Göteborg

Våra Utflyktstips Göteborg

Hökälla med Nuet

Våren 2020, under corona-pandemin, letade vi utflyktsmål i Göteborg. Vi sökte på naturreservat och naturområden och fick många förslag. Ett av dessa var Hökälla, ett våtmarksområde på östra Hisingen längs Kvillebäcken. Vi åkte dit den 17 maj och hittade trevliga promenadvägar längs bäcken och vattensamlingarna med mycket fågel, vitsippor och gullvivor. Dessutom fanns det ett spännande utsiktstorn, Nuet som är ett konstverk skapat av Jens Thoms Ivarsson. När corona-pandemin höll i sig lockade vi med oss göteborgsbarnen och barnbarnen för ett corona-säkert umgänge. Barnbarnen gillade utsiktstornen och fikat.


Fina promenadvägar, våtmarker med mycket fågel och ett spännande utsiktstorn erbjuder Hökälla.

Läs mer: Hökälla med Nuet

Marstrandsön med Nålsögat

Vi har tidigare besökt Marstrandsön några enstaka gånger; dels för guidade turer på Carlstens fästning, dels för att besöka julmarknaden på fästningen. Dock har vi aldrig gått runt på ön. I somras har vi besökt flera förkastningssprickor och när vi såg att det fanns en sådan på Marstrandsön också, nämligen Nålsögat, passade vi på att ta en tur till Marstrand när sommarvärmen kom åter i början av augusti. Det blev en fin vandring med minnesvärda naturupplevelser och som av en tillfällighet avslutades med att vi fick se Marstrandsön från havet.


Nålsögat på Marstrandsön, en spännande och äventyrlig naturformation.

Läs mer: Marstrandsön med Nålsögat

Göteborgsutsikt från Sävedalens höjder

Vi tycker om att upptäcka omgivningarna där vi befinner oss. Under fyra år som Göteborgare har vi upplevt mycket och hittat många favoritplatser. Vi får tips från arbetskamrater och vänner, vi läser broschyrer och tidningar, vi fiskar tips på sociala medier.

Detta tips fångade vi upp på Instagram där @eriksson_olof tipsade @idiosynkratisk om att det finns "en utsiktspunkt där man a se bort till Vinga om sikten är god och teleobjektivet sitter på". "Man knappar in Bergshamravägen 26 i sin GPS och sen är det bara att gå ett par hundra meter förbi en vägbom som är på denna plats sen har du en hel uppsjö av Göteborgska landmärken att välja och vraka bland på horisonten." Detta var en kommentar på en bild av Sävedalens kyrka som @idiosynkratisk lade ut på Instragram och som vi kommenterade.


En fantastisk utsikt över Göteborg öppnar upp sig när vi väl vänt ryggen åt de tre mobilmaststationer.

Läs mer: Göteborgsutsikt från Sävedalens höjder

Finngösaravinen i Sävedalen

Gunilla jobbar i Sävedalens kyrka i Partille pastorat och cyklar gärna till jobbet. Då och då har Gunilla anledning att cykla till in till Partille för något möte i församlingshemmet eller för att biträda någon kollega. Då cyklar hon förbi ett fint område som hon blivit nyfiken på. Så vi letade upp det en lördag i början av juni.


En stilla promenad i coronatid. En stunds vila vid bäcken.

Läs mer: Finngösaravinen i Sävedalen

Gunnebo slott och trädgårdar

Gunnebo har vi besökt många gånger, redan innan vi flyttade till Göteborg. Det är ett vackert slott i en fantastisk miljö med olika trädgårdar. Dessutom finns det en restaurang med mycket god mat, lagad bl a på grönsaker från slottets köksträdgård. Vandrat i trädgården har vi, och ätit på restaurangen har vi, men vi har inte gått någon guidad tur i slottet. Det skulle vi råda bot på denna lördag med solsken och högsommarvärme, de första dagarna i augusti.


Gunnebo slott från entrésidan, från vägen upp mot slottet.

Läs mer: Gunnebo slott och trädgårdar

Ravinen vid Sundsby

Eftersom vänner och arbetskamrater noterar att vi gör utflykter i vårt närområde får vi tips på bra utflyktsmål. Ett sådan är ravinen och grottorna vid Sundsby på Tjörn, som min arbetskamrat Carina Frykman tipsade oss om: ”Vi var i Stigfjordens naturreservat på Tjörn. Vid Sundsby säteri. Har ni varit där? Vandringsleden mot Grottorna går genom denna spännande passage. Kan bli spännande utflykt med barnbarna!”

Carinas bilder på Facebook såg dramatiska ut så vi tog det säkra före det osäkra och åkte dit utan barnbarn, för att reka lite …


På väg ner i ravinen, med ryggsäck på ryggen och systemkamera på magen. Hade varit smidigare utan ...

Läs mer: Ravinen vid Sundsby