Matpaj

Gorgonzolapaj

Lite pyssel, men det blir en god paj. Jag gjorde två små, men receptet gäller för en stor paj.

2 1/2 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk iskallt vatten

150 g gorgonzola
2 dl crème fraiche
2 ägg
1 liten squash
1 röd paprika
1 ask körsbärstomater
salt och svartpeppar

Gör pajdegen i matberedare och låt den vila. Skiva squashen och stek den i olivolja. Dela paprikan i fyra delar och grilla eller stek den. Kavla ut pajdegen och lägg den i en pajform, nagga den och förgrädda i 10 minuter på 200 graders värme. Blanda ägg och crème fraiche. Dela paprikan och gorgonzolan i mindre bitar. Häll smeten i botten på formen och. Lägg i grönsaker och ost. Grädda pajen i ca 25 minuter. Låt den stå 5-10 minuter innan den serveras.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Svamp och purjopaj

Här kommer det en god matpaj till. Just nu prenumererar jag på Allers, de har en bra receptdel i sin tidning. Det här är min variant på deras recept.


Svamp är gott i många former.

färdig smördeg
skogschampinjoner
portobello eller trattkantareller
1 stor vitlöksklyfta
1 purjolök
smör
3 dl gräddmjölk
3 ägg
200 gr cambozola eller 3 dl riven lagrad ost

Tina smördegen. Skiva svampen och stek i smör och vitlök. Finstrimla purjolöken och stek i smör. Kavla ut smördegen och lägg på svamp och purjolök. Blanda gräddmjölk och ägg. Klicka ut cambozolae eller strö över ost. Häll på mjölkblandningen. Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.

Smaklig måltid

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Frasig lökpaj

Äntligen semester! Jag firade det med att laga två recept från Allt om Mat och servera brunch i solen på framsidan av huset.


Fatet är ett loppisfynd såklart. Pajen passar som plockmat.

12 st

300 g rödlök
1 burk sardeller
½ tsk nymald svartpeppar
3 smördegsplattor
50 g riven västerbottenost

Skala och strimla löken. Stek på medelvärme i oljan från sardellerna. När löken är mjuk och glansig blanda ner hackade sardeller och svartpeppar. Ställ åt sidan att svalna. Kavla ut varje smördegsplatta och dela den i 4 bitar. Lägg dem i en aluminiumform eller en muffinsplåt. Fördela lökblandningen och toppa med riven ost. Grädda pajerna längst ner i ugnen med varmluft och undervärme 200 grader, ca 12 minuter.

Trevlig semester önskar

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Gorgonzolapaj med broccoli

Nu har jag fått ett nytt gott recept av Ewa på jobbet. Det vill säga hon berättade vad som var i och proportionerna gjorde jag på egen hand. Det går alltså bra att justera efter egen smak.


Förföriskt gott!

färdig smördeg
200 g gorgonzola
2 dl crème fraiche
färsk broccoli

Dela broccolin i buketter och grilla den på medelvärme i grillpanna eller ugn. Kavla ut smördegen och lägg i formen. Lägg i broccolin. Klicka ut ost och crème fraichen. Grädda i 200 grader i 30 minuter på botten av ugnen.

Tack för tipset Ewa!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Ansjovispaj

Ansjovis är jättesvenskt och jättegott. Här är ett recept som kommer från en veckotidning och är gjort av någon gammal baron. Den har säkert serverats som vickning många gånger. Efter pajen njöt vi av fruktbröd från Höjes vedugnsbageri, extralagrad äkta engelsk cheddar och  havtornsmarmelad tillverkad i Norrbotten. Hur gott som helst!

God paj med gott tillbehör.

pajdeg
125 gr smör
2½ dl vetemjöl
3 msk kallt vatten

fyllning

3 hackade gula lökar
2 msk smör
12 ansjovisfiléer
3 skivade tomater
1 msk ströbröd
1 dl riven lagrad ost
salt och svartpeppar

Gör pajdegen. Låt den vila 1 timme. Kavla den tunnt och förgrädda i 10 minuter. Stek löken mjuk i smör och lägg den på botten av pajen. Lägg på ansjovis och tomater. Krydda tomaterna med salt och peppar. Toppa med ströbröd och riven ost. Grädda i 20-25 minuter  i 180 grader.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny