Bön- och majsburgare

Ständigt på jakt efter goda vegetariska burgare blev jag nyfiken på det här receptet. Det var currystekta morötter som lät spännande. Receptet kommer från ICA.

Hemgjorda burgare, det är något helt annat än konstgjorda burgare (platta, frysta, tråkiga burgare). Dessutom med engelska "chips"!

Ordning och reda när arbetet startar.


Mosa smeten grovt i en skål med en gaffel, det ska vara bitar kvar.


Forma smeten till biffar lägg på en bakpappersklädd plåt.

En blandning av kidneybönor, morot, majs och ost blir till en saftig och smakrik burgare utan kött. I kombination med en het dressing och krispiga grönsaker blir det en lyxig burgare full av smaker. Stek burgarna i ugnen – smidigt och mindre osigt!

Burgare
1  gul lök1
1 vitlöksklyfta
1  röd chili (t ex spansk peppar) eller chiliflakes
2 msk olivolja
2 dl riven morot
1 tsk curry
2  burkar kokta kidneybönor (à ca 400 g)
1  ägg
3 dl riven ost (gärna cheddar)
1 dl majs
1 dl solrosfrön
1 1/2 tsk salt
1 krm peppar

Dressing
1 dl majonnäs
1 msk ketchup
ca 1/2 krm sriracha

Sätt ugnen på 200°C.
Skala, dela och finhacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök, vitlök och chili i oljan ca 5 minuter, utan att det tar färg. Tillsätt rivna morötter och curry, fräs ytterligare några minuter. Häll av och skölj kidneybönorna. Mosa dem grovt i en skål med en gaffel, det ska vara bitar kvar. Blanda med grönsaksfräs, ägg, ost, majs och solrosfrön. Krydda med salt och peppar. Ta lite olja på händerna och forma smeten till 4 stora biffar eller 8 mindre (för 4 portioner). Lägg på en bakpappersklädd plåt. Sätt in i mitten av ugnen 30 minuter. Ta ut och låt stå 5 minuter före servering.

I originalrecept är det tänkt att serveras som burgare med bröd men jag gjorde klyftpotatis istället. Skala tre potatisar per person, klyfta och koka 5 minuter i saltat vatten. Häll av vattnet och häll på matolja. Lägg klyftorna tillsammans med biffarna på plåten. Strö lite flingsalt på potatisarna när de kommer ut ur ugnen.

Gott vegetariskt!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny