Pappas specialare

Grönkålspasta

Det är inte så ofta jag tar mig (eller får) fullt ansvar för köket. Skära och hacka, duka och diska är min specialitet. Men ibland händer det...
Till jul köpte vi 3 kilo grönkål. Det var den enda storleken på förpackningen hos Willys. Det som inte gick åt i julas har stått i en påse på kökstrappen och trivts i den kyliga luften. Vi lunchen häromdagen pratade jag om min kollega Maria om mat och vi kom in på grönkål. Då fick jag detta tips av henne. När jag kom hem nämnde jag det för Gunilla. Hon hade fått samma tips som notis på telefonen. Det var mycket riktigt samma recept, från under Portioner under tian. Det är ett av de absolut mest populära recepten på  Portioner under tian.


Jag minns grönkålssoppan från skoltiden. Ingen höjdare. Men detta var en god grönkålsrätt.

Läs mer: Grönkålspasta

Mozzarellapizza

Matlagning är inte min starkaste gren. Rent av motsatsen. Men några saker kan jag lyckas med. Pizza till exempel. Jag och barnens kusin Axel brukar ibland inta köket och baka pizza. Baka och baka.... Vi har färdig pizzadeg på rulle med färdig tomatsås på burk. Sedan är det bara att skära till toppingen i lagom storlek. Axel vill ha skinka och burkchampinjoner på sin pizza och jag vill ha vegetariskt. Det vill gärna bli bra, för att citera en tidigare chef jag hade.

Denna gång fick jag klara mig på egen hand. Gunilla gjorde broccolisoppa till förrätt och äppelpaj till efterrätt. Och jag fixade pizzan, med goda råd och glada tillrop från Gunilla.


Pizza på rulle blir fyrkantig pizza. I vecken vid kanten ligger Philadelphiaost ost.

Denna vegetariska pizza toppades med färska champinjoner, grillad paprika, färska tomater, soltorkade tomater i olja, mozzarellaost och Philadelphiaost med örtsalt och vitlök. Philadelphiaosten i kantvecken lärde vi oss på Pizza Hut.


Vegetariana a´la Lindén.

God söndag!

Pappa Torgny

Stekt strömming med räkor

Jag är inte särskilt duktig i köket. I alla fall inte när det gäller att laga mat. Men jag är bra på att hacka och skära, duka och diska, samt hålla ordning i skafferiet och vinkylen. Det där att få olika ingredienser att smälta samma till något nytt, det ligger inte för mig. Men att steka strömming och göra potatismos, det klarar jag galant. Barnen kan ibland berömma mig för mitt potatismos. Och strömming tycker jag är bland det godaste som kan hamna på en tallrik.

Ibland får jag ta kommandot i köket, och då kör jag ut Gunilla. Måste helt fokusera på uppgiften. Denna gång hade jag ett foto i mobiltelefonen som jag visat Gunilla. Laga det åt mig, som hon med ett leende! Jag hade lunchat med en kollega här i Göteborg och ätit stekt strömming med räkor, en ny kombination för mig. Varför inte försöka. Vi hade strömming i frysen och räkor över från fredagsmyset med barnbarnen Hanna och Ester. Det var bara att sätta igång.


Resultatet blev godkänt av Gunilla.

Läs mer: Stekt strömming med räkor

Pyttipanna när mamma jobbar

Jag har inte varit lämnad ensam med matlagningen på länge. Idag var jag dock ledig och skulle därför förse Jonathan och mej själv med lämplig lunch. Det blev pyttipanna, på riktigt!


Jag kan faktiskt steka ägg, men har lite problem med simultankapaciteten.

Så här går det till att göra pyttipanna när mamma jobbar:

Gå ut i skogen, ta en rejäl promenad medan solen stiger och njut av den friska, svala luften. Passa på och plocka några gula kantareller. (Trattkantarellerna torkas för framtida användning.)
Skala och tärna några potatisar.
Be Jonathan eller någon annan hacka ett par lökar.
Rensa och skär kantarellerna i små bitar.
Stek kantarellerna, löken och potatisen (Råstek, för vem har lust att vänta länge på lunchen!) var för sig.
Blanda ihop allt och krydda med lämpliga kryddor, t ex ett örtsalt.
Servera med stekta ägg (helst med hel äggula) och rödbetor.

Ha en bra dag!

Pappa Torgny

Pimm's

Förra året när vi var i England köpte med en flaska Pimm´s. När våra barn var hemma för att fira lillebrors student och solen sken passade det att ta fram flaskan och blanda till en sval brittisk sommardryck.


Brittiskt, somrigt och gott i skymningen!

Blandningen kan se olika ut. Vi använde Pimm´s, Ginger Ale, citronmeliss, citron- och limeskivor samt massor med is.

Pimm´s

Skön sommar till er alla!

Pappa Torgny

Paolos tomatsås, när mamma jobbar sent

Jag är duktig på tomatsås. Kanske skulle kunna kalla det min paradrätt - pasta med tomatsås. I Paolo Robertos nya kokbok "Italiensk bondmat" har han en tomatsås som han beskriver som "den fylligaste och smakrikaste tomatsåsen du kan tänka dig". Den ville jag testa, när Gunilla jobbade sent. Mycket olivolja, grovhackad lök och vin. Låter gott. Men sedan visade det sig att den skulle koka ihop med köttbullar. Inte bra när man är vegetarian. Men jag kryddade med färskmalda kryddor och peppar (efter inrådan från Gunilla). Det blev en god och lite annorlunda tomatsås.


Pappa Torgnys paradrätt!

1 dl olivolja
1 mycket grovhackad lök
1 1/2 dl rödvin
700 g passerade tomater
375 g krossade tomater
1 nypas salt
1 1/2 tsk salt
färskrivna kryddor och peppar

Värm upp olivoljan, tillsätt lök, och fräs utan att den får färg. Tillsätt vinet och låt koka i 5-10 min. Häll i tomaterna, krydda och låt koka ihop en stund. Servera med resten av vinet, riven parmesan, färsk strimlad basilika, grisini, oliver och vitt bröd att doppa i en god olivolja.

Passa på och njut en torsdagskväll!

Pappa Torgny