Potatis

Potatissallad x 2

Färskopaptisen är en av matårets höjdpunkter, tycker jag. Andreas och hans gudmor Katarina delar min uppfattning om potatis. Vi skulle aldrig kunna banta med GI metoden. Inte någon annan metod för den delen heller. Mat är gott och så skapar det gemenskap också, om man bjuder på den. Här kommer två potatissallader som jag komponerade igår.

Rödlök och kapris är gott till potatis.

Krämig dillsallad

1 kg färskpotatis
1 dl gräddfil
1 dl majonäs
1 finhackad rödlök
salt och peppar
massor av finhackad dill

Tvätta och koka potatisen. När potatisen svalnat skär den i stora bitar och blanda med resten av ingridienserna.

Varm potatissallad

1 kg färskpotatis
1 strimlad rödlök
4 msk kapris
4 msk olivolja
3 msk vitvinsvinäger
ca 1 tsk salt av "Sale di mare" med smak av basilika och rosepeppar

Borsta och koka potatisen. Dela den i bitar medan den är varm och varva med kapris och rödlöksstrimlor. Häll dresingen över den varma potatisen.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Langos

Matprat är alltid neutralt och intressant för de flesta, eftersom vi alla äter tre gånger per dag. Vid ett sånt lunchprat på Torgnys jobb kom langos på tal, så det här är ett önskerecept till Chatarina A. Langos kommer från Ungern och har blivit festivalmat här i Sverige.

Langos redo att äta. Jättegott med en kall öl (ekologisk).

4 stora eller 8 små portioner

25 gr jäst
3 dl ljummet vatten
1 stor kall kokt potatis
7 dl vetemjöl special
1 tsk salt
1 dl mjöl till utbakning
olja till fritering

Vitlöksolja

4 stora vitlöksklyftor
1 dl neutral olja

Tillbehör

3 dl gräddfil
1 finhackad rödlök
100 gr stenbitsrom

Rör ut jästen i vattnet. Riv potatisen fint. Blanda ner potatis, mjöl och salt. Jäs i 40 minuter. Degen ska vara slät och lös. Ta upp degen på mjölat bakbord. Platta till den och dela den i 16 eller 32 bitar. Jäs i 10 minuter. Heta upp oljan till 180 grader och fritera bröden 4 minuter för stora och 3 minuter för små. Vänd efter halva tiden. Läg dem att svalna på hushållspapper och galer. Pensla med vitlöksolja. Servera med tillbehören.

Platta till, skär i bitar och låt jäsa en stund till.     Fritera i 180 grader och akta fingrarna.     Lägga på hushållspapper och pensla med vitlök och olja.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Ugnspotatis x 2

Jag gillar att skapa ny mat med rester. Idag var det purjolök och cheddarost med tomat och löksmak. Till det hade jag en kastrull med kokt potatis och sedan är det bara att fundera, titta på gamla recept och experimentera. Jonathan godkände båda recepten och tyckte att tomatpotatisen var godast.

Potatis, tomater, vitlök, grädde, ost m.m.

Tomatpotatis

10 kokta potatisar
½ ask körsbärstomater
100 gr cheddarost (Vi hade köpt cheddarost med tomat och löksmak på torget)
 4 skivor formfranska
1 dl grädde
1 vitlöksklyfta
2 msk finhackad persilja
salt och peppar

Skär potatis och ost i tärningar, tomaterna i klyftor, salta och peppra. Blanda och lägg i 4 smorda eldfasta formar. Skär formfranskan i fyrkanter, pressa ner en vilöksklyfta och tillsätt persiljan i grädden. Blanda ner brödbitarna och fördela dem över potatisen. Gratinera i ca 25 minuter i 225 grader.

Inbakad purjopotatis

smördeg
10 potatisar
1 liten purjolök
1 vitlöksklyfta
1 dl grädde
smör
salt och peppar

Stek vitlök och strimlad purjolök i smör. Skala och skiva potatisarna. Lägg hälften av potatisen i botten på 4 smorda eldfasta formar. Fördela purjolöken, lägg på resten av potatisen. Fördela grädden. Lägg på smördegen. Pensla med smält smör. Gratinera ca 25 minuter i 225 grader.

Experimentera mera.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Bakpotatis med löjrom

Här kommer ett av mina "latrecept". Jag älskar att laga mat och det får gärna ta tid men ibland vill jag göra annat och då är det skönt med mat som sköter sig själv. Bakpotatis kan göras både i micro och i vanlig ugn. I min nya ugn kan jag faktiskt använda båda samtidigt. Det spar tid. Vårt favorittillbehör är löjrom, rödlök och crème fraiche. Löjromen kan man byta ut mot stenbitsrom eller ishavsrom.

Bakpotatis med löjrom, crème fraiche och finhackad rödlök.


4 port.

8 stora potatisar
2 dl crème fraiche
50 gr löjrom eller stenbitsrom
2 finhackade rödlökar

Picka potatisarna med potatissticka och kör dem i Micron 10-15 minuter eller 45-60 minuter i vanlig ugn. Kolla den största potatisen för att se om den är mjuk.

löjrom      crème fraiche     Torgny har hacakt fint som vanligt.

En lat och god kväll!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Potatispankaka

Ett gammeldags recept som är gott och lätt att göra. Det här är sådant som våra far- och mormödrar gjorde när vi var små.

Akta fingararna. Stekpannan är varm.

3 ägg
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
7 rårivna potatisar
1½ tsk salt

Skala och riv potatisen. Blanda vetemjölet med hälften av mjölken och rör till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken, äggen, den rivna potatisen och saltet. Häll smeten i en smord långpanna eller två gjutjärnspannor och grädda 35 minuter i 225 grader. Servera med lingon eller äppelmos.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Rösti

En av snabbmatsvarianterna som är lika enkelt att göra själv som att köpa färdigt är rösti. Den går också att variera med olika tillbehör. Men rösti är säkert bannlyst av GI fantasterna. Min filosofi är att den som mår mentalt bra kan äta vad den vill, men har man obalans i sitt liv kanske det är bra att ta kontroll över maten. Det finns alltså utrymme för valfrihet.

Rösti serveras gärna med stenbitsrom, rödlök, crème fraiche och en kall öl.

4 port

1 kg mjölig potatis
finhackad gul lök eller purjolök
salt
smör

Tillbehören till röstin är läckra.

Tillbehör

stenbitsrom, hackad lök och crème fraiche
eller
lingonsylt
eller
stekt bacon

Skala och grovriv potatisen. Blanda ner valfri mängd finhackad lök. Salta och stek på medelvärme 8-10 minuter på varje sida. Som sagt snabbt och enkelt!

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny