Deprecated: Required parameter $pos follows optional parameter $pid in /customers/e/6/1/minmammasmat.com/httpd.www/templates/gk_mo/lib/menu/GKMenu.php on line 66 Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $pid in /customers/e/6/1/minmammasmat.com/httpd.www/templates/gk_mo/lib/menu/GKMenu.php on line 66 Deprecated: Required parameter $pos follows optional parameter $level in /customers/e/6/1/minmammasmat.com/httpd.www/templates/gk_mo/lib/menu/GKMenu.php on line 85 Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $level in /customers/e/6/1/minmammasmat.com/httpd.www/templates/gk_mo/lib/menu/GKMenu.php on line 85 Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $pid in /customers/e/6/1/minmammasmat.com/httpd.www/templates/gk_mo/lib/menu/GKBase.class.php on line 426 Deprecated: Required parameter $pos follows optional parameter $pid in /customers/e/6/1/minmammasmat.com/httpd.www/templates/gk_mo/lib/menu/GKAsideMenu.php on line 64 Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $pid in /customers/e/6/1/minmammasmat.com/httpd.www/templates/gk_mo/lib/menu/GKAsideMenu.php on line 64 Deprecated: Required parameter $pos follows optional parameter $level in /customers/e/6/1/minmammasmat.com/httpd.www/templates/gk_mo/lib/menu/GKAsideMenu.php on line 79 Deprecated: Required parameter $i follows optional parameter $level in /customers/e/6/1/minmammasmat.com/httpd.www/templates/gk_mo/lib/menu/GKAsideMenu.php on line 79 Vegetariskt

Vegetariskt

Kikärtsburgare

Här kommer ett recept som passar särskilt bra för Simon (min systerson) och Elin (min arbetskamrat). De är båda vegetarianer på riktigt. Receptet kommer från VF. Jag läste det i torsdags och blev glad när det smakade lika bra som jag tänkt mig, och kanske lite bättre till och med.


Smakrikt och gott.

  • 1 burk kikärtor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk sambal olek
  • 1 tsk hackad timjan
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 tsk curry
  • 1/2 tsk salt
  • rapsolja

Pressa vitlöksklyftan och kör allt i en matberedare utom oljan som tillsätts lite åt gången tills det blir en slät smet. Det går åt ca 2 msk. Dela smeten i fyra delar, rulla till bollar och platta sedan till dem. Stek i rapsolja 5 minuter på varje sida på medelvärme.

  • 4 msk mango chutney
  • 4 msk majonnäs
  • 1/2 tsk curry

Blanda till dressingen, strimla isbergssallad och skiva tomater tunt. Bered er på en god överraskning.

Nyttigt och gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

 

Falafel

Inspirerad av Max goda burgare med falafel bestämde jag mig för att göra egna falafel, med hjälp av Samuels bortstädade fritös. Lättare än man kan tro, men det kräver lite planering eftersom ärtorna ska ligga i blöt.


Samuels fritös gör numera tjänst hos oss. En användbar kökspryl.


Vegisfavorit hos Lindéns.

3 dl kikärtor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1/2 dl hackad persilja

Lägg kikärtorna i blöt över natten. Låt dem rinna av och hacka i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en slät smet. Forma smeten till ca 25 valnötsstora bollar, platta till dem lite och låt dem torka i några timmar. Fritera i 180 grader eller stek på medelvärme i rikligt med olja.

Både gott och nyttigt!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Sydfransk quorngryta

Jag fick ett mail från Miriam under veckan med ett tips på ett recept från buffé. Det lät spännande med både syltlök och dragon. Jag gillar båda, men tillsammans? Enda sättet att få veta är att provlaga. Det blev en glad överraskning tyckte både Torgny och jag.


Ny smakkombination på middagsbordet.

300 g quorn (eller kyckling som i originalreceptet)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk dragon
1 tsk timjan
1 burk hela tomater
2 dl vatten
1 aubergine
1 zucchini
1 dl syltlök
½ tsk socker
½ tsk salt
1 krm peppar
olivolja
2 msk hackad persilja
ett gott bröd

Tärna aubergine och zucchini, salta och låt stå en stund. Hacka och stek lök och vitlök i olivolja tills det har fått lite färg. Lägg i en gryta. Skölj aubergine och zucchini och stek separat i olivolja på ganska hög värme tills de fått lite färg. Lägg tillsammans med löken i grytan. Stek quornen/kycklingen i olivolja tills den fått fin färg. Blanda ner i grytan tillsammans med kryddor, syltlök, tomater och vattnet. Koka i ca 10 minuter. Strö över persilja strax före servering. Servera med ett gott bröd som fångar upp det goda spadet.

Trevlig helg!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Bulgur och bönsallad

Den här salladen hittade Simon på när vi hälsade på honom och Erez i Stockholm i december. Simon jobbar på en israelisk restaurang på söder och så är han riktig vegetarian, ingen fisk alltså i hans kök. Salladen var jättegod så igår gjorde jag ett eget försök.

 
Nyttig och mycket god mat.

2 dl bulgur
4 dl vatten
1 msk olivolja
1 knappt tsk salt
1 burk valfria bönor
1 rödlök
1 näve ruccolasallad
200 g fetaost

Koka bulgur i vattnet med olja och salt. Skölj bönor och ruccola. Strimla löken och tärna osten. När bulgurn är kokt blanda ner övriga ingredienser. Salladen serveras ljummen med dressing.

2 dl yoghurt naturell
1 msk flytande honung
1 msk citronsaft
3 msk hackad persila
1 pressadvitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar

Blanda dressingen och låt den gärna få stå en stund. Det går också bra att blanda creme fraiche och ajvar rellish.

Härligt med nyttig mat!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Ruccolasallad med honung

När vi var hos Samuel och Anna fick vi massor av god mat. De är duktiga på matlagning båda två. Anna är särskilt duktig på goda sallader. Den här fick vi på nyår.


Rött, sött, grönt och gott.

ruccolasallad
röd paprika
körsbärstomater
pinjenötter
honung
olivolja

Skölj ruccolasalladen. Klyfta och strimla tomater och paprika. Rosta pinjenötterna i olivolja tills de fått färg. Blanda ner flytande honung och lite mer olivolja. Ringla över salladen. Vi åt detta till en laxpudding med kallrökt lax och creme fraiche smaksatt med citron. Mycket god smakkombination.

Sallad är gott och nyttigt!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Quorn med thaismak

Quorn är en fullgod ersättning till kyckling. I ursprungsreceptet i Allers var det kycklingfilé. Limesmaken är väldigt uppfriskande tycker jag.


Jonathan tycker att det är besvärligt att äta ris med pinnar.

500 g quorn, 500 g kycklingfilé
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 msk röd thaicurry (eller annan curryblandning)
2 tsk farinsocker
2 msk asiatisk fisksås
2 morötter, skivade
200 g broccoli, i buketter
1 stor röd paprika, strimlad
1 burk kokosmjölk
1 grönsksbuljongtärning eller hönsbuljong
rapsolja
saft av en lime
3 salladslökar eller finstrimlad purjolök

Pressa vitlök och blanda med riven ingefära, curry, farinsocker, och fisksås. Stek quorn eller kyckling i olja tills den får fin färg. Tillsätt kryddblandningen och fräs i en minut. Tillsätt buljong, grönsaker och kokosmjölk. Koka i 5 minuter. Smaksätt med limesaft och toppa med strimlad lök. Servera med jasminris.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny