Praktiska råd

Rensa vinbär på mormors vis

Här kommer ett tips på ett enkelt sätt att rensa vinbär. Knepet är gammalt. Plocka vinbären i klasar och använd gaffel när du rensar.

Det enkla är ofta det bästa sättet att göra saker på!

Njut av sensommarens skördar!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Skinnfri apelsin

För att göra sallader med apelsin saftigare och godare skall man skära bort skalet med kniv och sedan skära ut klyftorna genom att följa hinnorna med en smidig och vass kniv.

En vass kniv och gott handlag ger skinnfria appelsinklyftor.

Var rädd om fingrarna!

Mamma Gunilla

Äggröra

Man blir aldrig för gammal att lära nytt. I morse tittade jag i Anna Bergenströms kokbok om äggröra. Där fick jag reda på varför äggröran ibland blir fast och ibland lös. Vill man ha den lös ska man använda vatten eller grädde, vill man ha den fast ska man använda mjölk. Vill man ha den extra krämig ska man tillsätta en klick kallt smör strax innan man tar den från spisen och sedan hälla upp den i ett varmt serveringsfat.

Helgfrukost med äggröra,böckling och potatis.

4 ägg
4 msk grädde (mjölk eller vatten)
salt och vitpeppar
1 msk smör

Rör upp äggen med en gaffel. Tillsätt grädde. Värm på medelvärme och rör med en trägaffel. När det tjocknat ta från värmen och tillsätt 1 msk smör. Smaka av med salt och peppar.

Vi gjorde krämig.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Bullbak – ett sätt att lära sig matlagning

Våra barn har fått lära sig matlagning med två enkla knep. Man får vara själv i köket och lära sig följa recept. Man börjar med chokladbollar, receptet finns på havregrynspaketet. Och så måste man diska efter sig! När man klarar båda momenten och tröttnat på chokladbollar går man vidare till kladdmuffins och kanelbullar. När man klarar detta kan man faktiskt följa recept i en kokbok. Alla våra fem barn tycker om att vara i köket.

Kanelbullar bakade av barnen smakar bäst till kaffet!
Benjamin i full färd med att baka kanelbullar till lillebros handbollskiosk.


Rulla degen och skär lagom bitar.     Pärlsocker + kanlebullar = sant     Kanelbullar och kaffe. Tack Benjamin!
Kanlebullar – från köket till vardagsrummet.

40 kanlebullar
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 pkt sötjäst
1 dl vit sirap
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
1,4 l vetemjöl

Fyllning
100 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl socker
2 msk kanel

Trevligt fika!

Mamma Gunilla

Béchamelsås eller vit sås

Benjamin frågade häromdagen hur man gör vit sås. Idag fick han göra den. Såsen är en grund i matlagning tycker jag. På så sätt kan man göra sås till kött, fisk, varma smörgåsar, suffléer och lasange m.m.

Béchamelsåsen är basen i äggsås med pepparrot, som är gott till kokt torsk.

4 port

3 msk smör
3 msk mjöl
4-5 dl mjölk eller buljong eller blandat
salt och peppar
ev 2-3 msk grädde

Smält smöret på medelvärme. Tillsät mjölet och rör klimpfritt. Tillsätt sedan vätskan lite i taget. När all vätska är tillsatt låt koka tre minuter för att få bort mjölsmaken. Om man har tid kan man värma upp vätskan innan man tillsätter den.

         

Lycka till!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Steka strömming utan os

En sak förenar min pappa och Torgny. De älskar båda fisk, både att fiska och äta. En sak skiljer dem dock när man ska äta strömming. Pappa kom från västkusten och åt därför på västkustskt vis med lingonsylt. Det kan jag inte få i Torgny så han äter äppelmos till. Stekt strömming med potatismos är för övrigt det godaste Torgny vet.

Torgnys favoritmat. Stekt strömming med potatismos och äppelmos.

4 port

600 gr strömmingsfilé
1 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
vitpeppar

Nu till knepet. Först så blandar man grovt rågmjöl salt och lite vitpeppar i en påse. Sedan skakar man 4-5 strömmingsfileér i påsen. Lägg dem sedan på silkonplåtpapper. 600 gram får plats på en plåt. Häll flytande smör över och under. Stek dem i ugnen i 275 grader 10-12 minuter.

Stek strömmingarna på plåt och gör paneringen i platspåse.

Smaklig måltid !

Mamma Gunilla och Pappa Torgny