Vegetariskt

Auberginegratäng

Miriam har varit hemma i helgen och och tipsat om Arlas hemsida. Den har bra recept, sökfunktioner och man kan spara på favoritrecept.

Mums för en vegetarian. Men gillas nog av alla.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Broccoligratäng

Jag visste det! Man måste äta kolhydrater också! Jag såg som hastigast Professor CHARLOTTE ERLANSON-ALBERTSSON i morgonsoffan på TV (10 minuter fram i inslaget) som skrivit en bok om att hjärnan vill ha färglad mat. Mycket frukt och grönt ska man äta. Blåbär är superbra och kolhydraterna är bränsle för hjärnan. Utan dem så tänker man trögt. Jag älskar potatis, pasta och framför allt bröd så därför tror jag på henne! Här kommer ett recept som gör både ögon och hjärnan glad.

Grönt och gott (med lite grädde).

4 port.

1 kg broccoli
4 dl vatten
1 tsk salt
1 dl grädde
2 dl riven ost
vitpeppar
2msk mjöl
2msk smör

6 skivor fomfranska
1 dl grädde
örtsalt

Koka upp vatten och salt.  Dela broccolin i buketter. Koka tre minuter. Spar kokvattnet. Smält  smöret och rör ner mjölet. Häll på kokvattnet. Låt såsen koka 3 minuter. Sänk värmen och rör ner ost, grädde och smaka av med vitpeppar. Lägg broccolin i en eldfast smord form. Häll på såsen. Kantskär och tärna formfranskan. Häll på grädde och örtsalt. Låt dra en stund. Lägg dem ovanpå broccolin. Gratinera i 225 grader ca 15 minuter.

Låt hjärnan få sitt!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Quornpudding

Skenet bedrar. Det är inte kålpudding. Egentligen älskar jag kåldolmar men det tar för lång tid så därför gör jag kålpudding och med quorn så kan jag göra en till Torgny också. Han godkände det och tog till och med lingonsylt istället för äppelmos som han brukar! Man kan lära gamla hundar att sitta, med mycket kärlek :)

Detta är faktiskt vegetariskt även om det ser ut som köttfärs. :)

1 litet vitkålshuvud
1 purjolök
1 gul lök
1 msk kinesisk soja
2 msk sirap
½ dl ströbröd
2 dl kokvatten
1 påse quorn
1 ägg
salt, vitpeppar

Skär kålhuvud, purjolök och lök grovt. Koka i rikligt med saltat vatten i 5 minuter. Spar 2 dl av kokvattnet. Låt grönsakerna svalna och häll kokvattnet på ströbrödet. Fräs grönsakerna i smör, soja och sirap. Värm quorn i smör och tillsätt det svällda ströbrödet. Vispa upp ägget och rör ner i quornet. Smaka av med salt och peppar. Varva med  hälften av grönsakerna i botten på en eldfast form, quornröran och resten ovanpå. Stek i ugnen på 200 grader i 30-35 minuter.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Bruschetta

Sönerna (Samuel och Andreas) sa att det var en fånig uppläggning. Det tycker inte jag. Det är ett minne från en Romsemester. Ruccolasalladen passar mycket bra som smakkomplement till tomaterna. Testa och lägg upp som ni vill. Båda sönerna tycker i alla fall att bruschettan var god.

Efter att ha varit i Rom gör vi godare bruschetta.

1 baguette
4 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
örtsalt

4 tomater
basilika
1 tsk honung
salt, svartpeppar

6 stora champinjoner
3 msk smör
1 vitlöksklyfta
salt, vitpeppar

Skär baguetten i sneda skivor. Pressa ner vitlöken i olja och salta. Pensla brödskivorna. Rosta skivorna 10 minuter i 225 grader. Hacka tomaterna och hacka färsk basilika. Blanda tomaterna med basilika, honung och salt och svartpeppar. Hacka och stek champinjonerna i smör och vitlök. Salta och peppra.
Lägg på champinjoner och tomat på det rostade brödet. Gratinera i 10 minuter i 225 grader med varmluft.

Vitlöksstekta champinjoner luktar och smakar gott

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Räk- och spenatcrepés

Jag har ett bekymmer. Sedan vi fått sopsortering kan jag inte äta hur som helst. Fel matrester resulterar i fluglarver i soptunnan, under sommarens sol. Det är som om Alfred Hitchcock varit på besök, allting kryper. Därför passar vi på att äta räkor stax innan soporna töms.                

Som barn vägrade jag spenat. Nu älskar jag det. (Pappa Torgny)

Spenatpannkaka

3 ägg
5 dl mjölk
3 dl vetemjöl
200 gr fryst hackad spenat
1 tsk salt

Fyllning

150-200 gr majonäs
1 tsk dijonsenap
ca 300 gr räkor, kräftstjärtar eller seasticks (grovhackat)
2 vispade äggvitor

Tina spenaten och låt den rinna av. Blanda till övriga ingridienser. Provstek en pannkaka och tillsätt eventuellt mera mjöl. Hacka valfritt seafood och blanda med majonäs, senap och hårdvispad äggvita. Fördela fyllningen på pannkakorna. Rulla ihop med skarven uppåt. Pensla med lite smält smör. Gratinera 12 minuter i 225 grader

Smaklig måltid

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Couscous med grönsaker

Idag stod jag vid frysdisken och tittade på en påse med fryst grönsaksblandning. Jag ville ha något som gick fort och passade att blanda med couscous. Torgny ville inte ha mera pasta denna veckan. Jag bestämde mig för att göra min egen variant med färska grönsaker, men inspirerad av påsens kombination. Det fungerade.

Couscous är både gott och vackert, särskillt med krispiga grönsaker.

4 port

1 bukett broccoli
sockerärtor
6 tomater
1 vitlöksklyfta
4 msk färsk basilika (eller 1-2 tsk torkad)
2 msk olivolja
3 dl couscous
3 dl vatten
½ tsk salt

2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Skär varje tomat i 6 klyftor. Krydda med salt, svartpeppar, lite socker ock ringla lite olivolja över. Jag grillar i min micro som har sensor. I vanlig ugn tar det ca 25 minuter 175-200 grader. Koka couscous enlig instruktion på paketet. Det varierar lite på de olika fabrikaten. Ångkoka broccoli och delade sockerärtor var för sig. Jag gör det micron.  Fräs pressad vitlök och basilika i olivolja. Blanda ner gönsakerna, tomaterna sist och servera med korv eller falafel. Gör en dressing med crème fraiche, vitlök och lite salt och peppar.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny