Trattkantareller

Stekt ris (Fried rice)

"Har ni Flajed Lajs (Fried Rice) på bloggen än? hittar inte..", skrev Andreas från England. Här kommer receptet till vår Engelske son och er andra.
Vi åt en del kinesiskt take away när vi bodde i England. Där hade de fantastikt stekt ris. Det här är mitt försök att återskapa. Lite krångligt med ägget, men övning ger färdighet. Trattkantarellerna är dagens tillägg. Nina på jobbet vill ha trattkantarellrecept.



2 ½ dl ris
5 dl vatten
1 tsk salt
2 gula lökar
olja
2 ägg lite vatten och salt
2 dl gröna ärtor
kinesisk soja
(2-3 dl torkade trattkantareller och smör) 

Koka riset. Skiva och stek löken mjuk i olja, ju längre desto bättre. Sockra eventuellt lite. Det ger extra färg och smak. Koka ärtorna. Blötlägg och stek trattkantarellerna i smör. När riset är kokt, lägg upp det på en tallrik för att svalna lite. När löken har fått färg, vispa upp äggen och häll dem över löken. Låt äggröran halvstelna och rör sedan om. Blanda, ris, lök och ägg, ärtor och svamp. Smaksätt med kinesisk soja. Servera med keso och rivna morötter. Vi inviger vår soja och oystersås från Fjällbacka.

Häll på äggen, men låt det inte stelna helt.     Rör om när det börjat stelna.     Samla ingredieserna i en wook och blanda.     Såser inköpta på Tairestaurang i Fjällbacka.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Trattkantarellsoppa

Favoritrecept i repris, nu när det är trattkantarelltider. Det är lätt och snabbt att laga. Vi återkommer ofta till detta recept eftsom vi brukar ha torkade trattkantareller hela året. Pappa Torgnys favoritsysselsättning (tillsammans med fiske) under hösten.



4 portioner

2 msk smör
1 gul lök
10 potatisar
1 l grönsaksbuljong eller svampbuljong
1  ½ dl torkad trattkantarell
1  ½ dl små gröna ärtor
1 dl grädde eller crème fraiche
2-3 msk hackad persilja
salt och vitpeppar

Stek skivad lök i smör tills den blir glansig. Tillsätt grönsaksbuljong, skivad potatis, trattkantareller, salt och peppar. Koka tills potatisen är mjuk. Strax före servering: tillsätt grädde eller crème fraiche, ärtor och persilja. (Om ärtorna ligger i för länge blir de militärgröna. Så får det inte bli för ögonen skall njuta också.)

Smaklig höst!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Trattkantarellpaj

När Miriam och Erik kom ville jag bjuda på kantareller som jag hittade i skogen förra helgen. Det blev min standarpaj förgylld med skogens guld.

De gula kantarellerna är min favorit!

pajdeg

2½ dl vetemjöl
75 gr smör
½ dl kallt vatten

fyllning

250 gr riven ost
3 dl grädde
3 ägg

smaksättning

smörstekta kantareller
stekt lök
oregano
muskot
skinka

Gör pajdegen och låt den vila i kylen en stund. Kavla ut degen och lägg den en pajform. Låt gärna degen hänga över kanten för den har en tendens att glida ner på botten. Picka botten med en gaffel, det hindrar botten från att resa sig och bli bubblig. Förgrädda i 10 minuter i 200 grader. Skär bort överflödig deg.
Blanda ägg och grädde. Rör ner valfri fyllning och blanda ner osten. Häll fyllningen i pajsaklet. Grädda i ca 30 minuter. Vill man ha det magrare kan man byta ut en del av grädden mot mjölk.

Pröva er fram till en egen favorit!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Asiatisk trattkantarellwook

Idag är jag ledig och då har jag tid att laga mat. Men det blir inte alltid som man tänkt sig. Benjamin kom hem och sa: "Blir det mat snart? Jag ska till stan på ett möte." Då är det bra med wook. Samuel har dessutom önskat sig mera trattkantarellrecept. Så nu kan jag glädja två söner på en gång. Kan dessutom meddela att son nummer 3 befinner sig lyckligt och väl i Preston. Tack ock lov!

Sverige möter Asien. Då blir det spännande och gott.

Färgerna är viktiga. Man äter med ögonen också.     Lök i alla dess former är gott. Purjon är dessutom vacker.

400 gr nudlar
2 röda paprikor
1 purjolök
2 broccolibuketter
2 msk fishsauce
2 msk ostronsås
2 nävar torkade trattkantareller (eller annan svamp)
olja
smör
salt och peppar

1 lime
2 dl crème fraiche

Blötlägg trattkantarellerna. Koka upp vatten och salt och låt nudlarna ligga i 5 minuter. Strimla paprika och purjolök, wooka var för sig i olja. Dela broccolin i små buketter, ångkoka. Stek trattkantarellerna i smör. Blanda alla ingridienserna i en stor kastrull. Smaksätt med ostronsås och fishsauce, salt och peppar. Blanda ner rivet skal och saft från en lime i 2 dl crème fraiche. Detta går att variera i oändlighet. Trattisarna gifte sig i alla fall bra med de asiatiska smakerna tyckte vi. Benjamin hann med bussen.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Svartrötter med trattisar

Eftersom Torgny älskar att plocka svamp men hittar mest trattisar så måste jag leta recept som går att variera med. Det här kommer från Allt om mats nätbilaga. Det blev en god smakkombination. Det passar bra med ett vitt bröd till som suger upp såsen.

Roligt att hittar ett nytt trattsirecept. Detta var gott!

1 l trattkantareller
1 msk smör
500 g svartrötter
1 skivad citron
0,5 st purjolök, liten, finhackad
200 g broccoli i buketter
2 dl matlagningsgrädde
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
hackad färsk basilika
50 g cashewnötter, grovhackade

Skär svampen i bitar och låt den koka i en torr stekpanna tills det mesta av vätskan försvunnit. Tillsätt smöret och fräs i ca 15 min på svag värme. Skala svartrötterna. Var noga med att lägga dem direkt i kallt täckande citronvatten, de svartnar annars lätt före kokning. Koka rötterna ca 10 min med skivad citron i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av. Tillsätt purjolök, broccoli och matlagningsgrädde till svampen. Låt koka ihop några minuter. Krydda med salt, peppar och basilika. Rör ner nötterna och häll fräset över svartrötterna på serveringstallrikar.

Njut av höstens bruna guld!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Vårrullar

Benjamin spelar mycket teater. Han går 10 och kommer hem 22. Om han nån gång tar sig tid så äter han gärna vårrullar med ris, eller spagetti med ketchup. Idag bestämde jag mig för att göra egna vårrullar och så hoppas jag att Benjamin tycker om dom. De är gjorda på känn så det blir inget exakt recept.

Benjamins vårrullar serveras gärna med soya till riset och sötsur stark sås till rullen.

4 port

1 klyfta vitkål, strimlad
1 riven morot
lite finstrimlad purjolök
(lite smulade trattkantareller)
vitlökspulver
mald ingefära
fishsauce
kikkomansoja
olja
filodeg
50 gr smält smör

Börja med att fräsa purjolöken lite. Tillsätt vitkål och morot. Fräs tillsammans med ingefära och vitlökspulver. När det har fått lite färg häll på fishsauce och kikkomansoja och eventuellt smulade trattisar. Sänk värmen och låt det koka i 5 minuter. Låt röran svalna. Pensla filoarken på ena halvan vik ihop och lägg ca 3 msk röra längst ner. Vik ihop som crepes och lägg på plåt. När alla filoarken är fyllda pensla med det överblivna smöret på ovansidan. Grädda ca 20 minuter i 175 gr.

Pensla degen med smält smör och vik den dubbel.     Lägg på den kalla röran.     Vik degen över fyllningen.

Rulla ihop vårrullen.     Lägg vårrullarna på en plåt.     Pensla de färdiga vårrullarna med smör.  

In med vårrullarna i ugnen.
Så här går det till att rulla sina egna vårrullar. Inte så svårt som man kan tro.


Benjamin godkännde mammas vårrullar!
Hemkommen efter en dag på teatern. Mammas hemgjorda vårrullar smakade utmärkt.
Helgens premiär av Dickens Julsaga fick goda recenssion i tidningarna. Benjamin spelade Bob Cratchit.


Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny