Kaffebröd

Semmelmuffins

 Jag gjorde de dessa muffins istället för semlor på jobbet på fettisdagen. Gästerna godkände dem och en bad om receptet. Ursprungligen kommer det från ICA och ska göras i långpanna. Jag gjorde dem i muffinsformar istället. Det blir ungefär 40 stycken. Vill man ha färre så går receptet bra att dela på 3.


Barnbarnen gillade dem, men utan grädde och med mycket strössel på.

Läs mer: Semmelmuffins

Cookie pops

Förra fredagen var det Skåreskolans dag. Då var det en av mina elever som hade med såna cookie pop på pinne till försäljning. Jag bytte pinnen mot pappersform. Titta på nätet. Där finns det massor av inspiration.


Till kaffet vill man ju ha något sött, eller hur?

1 sockerkaka
150 g Philadelphia ost
choklad
strössel

Smula sockerkakan och blanda med Philadelphiaosten. Rulla till bollar. Ställ dem i kylskåp en stund. Smält chokladen och rulla och pynta bollarna.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Limemuffins

Vi fick inbjudan till ett 65-årskalas av en arbetskamrat till Torgny. I inbjudan stod det: "Jag vill inte ha några presenter men du får gärna ta med dig något till buffébordet eller dessertbordet". Så det blev dessa godsaker!


Surt, sött, gott och riktigt färggrant. Som en gåbortblomma!

Läs mer: Limemuffins

Smålandskringlor

 En gammeldags och god kaka som finns i många varianter.


Historiska kringlor på ett historiskt fat (arvegods).

200 g smör
1 1/4 dl socker
2 dl gräddfil
2 tsk hjorthornssalt
1 ägg
8 dl vetemjöl

Rör smör och socker smidigt. Tillsätt gräddfilen, lite i taget. Rör ner hjorthornssalt och ägg. Blanda ner mjölet till en smidig deg. Ta upp degen på bakbordet och dela den i ca 30 bitar. Rulla ut smala längder och forma dem till kringlor. Doppa kringlorna i socker och lägg dem glest på plåten, hjorthornssaltet gör att de sväller mycket. Grädda dem i 250 grader i 10-15 minuter.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Sockerkringlor

Till jul brukade min mamma göra fasters ringar. I "Sju sorters kakor" heter den Carl XV:s kringlor, ett gammalt historiskt recept alltså. Enkelt att göra också.


Sockerkringlor på Mor Margarethas kakfat på Karlstadsduken från Klässbol.

Läs mer: Sockerkringlor

Chokladtryffeltårta

 En underbart god och mäktig tårta för alla som älskar choklad. Den blir godare om den görs en dag i förväg.


En god kaka för ett gott nytt år!

 12-15 bitar

pajdeg

225 g smör
5 1/2 dl mjöl
1 1/2 ägg
3/4 dl socker

fyllning

100 g kokosfett
2 ägg
5 dl florsocker
1 1/2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker

Blanda pajdegen och låt den bli kall. Kavla ut 2/3 av degen och lägg i botten på en pajform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

Smält kokosfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker. Blanda ner kakaon. Rör ner kokosfettet lite i taget. Klicka ut i pajformen. Kavla ett lock av resten av degen. Grädda på galler på botten i ugnen i knappt 200 grader ca 30 minuter. Låt kakan stå över natten. Dekorera med smält blockchoklad och florsocker.

Gott nytt år!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny