Praktiska råd

Parmesan i soppan

Ett tips från Anna och Fanny Bergström som hade meny på radion i somras. Lägg den sista biten av parmesanosten i soppan och låt den koka med. Jonathan sa att potatis och purjolökssoppan smakade extra gott idag! 


Ett smart sätt att ta vara på den sista biten av parmesanosten, skalken.

Trevlig helg!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Ciselera

Till en av våra favoritefterrätter Mandalaya ska apelsinskal ciseleras. Lite pyssligt och kladdigt men väl värt besväret. Ciseleringsjärn finns i köksbutiker.

Apelsiner, citroner etc går utmärkt att ciselera.

Så här ser ciseleraren ut, om du inte visste det redan.

Smart verktyg!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Pizza

Vi var på Tranhem för att köpa närodlat och ekologiskt. Där övertalade expediten Jonathan att han gillade ostkorv. Den köpte vi hem och gjorde pizza av. Torgny fick kantareller som Katarina plockat. Mitt tips är att värma upp plåten innan man gräddar pizzan. Ställ in plåtarna medan ugnen värms upp. När degen jäst och tillbehören är förberedda kavla ut degen, lägg den på den varma plåten och lägg sedan på fyllningen. På det här sättet blir inte botten degig.


En pizza behöver inte vara rund.

Samaklig måltid

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Koka mandelpotatis

Det är svårt att koka mandelpotatis. Ofta spricker den och blir till mos. Nu har jag lärt mig. Jag kokar upp på en lägre temperatur, jag tar 7:an istället för 9:an. När det sjuder sänker jag till 3-4. Det får absolut inte koka, bara sjuda i 15-20 minuter. Lite pyssel men väl värt besväret. Jag tycker att mandelpotatis är godaste potatisen.

God och användbar potatis.

Lite extra tid ger stor utdelning.

Mamma Gunilla

Pytt med HP

Vi har alltid pytt i panna hemma, som nödföda till Jonathan. För att piffa upp den lite brukar jag hälla i lite HP sauce och Worcestershire sauce. Det har jag lärt mig av någon TV kock för några år sedan. Man får testa och smaka sig fram. När jag var på Irland serverades HP saucen redan till frukosten. Vi har lite olika frukostvanor.

PS. Det finns laxpytt också.

Alla sätt är bra utom dom dåliga!

Mamma Gunilla

Bra sås reder sig själv

Hos oss får man ibland göra flera olika såser, med och utan köttsmak. Då är Maizenas ljusa och mörka redningar fantastiskt bra. Det har jag lärt mig av Marita, som jobbar i köket på min skola. Den här gången åt vi alla trattkantarellsåsen.

Trattkantarellen är en generös svamp. Lätt att plocka och användbar till mycket.

4 port
4 dl vatten
1 svampbuljongtärning
1 näve torkade trattkantareller
3 msk grädde
2-3 msk brun redning
salt och peppar

Koka upp vatten och buljongtärning. Häll i grädden och brun redning till den tjocklek du gillar. Smula ner trattkantarellerna och smaka av med salt och peppar. Klart! Jag använder redningen när jag grillar kyckling och tar till vara stekskyn Jonathan älskar den såsen till kokt ris.

Pröva dig fram!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny