Jachnun

 

Systersonen Simon, som vet att vi tycker om att laga mat och baka, mejlande nyligen: "Jag har nyss provat ett recept på en maträtt jag åt när jag bodde i Israel och som jag inte ätit sen dess. Det är lite pyssel men kan tänka mig att det är något du tycker om, jag hade jätteroligt medan jag gjorde det."


Kavla degen tunt...


...vik degen och pensla med smör...


...rulla degen till ett bröd...


...lägg rullarna i en kastrull tillsammans med okokta ägg och låt stå i
ugnen över natten i 100 grader.


Servera till frukost med finskurna tomater, de kokta äggen och kryddor
från Israel.

500g mjöl
1 msk socker
2 tsk salt
1 tsk bakpulver
150g smält margarin
vatten

Blanda ihop de torra ingredienserna väl, tillsätt margarin och vatten, lite i taget tills dess att det blir en fin formbar deg. Låt degen vila under bakduk i två timmar.
Mjöla köksbänk och kavel och dela upp degen i små bollar. Storleken beror lite på men jag gjorde mina något mindre än tennisbollar. Kavla sedan ut degen tunt, tunt, tunt i en rektangulär form. Jag gjorde mina ca 25*15. Smörj in ovansida med rumstempererat margarin och vik degen dubbelt. Vik den så att rektangeln blir smalare. Smörj in med mer margarin och rulla ihop degen likt en cigarr.

Degrullarna ska läggas i en gryta vars botten täckts av bröd och ovanpå det och runt med kanterna bakplåtspapper. Lägg rullarna tätt och ringla honung över. Lägg i tre tvättade ägg i grytan och på med locket.
Ställ in i ugnen på ca 90 grader över natten, jag hade mina i 12 timmar. På morgonen sprider sig en ljuvlig doft i köket som påminde mig om tiden på kibbutzen.

Servera med hackade tomater, zchug, salt och peppar.
Enligt judisk tradition får man ju inte sätta på ugnen under shabbat så då är det händigt med mat som får stå länge på låg värme.

Se till att det blir riktigt tunt kavlat. Vik gärna en extra gång, det ska bli lite som smördeg. Mina blev lite för kompakta. Googla gärna det finns bilder och instruktioner på nätet.

Rekommenderas varmt!

Tack för tipset Simon!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny