Libanesiskt

Bästa hummusen

Jonathan, vår yngsta, är numera vegetarian och tillsammans med flickvännen Clara är de veganer periodvis. Jonathan som är född 1996 är digital invånare (medan mamma är invandrare) hämtar mycket inspiration från nätet. Det här receptet har han hittat på Youtube. Han gjorde det hemma i Stockholm och blev förtjust i det. I originalet ska det vara blötlagda kikärtor men vi tog genvägen med förkokta. Vår hummus blev god men en aning besk så nästa gång tänker jag steka vitlöken halverad i olivolja innan jag mixar den med citronen och också ta mig tiden att blötlägga kikärtorna. Titta på klippet och låt er inspireras!


Två hummus - två smaksättningar, med och utan spiskummin.

Läs mer: Bästa hummusen

Böngryta - Fasolakia

God vegetarisk gryta att starta det nya året med. Vi gillar Libamat!


Fetaost och ett gott bröd till. Och varför inte oliver och hummus.

500 g potatis
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
500 g haricots vertes
4 msk olivolja
1 burk tomater
1 dl vatten
1/2 dl hackad persilja
2 st grönsaksbuljongtärningar
1 tsk salt
2 lagerblad

Fetaost och bröd.

Skala och tärna potatisen. Koka i lättsaltat vatten i 5 min. Häll av vattnet. Låt potatisen ånga av i durkslaget. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär bönorna i mindre bitar. Stek bönorna med hälften av löken och vitlöken i olivolja, 2-3 min i kastrull. Tag upp ur kastrullen och låt det vila. Stek potatisen med resten av löken i olivolja, 2-3 min. Tillsätt tomater, vatten, persilja, buljongtärningar, salt och lagerblad. Lägg ner bönorna igen och låt sjuda i 5-6 min. Serveras med fetaost och ett gott bröd.

Vegetariskt och gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Labneh med pesto

Medelhavsmat är så gott men kan ta lite tid att göra. Labneh går fort om man planerar i förväg. Hittade receptet i Allt om Mat och det blev så gott.


Till labhnehen åt vi foccacia, oliver, bönsallad samt ett "långsamt" rött vin från Danmarksresan.

Läs mer: Labneh med pesto

Muhammara paprikaröra

En armenisk röra som passar till libanesisk mat, tycker vi. Jag blandar den med couscous, istället för smör till jallamackor eller bara som dressing blandad med yoghurt.


Smakar mer än den ser ut.

3 röda paprikor
2 dl valnötter
1 dl ströbröd
1 vitlöksklyfta
1 tsk granatäppelsirap (finns på Willys)
2 msk citronsaft
1 nypa salt
1 dl olivolja
1 krm spiskummin
1-2 tsk sambal olek, kan bytas ut mot färsk chilipeppar

Skär paprikan i bitar. Mixa allt utom ströbröd, olivolja och sambal olek. Tillsätt ströbröd så att röran blir mindre vattnig. Rör ner olivoljan och smaka av med sambal olek.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Libabröd med zaatar

En smak och doft från Jerusalem. Där kunde man köpa färskt bröd och zaatar krydda på gatan. Det här receptet lärde jag mig på en libanesisk matlagningskurs.


Brödet passar utmärkt till smårätter från mellanösternköket.

libabröd
olivolja
zaatarkrydda

Pensla brödet med olivolja. Strö över kryddan. Grilla i ugnen i 225 grader ca 10 minuter. Vi åt hummus, oliver och picklade grönsaker till.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Paprika och valnötsröra

Under vår sista semestervecka flyttade vi för tredje gången ut Andreas. Vi passade på att stanna ett par dagar på Maude´s hotel i Enskede, rekommenderas varmt för sin charm och familjekänsla. Som vanligt gick vi till Hötorgshallen för att handla. Där har de goda paprikaröror. Jag letade på nätet och fann systrarna Eisenmans recept.


Rött och gott!

5 röda paprikor
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl ajvar
3 dl valnötter
1/2 dl ströbröd
1 msk granatäppelsirap eller 1 tsk råsocker
salt och svartpeppar

Dela och kärna ur paprikorna och rosta dem i 250 grader tills skalet är svart, ca 20-25 minuter. Lägg dem i en plastpåse för att svalna, så är det lättare att ta av skalet. Mixa med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Om man vill ha lite hetta kan man tillsätta några droppar tabasco. Röran blir söt av paprikan.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny