Kaffebröd

Gorån

Gorån lagt över ett glas blir en fin ätbar skål.


Somrig efterrätt med hallonsmak.


Det nygräddade gorånet läggs över ett glas och stelnar till en trevlig form.

2 dl mjöl
1 dl socker
1 dl vatten
100 g smält avsvalnat smör
1 tsk vaniljsocker

Blanda till smeten och grädda i gorånsjärn. Lägg dem över ett glas när de är nygräddade.

3 dl grädde
0,5 dl vatten
1 dl socker
1,5 dl frusna hallon

Koka vatten och socker i 5 minuter. Rör ner hallonen. Vispa grädden hårt, blanda med hallonen. Dekorera med hallon, citronmeliss och florsocker.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Linas rullrån

Jag hittade en gammal julbakskokbok på gengåvan för 15 kronor. Det var rullrånen som lockade mig. Jag tycker att de är så vackra och goda men svåra att rulla. Det här receptet med potatismjöl fungerade perfekt.


Sött, sprött och smuligt.

150 g smör
1 ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl potatismjöl
1/4 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker, eller 1 tsk stött kardemumma
1/2 dl grädde
1 dl mjölk

Smält smöret och låt det svalna: Vispa ägg och socker och rör ner de torra ingredienserna.Rör ner fettet och till sist gräddmjölken. Grädda och rulla dem direkt eller lägg dem över ett glas så blir det ätbara glassbägare.

Gott Nytt År 2012!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Äggkringlor

När vi var i Östergötland köpte vi massor av ekologiska ägg i granngården till vandrarhemmet. När jag kom hem insåg jag att vi inte bara kan koka och steka ägg utan det fick bli lite bakning också. Det här är ett gammalt recept från "Sju sorters kakor", min mest använda bakbok. Den hade jag med mig till England 1981 när jag skulle jobba som husmor i sjömanskyrkan (SKUT). Jag har köpt de nya upplagorna också.


"Sju sorters kakor" utkom första gången 1945. Våra upplagor är från 1975,
1985, 1994 och 2005.


Goda kakor på sommarduk.

2 kokta äggulor
2 råa äggulor
1 dl socker
150 g smör
4-5 dl vetemjöl

äggvita
pärlsocker

Mosa de kokta äggulorna, blanda med rå äggulorna, socker och smör. Rör tills det är pösigt. Tillsätt 4 dl mjöl och tillsätt sedan lite mjöl i taget tills degen är smidig men inte torr och smulig. Dela degen i ca 45 bitar. Forma till en kringla. Pensla med äggvita och strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 8 minuter.

Förföriskt goda nygräddade!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Värmlänningar och Scotch shortbread

Jag provbakade några av Lenas Sewalls kakor från nya kokboken "Mina godaste julrecept". Jag valde Värmlänningar, vi är ju det sedan 26 år, och Scotch Shortbread som ett minne av vår Englandstid där vi en gång träffades.


Kakorna passade bra till Adventskaffet.

Värmlänningar 24 st

2 1/2 dl brun farin
1 msk vetemjöl
3 dl nötkärnor
1 krm salt
2 äggvitor
ev 1 tsk vatten

Lägg alla torra ingredienser i matberedaren och mixa. Vispa äggvitan och blanda ner i mjölblandningen. Är den för torr tillsätt lite vatten. Rulla 24 bollar och lägge en nöt på varje. Grädda kakorna i 150 grader i 15-20 minuter. Låt dem svalna på plåten annars går de sönder när man lyfter dem.

Scotch shortbread

200 g smör
325 g mjöl (5 1/2 dl)
125 g socker (1 1/2 dl)

Blanda degen i en mixer. Rulla den till en rulle i önskad storlek, rulla in den i plast och låt den ligga kallt en timme. Skär i tunna skivor och grädda i 175 grader i 20-25 minuter. Passa kakorna de ska vara ljusa eller en aning bruna annars smakar de bränt. Lena kavlar sina kakor men jag är för bekväm och gör på mitt lättare sätt. Kakorna på bilden är dock traditionella i formen.

Gott till kaffet!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Appelsinchokladkaka

Vi har haft familjen Hultkrants på besök. Alltid lika trevligt. De fick prova ett nytt recept från AoM. Det fick godkänt.


Choklad till kaffet är aldrig fel.

20 bitar

200 g mörk choklad med apelsinsmak (eller annan smak)
225 g smör
3 dl farinsocker
4 ägg
1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1/2 tsk salt
125 g mandel eller nötter

garnering

100 g choklad
50 g mandel eller nötter
1/2 tsk flingsalt

Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar och smält i smöret. Tillsätt farinsockret och låt det smälta. Tillsätt de torra ingredienserna, äggen och mjölken, sist grovhackad mandel eller nötter. Klä en form 20 x 30 cm med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda 25 minuter i 175 grader. Hacka chokladen och lägg på den varma kakan. Lägg på hackad mandel eller nötter och smula över flingsaltet. Låt stå svalt och stelna.

Chokladigt och gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Kolakladdkaka

Miriam ringde och frågade efter det här gamla receptet och jag hittade det i min digra samling. Lite ordning har jag. Då kom jag på att det passade att göra eftersom både Torgny och jag hade kaffevecka på våra jobb. Vi dubblade satsen och gjorde en och annan "gottegris" nöjd på fredagen ;-) Man kan inte räkna kalorier när man gör den här kakan. Den spränger alla ramar men den är goood.


Sött och gott gillas av de flesta, men en bit räcker.

kladdkaka

200 smör
3 dl socker
2 ägg
2 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

kolasmet

2 dl grädde
2 dl socker
4 msk sirap
100 g mörk blockchoklad, gärna med en smak

Smält smöret och blanda med sockret. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten. Vispa äggen lätt för sig och rör ner sist. Grädda i en liten långpanna 25x30 cm eller vik ett bakplåtspapper i rätt storlek. Grädda i 15 minuter i 175 grader. Vi dubblade satsen och då får man förlänga tiden ca 10 minuter. Under tiden koka kolasmeten utan chokladen. När den tjocknar och blir ljusbrun rör ned chokladen, bruten i mindre bitar. Låt kaka och sås svalna lite innan ni häller såsen över kakan. Ställ kakan kallt och låt den stelna. Kakan är så mäktig att den räcker till ca 25-30 bitar.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny