Vegetariskt

Grillade grönsaker med sallad och chips

När jag vaknade av en hostatack på natten tänkte jag ut den här maträtten sedan somnade jag gott. När jag serverat den så fick den godkänt av Andreas och Andrea. Jonathan åt smörgås istället.

Rött och grönt är vackert och gott.


3 grillpinnar
1 grön zucchini
4 -5 tomater
1 stor röd paprika
färsk basilika
4 msk olja, raps eller oliv
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Skär grönsakerna i skivor och bitar. Krossa vitlöksklyftan i olja och tillsätt salt och peppar. Pensla zucchiniskivorna. Varva zucchini, tomat, basilikablad och paprika och trä upp dem på grillpinnen. Lägg i en smord form häll över resterande olja. Rosta i ugnen på 225 grader 30-35 minuter.

Salladen
romansallad
små färska broccolibuketter
gurka
körsbärstomater
röd paprika

Vi blev fler till middag än jag tänkt mig så jag gjorde som amerikananrna brukar göra och tog fram en påse med lätsaltade chips. Andreas rynkade på näsan men konstaterade sedan att det var gott.

Nyttigt och onyttigt på samma tallrik. Smakar gott!

Det är kul att experimentera!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Spenatpudding

Farmor skickade ett mejl och tyckte att vi skulle göra spenatpudding. Det tog några veckor, men nu är den gjord och den blev god. Torgny har smakminnen, men är lite tveksam eftersom han inte åt spenat som barn. Men nu..... Jättegott! Så här skriver farmor: "Spenatpudding enligt Hemmets kokbok 1949. Dock enklare tillagning tack vare djupfryst spenat och moderna mått!"  Vi åt rökt makrill till, istället för skinka. 

Håller den formen är den inte bara god, utan också vacker.

250 g spenat
1½ dl stötta skorpor
4 dl röd mjölk
4 ägg
4 msk smör
1 tsk salt
½ msk socker

"Smält smöret. Vispa äggulorna tillsammans med mjölken och lägg i skorpsmulorna. Rör ner det smälta smöret och spenaten, sockra  och salta. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör försiktigt ner det i smeten som hälls i en bröad form och gräddas i vattenbad i en timme i 175 grader. Hälsningar Svärmor"

Vi gjorden den i ugnen utan vattenbad.

Salt och rökt smak passar bra till spenatpuddingen.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Spenatlasagne

Den här lasagnen fick vi hos Helena och Klas. Den var så god att till och med våran köttälskande Jonathan åt flera portioner. Jag gjorde ett eget försök, inte lika gott sa Jonathan men ätbar sa Torgny.

Lasagne i vårsolen på altanen. Njutbart!

4 port

1 pkt ICAs passerade tomater
1 pkt ICAs krosade tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk honung
½-1 tsk balsamvinäger
salt och peppar
smör
hel spenat, frusen eller färsk
500 gr keso
riven ost
12 lasangeplattor

 Hacka den gula löken och vitlöken och fräs i smör några minuter. Tillsätt Tomaterna, honung och vinäger och koka ihop
ca 10 minuter. Varva tomatsås, keso, spenat och lasangeplattor. Salta och peppra lite mellan varven. Grädda i 200 grader i 30 minuter. Lägg över riven ost och låt stå 10-15 minuter, tills det fått färg.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Kronärtskockor

Jag gillar att gå förbi grönsaksavdelningen och se vad som finns. Igår var det små fina champinjoner som lockade och fina kronärtskockor. Pain richen som blev över från fredagsmiddagen fick bli vitlöksbröd. Champinjonerna stektes i smör och kryddades med örtsalt. Kronärtskockorna kokade jag i saltat vatten med cironsaft i ca 12 minuter. Tiden beror på storleken. De är klara när bladen lossnar lätt. Servera med smör och pressad citron. Salladen är samma som igår fast i en annan skål.

Kronärtskocka med vitlöksbröd och champinjoner.

Grönt är skönt!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Ostgratinerad broccoli

Efter önskemål från Andreas lagade jag ostgratinerad broccoli till lunch igår. Vi satt och åt ute på altanen, härligt. Jag älskar den soliga delen av året, särskilt våren innan det blir för varmt.

Med en crispigt ångkokad broccoli i gratängen blir det en underbar vegetarisk maträtt.

1 kg mjölig potatis
25 gr smör
1½ dl mjölk
salt och peppar
ev. 1 uppvispat ägg

2 buketter färsk broccoli

3 msk mjöl
3 msk smör
2½ dl mjölk
1- 1½ dl riven lagrad ost
salt och peppar

Skala och koka potatisen. Dela broccolin i mindre buketter. Ångkoka den i micron eller 3 minuter i kokande salt vatten. Lägg upp den på ett eldfast fat eller form. Smält smör på medelvärme i en liten kastrull. Rör ner mjölet. Tillsätt mjölken lite åt gången och låt såsen koka i tre minuter. Tillsätt den rivna osten och låt den smälta. Smaka av med salt och peppar. Mosa potatis och tillsätt mjölk, smör, salt och peppar. Om man vill få moset lite fluffigare kan man röra ner ett uppvispat ägg i moset. Klicka ut moset runt broccolin och häll över ostsåsen. Om man vill kan man klicka ut lite gorgonzola innan man häller på ostsåsen. Gratinera i ca 20 minuer i 200-225 grader.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Ugnsomelett

Av kall kokt potatis, ägg och lite smått och gott från kylskåpet kan man lätt göra en god lunch. Idag gjorde jag så här.

Av liet rester blir den god omelett.

2 port

1 gul lök
5 kalla kokta potatisar
6 körsbärstomater
3 ägg
½ dl parmesanost
2 msk mjölk
salt och peppar
smör

Sätt på ugnen 225 grader. Hacka och stek löken medan du skalar och tärnar potatisen. Stek helst i en gjutjärnspannan. Tillsätt potatisen och stek några minuter. Klyfta och lägg i  körsbärstomaterna. Krydda med salt och peppar. Vispa ägg och mjölk. Tillsätt parmesanosten. Häll äggsmeten över grönsakerna och stek i några minuter ställ sedan in omeletten i ugnen och grädda i ca 15 minuter.
Man kan ha oliver, fetaost, skinka, bacon, soltorkade tomater mm i omeletten.

Smaklig lunch!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny