Frukost

Japanska pankakor

Vi vaknar tidigt på mornarna och brukar läsa tidningen/tidningarna i lugn och ro. Men idag var min iPad oladdad så det blev bara en tidning läst. Vad gör man då? Det blev att kliva upp och göra japanska pannkakor som Torgny hittat recept på i tidningen (svenska Dagbladet). Lätt och luftigt, sött och gott.


Vi gillar frukostpankakor på helgen. Här är en variant som Torgny hittade i SvD. Lite pyssel blev det, men fluffiga och goda.

Läs mer: Japanska pankakor

Fruktsmoothie

Vi har haft barnbarnen på besök och bjuder på "frukost på sängen", juice och smörgås i hjärtform. Efter det behövs det lite till och då är lätt att få ner en smoothie. Ett bra sätt att ta till vara väl mogna bananer som ingen vill äta.


Sommar i ett glas!

smoothie 1

3 bananer
frusen bärmix, jordgubb, hallon, vinbär
skal och saft från 1 lime

smoothie 2

2 bananer
1 liten burk Krossad ananas
skal och saft från 1 lime

Båda smoothisarna blev godkända.

En god start på dagen!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Frukostomelett

Inspirerad av ett recept från Dagens Nyheter.
Till vardags äter vi frukost var för sig, Torgny fil och müsli varje morgon klockan 04.30 och då sover jag. Men till helgen är det trevligt att äta second breakfast tillsammans (första frukost är kaffe och smörgås i sängen tillsammans med morgontidningarna).


Second breakfast hos Lindéns.

Läs mer: Frukostomelett

Gunillas specialplättar

Det här receptet såg jag på Facebook "smarrig.tv", en kul sida för matglada. Ett enkelt recept med två ägg och det som finns hemma. Jag gjorde min egen variant med det jag hade hemma. Det passar bra som förstärkt frukost eller lätt lunch. Påminner lite om amerikansk frukostpannkaka men matig istället för söt.


Vi åt dem till sen frukost, eller var det tidig lunch ...

Läs mer: Gunillas specialplättar

Dyppeägg eller Little Soldiers

När Jonathan var liten såg vi ett barnprogram där barnen gick ut och hämtade färska hönsägg och sedan åt dyppeägg. Barnprogrammet var engelskt men dubbat till norska. Sedan dess har vi ofta gjort dyppeägg till frukost när vi vill ha något extra festligt.

När jag var i Karlstad i tisdags för att slutföra försäljningen av huset passade jag på att göra diverse ärenden. Som sista ärende innan jag åkte hem till Göteborg skulle jag lämna en tavla för omramning hos Bomans Konst & Ramar i Stodene. Vi har varit där med många tavlor genom åren. Eftersom det ofta varit fågelmotiv har Tomas berättat om fåglar han sett i skogsbrynet bakom huset eller visat rådjuren han matar. Denna gång var det hans fru Anette som tog emot tavlan. Som ofta blev det en trevlig pratstund om varför vi flyttat till Göteborg och om barn och barnbarn och varför vi lämnade tavlan hos dem när vi flyttat (mycket billigare än i storstaden).

Avslutningsvis fick Anette mitt telefonnummer och namn. Då frågade hon om det möjligtvis var vi som hade den där trevliga matsidan på webben. Ja, visst är det vi. Då ska du få det här med dig, och så plockade hon fram ett paket med "riktiga" hönsägg i olika nyanser och storlekar.


Tack för de underbart goda äggen Anette!

För att göra dyppeägg rostar man bara bröd och skär upp dem i tunna stavar. Äggen (gärna riktigt stora) kokas en kort stund så att äggulan är ordentligt rinnig. Sedan är det bara att salta lätt eller använda citronpeppar, doppa brödstavarna i äggulan och njuta!


Vi har gått från snabb och exakt induktionsspis till långsam och osäker hällspis så vi har inte hittat rätt antal minuter för äggen ännu. Gulan ska rinna över kanten när man hackar av toppen på äggen.

I barnprogrammet kallades de dyppeägg. Andreas som bott några år i England kallade dem litte soldiers. När jag googlar hittar jag dippy eggs & soldiers, eller asparagus soldier enligt Jamie Oliver. Vi ska nog testa med sparris också, men för oss kommer de alltid att heta dyppeägg!

God och trevlig helg önskar

Pappa Torgny och Mamma Gunilla