Kaffebröd

Rullrån med järn och rullare

I min ungdom stötte jag på rullrån eller gorån för första gången hemma hos en kompis med norsk mamma. Ett oförglömligt smakminne. När vi många år senare gjorde om vårt kök i Karlstad så fanns det speciella järnet att köpa på Rickardsons, där vi beställde vårt kök. Köket i Karlstad har vi lämnat men järnet kom med till Göteborg.

Under en trevliga helg med vår "gamla" bibelstudiegrupp Effata i Karlstad, på Ingmarsö i Stockholms skärgård, gick vi en promenad och hamnade vid hembygdsgården och gårdshandeln. Där fick Torgny syn på "gorånsrullaren". Vi åkte hem till Göteborg och provade den med medföljande recept. Det bästa receptet hittills, hjorthornssaltet gör rånen spröda och barnbarnen älskade dem, precis som mormor älskade dem. Allt har en historia. Den här var lite längre.


I en gårdsbutik på Ingmarsö i Stockholms skärgård hittade vi en rullrånsrullare. Passade bra till vårt Rullrånsjärn.

Läs mer: Rullrån med järn och rullare

Limemuffins

Vi fick inbjudan till ett 65-årskalas av en arbetskamrat till Torgny. I inbjudan stod det: "Jag vill inte ha några presenter men du får gärna ta med dig något till buffébordet eller dessertbordet". Så det blev dessa godsaker!


Surt, sött, gott och riktigt färggrant. Som en gåbortblomma!

Läs mer: Limemuffins

Mauds äppeltoscakaka

Vi sprang på vår församlingsherde Jonathan och Jenny hemma på Jakobsdalsgatan och Torgny bjöd in till fika dagen därpå. Först tänkte jag göra det enkelt för mig och köpa kaffebröd, men jag hade sett Maud göra äppeltoscakaka på Go'kväll, som såg god ut och gjorde den istället. Det blev så gott. Det är trevligt att plocka fram Farmor Margarethas fina kaffeservis. Det höjer smakupplevelsen.


Oftast blir äppelkakor goda, och ibland blir de extra goda. Denna äppelkaka tillhör den senare kategorin.

Läs mer: Mauds äppeltoscakaka

Sockerkringlor

Till jul brukade min mamma göra fasters ringar. I "Sju sorters kakor" heter den Carl XV:s kringlor, ett gammalt historiskt recept alltså. Enkelt att göra också.


Sockerkringlor på Mor Margarethas kakfat på Karlstadsduken från Klässbol.

Läs mer: Sockerkringlor

Semmelmuffins

 Jag gjorde de dessa muffins istället för semlor på jobbet på fettisdagen. Gästerna godkände dem och en bad om receptet. Ursprungligen kommer det från ICA och ska göras i långpanna. Jag gjorde dem i muffinsformar istället. Det blir ungefär 40 stycken. Vill man ha färre så går receptet bra att dela på 3.


Barnbarnen gillade dem, men utan grädde och med mycket strössel på.

Läs mer: Semmelmuffins

Cookie pops

Förra fredagen var det Skåreskolans dag. Då var det en av mina elever som hade med såna cookie pop på pinne till försäljning. Jag bytte pinnen mot pappersform. Titta på nätet. Där finns det massor av inspiration.


Till kaffet vill man ju ha något sött, eller hur?

1 sockerkaka
150 g Philadelphia ost
choklad
strössel

Smula sockerkakan och blanda med Philadelphiaosten. Rulla till bollar. Ställ dem i kylskåp en stund. Smält chokladen och rulla och pynta bollarna.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny