Stekt gös med rosmarinpotatis

Fredag eftermiddag var jag trött och kunde inte bestämma mig för vad jag ville ha till middag. Jag litade på att jag skulle få inspiration när jag kom till affären och fiskbilen. I affären fick jag nästan panik, det var löning och tjockt med folk. Så där fanns ingen ispiration att hämta. På vägen ut stannade vi vid fiskbilen för att köpa lax till lördagsmiddagen och där låg den och tittade på oss med glasartad blick. Fiskhandlarn sa att den var så färsk att han fått jaga den i fiskdisken. Den fick följa med hem. Där övade jag mig i den svåra konsten att filéa. Det som blev över tillagade jag på följande sätt.

Så färsk att fiskhandlaren fick jaga den i fiskdisken!

4 port.

2 gösfiléer
1 dl ströbröd
3 kryddmått citronpeppar
½ tsk salt
smör

Dela varje filé i två bitar. Blanda ströbröd med salt och peppar. Provsmaka så att det blir lagom salt och starkt.  Panera filéerna och stek på medelvärme i smör.

Servera med smält smör.

Panerad och serverad med klyftpotatis gjorde sig gösen bra

Till dettta serverade jag klyftpotatis inspirerad av potatis vi fick på en fiskrestaurang i Jerusalem. Där växte Rosmarinen stora som buskar. Jag gillar både doften och smaken.

12 medelstora potatisar
25 gr smör
rosmarin
citronpeppar
rivet skal ½ citron
3 msk citronsaft
1 tsk salt

Skala och klyfta potatisen. Smält smöret och blanda ner kryddorna. Blanda med potatisen. Stek i ugnen 200 grader i ca 45 minuter.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny