Bonäsudde

När vi vill uppleva västkustkänsla åker vi ut på Hammarö och söker upp Vänerns strand. Det finns flera ställen att välja på. En favorit är Räggårdsviken, eller Bonäsudde som den också kallas. Här finns det härliga klippor att sitta och äta sin matsäck på. Eller så kan man slå sig ner vid något av borden eller grillplatsen längst ute på udden.


Skylten är sliten men här finns en naturpärla.


En kort vandring från parkeringsplatsen öppnar sig Vänerviken.

Bonäsudde är värt besök året runt. På våren värmer solen när man går på klipporna och på sommaren kan man äta sin frukost där. På hösten kan man njuta av höststormens regndroppar i ansiktet och på vintern kan man njuta av isvidderna eller rasslet av iskross mot klipporna.

För att ta sig till Bonäsudde kör man ut på Hammarö, mot Lövnäs. Svänger av mot Takene, där Skagefyr med fågelstationen ligger. På vägen mot Skage fyr vid St Skagene står det en skylt "Fiskvik 2" till vänster. Följ vägen till parkeringen vid Räggårdsviken. Sedan är det bara att vandra ut på klipporna och norrut mot udden. Det är ca en kilometer från parkeringen till Bonäsudde.

Från Bonäsudde finns det en vandringsled till Kilenegården, som vi skall prova en dag.


Fåglarna är ständigt närvarande. Här spanar två skrattmåsar på oss.

Vi såg fylkingar i luften. Det ena var gäss och det  andralät som sångsvanar. Sädesärlan gick och vippade sin stjärt på karaktäristiskt vis. En pilfink hoppade glatt framför fötterna och måsarna skriade som vanligt. Gräsänderna guppade ute på vattnet. Härligt med vårens fåglar!


Två systrar väntar på grillglöd.


Mamma Gunillas potatissallad.

5 stora kokta kalla potatisar
5 msk crème fraiche
5 msk majonnäs
2 msk finhackad purjolök
3 msk hackad dill
1 tsk fransk senap
salt och svartpeppar

Blanda alla ingredienser till dressingen, smaka av med salt och peppar. Skala och tärna potatisen. Blanda ner potatisen. Smaka av igen. Potatis kräver salt.


Pappa Torgnys veggkorv, med härlig potatissallad.

Pappa Torgny är ju vegetarian. Numera finns det vegetariska korvar i frysdisken. De är lite torra och går ibland sönder om man är oförsiktig. Men vad står man inte ut med för gemenskapen runt grillen. Dessutom är det inte så ofta en senapsälskande vegetarian får tillfälle att äta senap. Det är vid dessa tillfällen och i september när vi äter ärtsoppa.


Färgglada muffins.

En gammal favoritsockerkaka, Tysk citronkaka från Sju sorters kakor som blev till muffins när vi skulle på utflykt.

150 g smält smör
3 ägg
2 dl socker
1/2 krm salt
rivet skal av 1 citron
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

2 1/2 dl florsocker
saften från 1 citron
strössel

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg, socker, salt och citronskal. Blanda mjöl med bakpulver. Rör ner det avsvalnade smöret, vänd ner mjölblandningen. Häll upp smeten i muffinsformar. De finns numera i olika storlekar. Fyll dem till hälften. Vi fick 16 stycken mellanstora. Grädda i 200-225 grader i ca 20 minuter. Blanda florsocker med citronsaft, lägg på glasyren när muffinsen svalnat.


Klipporna är spännande med sina mönster.

Vandringen ut mot udden är bra motion. Man balanserar på klipporna och hoppar mellan stenarna. Vägen tillbaka kan man gå genom skogen. Det är en vacker skog som har luftigt mellan tallarna. Det finns en vandringsled från parkeringen mot Kilenegården, ca 5 km i vardera riktningen. Vi har inte gått den men är sugna på det. En längre vandring kräver mer matsäck, vilket inte är fel.


Vandringen tillbaka till parkeringen går via en vacker och ljus tallskog.

Ta vara på det som finns i din omgivning!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny