När Jonathan var liten såg vi ett barnprogram där barnen gick ut och hämtade färska hönsägg och sedan åt dyppeägg. Barnprogrammet var engelskt men dubbat till norska. Sedan dess har vi ofta gjort dyppeägg till frukost när vi vill ha något extra festligt.
När jag var i Karlstad i tisdags för att slutföra försäljningen av huset passade jag på att göra diverse ärenden. Som sista ärende innan jag åkte hem till Göteborg skulle jag lämna en tavla för omramning hos Bomans Konst & Ramar i Stodene. Vi har varit där med många tavlor genom åren. Eftersom det ofta varit fågelmotiv har Tomas berättat om fåglar han sett i skogsbrynet bakom huset eller visat rådjuren han matar. Denna gång var det hans fru Anette som tog emot tavlan. Som ofta blev det en trevlig pratstund om varför vi flyttat till Göteborg och om barn och barnbarn och varför vi lämnade tavlan hos dem när vi flyttat (mycket billigare än i storstaden).
Avslutningsvis fick Anette mitt telefonnummer och namn. Då frågade hon om det möjligtvis var vi som hade den där trevliga matsidan på webben. Ja, visst är det vi. Då ska du få det här med dig, och så plockade hon fram ett paket med "riktiga" hönsägg i olika nyanser och storlekar.
Tack för de underbart goda äggen Anette!
För att göra dyppeägg rostar man bara bröd och skär upp dem i tunna stavar. Äggen (gärna riktigt stora) kokas en kort stund så att äggulan är ordentligt rinnig. Sedan är det bara att salta lätt eller använda citronpeppar, doppa brödstavarna i äggulan och njuta!
Vi har gått från snabb och exakt induktionsspis till långsam och osäker hällspis så vi har inte hittat rätt antal minuter för äggen ännu. Gulan ska rinna över kanten när man hackar av toppen på äggen.
I barnprogrammet kallades de dyppeägg. Andreas som bott några år i England kallade dem litte soldiers. När jag googlar hittar jag dippy eggs & soldiers, eller asparagus soldier enligt Jamie Oliver. Vi ska nog testa med sparris också, men för oss kommer de alltid att heta dyppeägg!
God och trevlig helg önskar
Pappa Torgny och Mamma Gunilla