Soppa

Tomatsoppa

Vi har varit på många trevliga kalas hos Åsa. Hon bjuder gärna på kalas och det är ofta nya spännande männsiskor vi möter där. Hon har dessutom haft vår son Andreas där som nattgäst och matfriare under tonårstiden. Han var bästis med en av sönerna i huset.

Innehållsrik och god tomatsoppa, gärna med vitlöksbröd till.

6-8 färska tomater
1 gul lök
smör
3 stora potatisar
1 l grönsaksbuljong
1 dl grädde
salt och svartpeppar
hackad persilja

Hacka löken fint och fräs i smör 5 minuter. Skålla och hacka tomaterna. Skala och tärna potatisarna. Tillsätt potatis, tomater och grönsaksbuljong. Koka i ca 10 minuter. Tillsätt grädden och smaksätt med salt och svartpeppar. Avsluta med den hackade persiljan.

Tack för alla trevliga kalas Åsa!

Gunilla och Torgny

Champinjonsoppa

Som så ofta är det ett kylskåpsfynd som är inspiration. Den här gången är det färska champinjoner. Receptet kommer från Anna Bergström: Nya Annas mat. Soppan blir lite annorlunda med citronsmaken.

Lagom stekta champinjoner ger en kraftfull och matig soppa.

4-5 port

400-500 gr färska champinjoner
4 charlottenlökar
4 msk smör
1-2 msk pressad citronsaft
knappt 1 dl vetemjöl
1½ dl höns eller svampbuljong
2 dl grädde
2 äggulor
gräslök
 
Skala och hacka charlottenlökarna. Stek i smör i 5 minuter. Skiva champinjonerna och stek dem i omgångar utan smör så att vätskan försvinner. Blanda ner dem med löken och citronen och fräs ytterligare 5 minuter. Rör ner mjölet och tillsätt buljongen, lite i taget. Koka i 5 minuter. Vispa grädden lätt och tillsätt äggulorna. Rör ner i soppan som INTE får koka. Servera med hackad gräslök.

Väl värt besväret!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Spenatsoppa med ägg

Den här soppan gillar nästan alla våra barn, dock inte Jonathan. Han är mest tonårsaktig och skeptisk till det mesta. Det är bara att härda ut. Det går över. Vi har genomlevt det fyra gånger förut. Soppan är förutom god dessutom snabb och enkel.

Grönt och gott, gärna med en öl till.

3 msk smör
3 msk mjöl
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 400 gr hackad frusen spenat
1 dl mjölk
nyriven muskot
ev salt

Smält smöret och rör ner mjölet när smöret är smält. Tillsätt lite vatten i taget och buljongtärningarna. Låt koka 4 minuter för att bli av med mjölsmak. Häll i spenaten och koka upp igen. Tillsätt mjölk, muskot och eventuellt lite salt. Klart!
Servera med hårkokt hackat ägg. Vi kokar numera ägg i lite vatten med locket på och lägre värme. Tips från dansk TV och ett sätt att spara energi. Vi måste ju lämna något till våra barn och barnbarn att leva av.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Nikkaluoktasoppa

I september firar vi Torgny, Samuel och Andreas med traditionell ärtsoppa. Till barnen blir det Nikkaluoktasoppa. Det är ett recept från jobbet. Vi brukade ha den med som lägermat med skolan till Hagudden.

Köttsoppa till barnen när vi

4 port

300 gr köttfärs
1 purjolök, strimlad
150 gr vitkål (4 dl strimlade)
1 msk smör
1-2 msk senap
1 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 liter buljong
1 msk kinesisk soja
hackad persilja
salt och peppar

Fräs köttfärsen i smör. Tillsätt övriga ingridienser utom persilja och koka 15-20 minuter. Smaka av med peppar och salt ock strö över persilja. Gott och barnvänligt.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Äkta sommarsoppa

En av de saker jag saknar mest från Bonderud är sommarsoppan. Det var en obeskrivlig känsla att gå ut och plocka potatis, morötter och sockerärtor i mormors "lanne" och sedan gå in och koka soppa. Till efterrätt brukade det bli bärpaj av något slag. Oftast vinbär, de är sura:(  Mormor var hälsosam och sparade på sockret. Men med vanilglass blev det gott.
Tallriken som soppan är serverad i är ett loppisfynd som påminner om min farmor Hanna. Hon hade liknande tallrikar på landet, gamla skolhuset på Krommeröd ,Tjörn. 
Jag lyssnade på Peter Englund idag. Han konstaterade att när man börjar minnas bakåt istället för att se framåt börjar man bli gammal. Kan det vara så i mitt fall ;)


Denna soppa återkommer vi gärna till. Så det blev en bild till i augusti 2013.

Dessa ingredienser bir en härlig soppa, om sommaren.

8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl mjölk
1 blomkålshuvud
8 potatisar
sockerärtor
4 morötter
finhackad persilja
salt och vitpeppar
25 gr smör

Koka upp vatten och buljongtärningar. Tvätta och dela potatisarna i mindre jämnstora bitar. Skala och skiva morötterna. Koka i 10 minuter. Dela blomkålen i minde buketter. Lägg i soppan och koka 5 minuter till. Tillsätt övriga ingredienser och koka upp. Soppan är klar!

I en gammal tallrik smakar somarsoppan bäst.

Njut av sommaren och soppan!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny