Födelsedagstårta

Kusin Michael, han med draken, fyller år idag. Stort GRATTIS. Han är inte bara bra på snöskulpturer, han bakar underbara tårtor också. Den här fick vi på födelsedagskalaset. Receptet och bilderna är alltså Michaels och jag delar med mig av godsakerna.


Denna kaka är mäktig, men ack så god.

 

Den ultimata Chokladtårtan
(till typ hur många som helst, eller ca 30 mättande smala skivor)

Till kakan:
6 1/2 dl vetemjöl
2 3/4 dl strösocker
1 1/4 dl brun farin
1 rågad dl kakaopulver
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt (skippa om du använder vanligt smör nedan)
3 ägg
1 1/2 dl gräddfil
1 msk vaniljsocker
175 g osaltat smör, smält och avsvalnat
1 1/4 dl majsolja
3 dl iskallt vatten

till glasyren:
175 g mörk choklad, minst 70% kakao
250 g [osaltat] smör, rumstempererat
4 1/2 dl florsocker, siktat
1 msk vaniljsocker

Värm ugnen till 150°.

Smörj och ströa botten i två stora (20-25cm) runda bakformar.

Rör samman mjöl, socker, farinsocker, kakao, bakpulver, bikarbonat och eventuellt salt i en rejäl skål. Vispa ägg, gräddfil och vaniljsocker i en annan skål tills allt är väl blandat. I en tredje skål rör du samman det smälta smöret och majsoljan tills de precis har blandats, vispa sedan i vattnet.

Tillsätt oljeblandningen i de torra ingredienserna och rör tills det blandats. Tillsätt äggblandningen och blanda igen till en slät smet och häll den i de förberedda bakformarna.

Grädda i 50-55 minuter, eventuellt lite mer. Stick en baknål i kakan. Om den är torr när den dras ut är kakan klar. Låt kakorna svalna i sina formar på ett galler i 15 minuter, vänd sedan upp dem och låt dem svalna helt.

Till glasyren smälter du chokladen och låter den svalna något. I en annan skål rör du smöret tills det är mjukt och ljust och tillsätter sedan det siktade florsockret lite i taget. Rör tills det är lätt och pösigt. Tillsätt sedan försiktigt vaniljsockret och chokladen och blanda alltsammans tills det är blankt och slät.

Lägg ungefär en fjärdedel av glasyren mellan de två bottnarna, resten ovanpå och på sidorna. Sprid ut det och jämna till så det ser riktigt fint ut.

 

Moster Gunilla