Mauds äppeltoscakaka

Vi sprang på vår församlingsherde Jonathan och Jenny hemma på Jakobsdalsgatan och Torgny bjöd in till fika dagen därpå. Först tänkte jag göra det enkelt för mig och köpa kaffebröd, men jag hade sett Maud göra äppeltoscakaka på Go'kväll, som såg god ut och gjorde den istället. Det blev så gott. Det är trevligt att plocka fram Farmor Margarethas fina kaffeservis. Det höjer smakupplevelsen.


Oftast blir äppelkakor goda, och ibland blir de extra goda. Denna äppelkaka tillhör den senare kategorin.

 
En god äppelkaka blir ännu godare när den serveras med kaffe i "farmors" kaffeservis. Vännerna Jonathan och Jenny uppskattade både kaka och fika i finkoppar!

Äppelkakan
smör + ströbröd till formen
125 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 st ägg
1 msk kardemummakärnor
3 dl vetemjöl (180 g)
0.5 msk bakpulver
ca 500 g äpplen

Toscatäcke
50 g smör
1.5 msk vetemjöl
0.5 dl strösocker
2 msk honung
50 g mandelsplitter eller mandelspån

Tillbehör
lättvispad grädde

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en kakform, 1.5 liter, ca 24 cm i diameter. Vispa smör och socker tills det blir riktigt pösigt. Vispa sedan ner äggen ett i taget. Finstöt kardemummakärnorna i en mortel. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma och rör ner det i smeten. Blanda väl och fördela smeten i formen. Skala eventuellt äpplen och skär dem i klyftor. Tryck ner dem tätt i smeten. Grädda kakan på nedersta falsen 30–35 minuter tills den stannat. Förbered toscasmeten under tiden. Ta ut kakan. Höj tempraturen i ugnen till 200°. Fördela smeten över ka­kan. Fortsätt grädda ytterligare 10–15 minuter högre upp i ugnen, tills toscatäcket fått fin ljusbrun knäckfärg.

Toscatäcke
Smält smöret och till­sätt mjöl, socker, honung och mandelspån. Låt sjuda några minuter under omrörning.

Lördagsgodis är aldrig fel, med Mauds äppelkaka!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny