Göteborg

Våra Utflyktstips Göteborg

Slottsberget – Lindholmens borg

Vi som kommer från Värmland med bara två borgruiner Slottsbron och Saxholmen har ett Eldorado här på Västkusten. Ragnhildsholmen, Bohus fästning, Gullbergs hus, Klippan, Nya Älvsborg och Lindholmens Borg.

Det fanns spår av Lindholmens borg fram till 1860-talet när Lindholmens varv byggde arbetarbostäder på berget. Borgen gavs 1335 som morgongåva av Magnus Eriksson till drottning Blanka tillsammans med Lödöse, Värmland och Dal.

Detta var den sista av "borgarna" vi vill se men det gick inte att ta sig dit med bil, omöjligt att hitta parkeringsplats. Så det blev buss och färja, vilket inte är det sämsta! Det finns som sagt inget kvar av Lindholmens borg men fina hus och på flera av husen finns det skyltar som berättar vilka som byggde och bodde i dem. Numera bor det en familj men på 1860-talet bodde det 4 familjer med barn i varje hus, uppemot 20 personer.


Äntligen kom vi till Slottsberget, och vi kom sjövägen med Elfrida.

Läs mer: Slottsberget – Lindholmens borg

Hökälla med Nuet

Våren 2020, under corona-pandemin, letade vi utflyktsmål i Göteborg. Vi sökte på naturreservat och naturområden och fick många förslag. Ett av dessa var Hökälla, ett våtmarksområde på östra Hisingen längs Kvillebäcken. Vi åkte dit den 17 maj och hittade trevliga promenadvägar längs bäcken och vattensamlingarna med mycket fågel, vitsippor och gullvivor. Dessutom fanns det ett spännande utsiktstorn, Nuet som är ett konstverk skapat av Jens Thoms Ivarsson. När corona-pandemin höll i sig lockade vi med oss göteborgsbarnen och barnbarnen för ett corona-säkert umgänge. Barnbarnen gillade utsiktstornen och fikat.


Fina promenadvägar, våtmarker med mycket fågel och ett spännande utsiktstorn erbjuder Hökälla.

Läs mer: Hökälla med Nuet

Särö Västerskog om vintern

Särö Västerskog är ett naturreservat som ligger i Särö i norra Halland, väster om Kungsbacka. Området är som det heter, en skog på en halvö, med gammal tallskog och vidkronade hagmarksekar samt klippor och vikar.

I mars 2020, när corpna-pandemin var ett faktum, tänkte vi ta en promenad här. Det var en söndag vid lunchtid och det var fullt på parkeringen, så vi for till Fjärås Bräcka istället. Nu for vi dit på Nyårsdagen 2021 och utan att vara ute alltför tidigt (vid 10-tiden) var det ganska tomt på parkeringen. Vi fick oss en fin promenad, dock på ganska leriga stigar. Men vad gör det är havet ligger stilla och solen nästan tittar igenom molntäcket som hängt i ett längre tag den här vintern.


Bleke och nästa en strimma sol, så började 2021 för oss.

Läs mer: Särö Västerskog om vintern

Göteborgsutsikt från Sävedalens höjder

Vi tycker om att upptäcka omgivningarna där vi befinner oss. Under fyra år som Göteborgare har vi upplevt mycket och hittat många favoritplatser. Vi får tips från arbetskamrater och vänner, vi läser broschyrer och tidningar, vi fiskar tips på sociala medier.

Detta tips fångade vi upp på Instagram där @eriksson_olof tipsade @idiosynkratisk om att det finns "en utsiktspunkt där man a se bort till Vinga om sikten är god och teleobjektivet sitter på". "Man knappar in Bergshamravägen 26 i sin GPS och sen är det bara att gå ett par hundra meter förbi en vägbom som är på denna plats sen har du en hel uppsjö av Göteborgska landmärken att välja och vraka bland på horisonten." Detta var en kommentar på en bild av Sävedalens kyrka som @idiosynkratisk lade ut på Instragram och som vi kommenterade.


En fantastisk utsikt över Göteborg öppnar upp sig när vi väl vänt ryggen åt de tre mobilmaststationer.

Läs mer: Göteborgsutsikt från Sävedalens höjder

Smithska udden – Smitten

När vi flyttade till Göteborg trodde vi att vi flyttade till havet. Det gjorde vi uppenbarligen inte, vi flyttade till en Älv. Det är ju i och för sig trevligt, precis som i Karlstad. För att komma ut till havet får vi anstränga oss lite, för det är inte helt lätt att hitta lättillgängliga ställen. Det är mycket som ligger i vägen, hamnar bland annat. Och kommer man väl ut till kusten ligger det oftast öar utanför. Att få se solen gå ner i havet kräver viss planering.

Med tiden har vi hittat några ställen som tillgängliga. Stora Amundön, Särö Västerskog och så ut på öarna förstås. Idag, då vintersolståndet inföll, var det grått men vi anade en ljusning på himmeln. Vi hoppade in i bilen och körde mot Näset och Smithska udden som vi hört talas om som ett ställe med fina badmöjligheter. Och där fick vi se ljuset!


Jonathan och Gunilla andäktiga inför havet och ljuset.

Läs mer: Smithska udden – Smitten

Gunnebo slott och trädgårdar

Gunnebo har vi besökt många gånger, redan innan vi flyttade till Göteborg. Det är ett vackert slott i en fantastisk miljö med olika trädgårdar. Dessutom finns det en restaurang med mycket god mat, lagad bl a på grönsaker från slottets köksträdgård. Vandrat i trädgården har vi, och ätit på restaurangen har vi, men vi har inte gått någon guidad tur i slottet. Det skulle vi råda bot på denna lördag med solsken och högsommarvärme, de första dagarna i augusti.


Gunnebo slott från entrésidan, från vägen upp mot slottet.

Läs mer: Gunnebo slott och trädgårdar