank marängsmet.

Vänd ner marängen i ägguleblandningen i fyra omgångar med en slickepott – arbeta försiktigt och försök att behålla så mycket luft i smeten som möjligt.

Smält lite smör på låg värme i en non stick-panna. Spritsa eller klicka ut små höga pannkakor i stekpannan (cirka ½ deciliter per pannkaka) och stek i cirka 4 minuter per sida. Vänd försiktigt, de är väldigt ömtåliga. När du steker andra sidan kan du lägga på ett lock så att även sidorna av pannkakorna tillagas.

Servera pannkakorna med smör, honung och färska bär.

Mums en söndagsmorgon!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny