Matbröd

Bagels

Vi fick tips via Facebook att det fanns bagels New York stile i Göteborg, Jimmy & Joan´s New York. Eftersom vi bott ett år i New York, på 80-talet, ville vi testa, och det var gott! Det inspirerade mig att göra egna. 


Sommarfredag med god mat och goda samtal under bar himmel.

Läs mer: Bagels

Pilgrimsbröd

Det här brödet fick vi i Masthuggskyrkan i somras tillsammans med receptet och idag blev det av att baka det. Lättgjort och gott!


Bakduken kommer från Essex, inköpt vid en resa till Chelmsford - Karlstads stifts vänstift i England.

Läs mer: Pilgrimsbröd

Ansas bröd

Min mamma Iris bakade två sorters bröd. Ansas grova till vardags och så vitt franskbröd till fest. Ansa och Falgot träffade jag som barn. De var barnlösa och "lånade" min mamma när hon var liten. Nu är det många år sedan jag bakade Ansas bröd. När vi flyttade från Karlstad till Göteborg försvann en del recept så jag fick be min syster Gudrun att skicka sitt. Det är mammas och min handstil. Dessutom lade jag till skållat torkat surdegsbröd. Det gör brödet lite saftigare.


Hembakat på Jakobsdalsgatan.

Läs mer: Ansas bröd

Scones

Ett mycket enkelt recept på scones med grädde och vatten istället för smör och mjölk. Passar bra att baka i ut i muffinsplåt.


Afternoon tea.

9 dl mjöl
4 tsk bakpulver
1 knapp tsk salt
3 dl grädde
3 dl vatten

Blanda de torra ingredienserna, rör ner grädde och vatten. Klicka ut i en muffinsplåt för 12 muffins. Grädda i 225 grader ca 15 minuter.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Mini-örtfocaccia

När, barnen fortfarande bodde hemma och vi var en stor familj gick det bra att göra focaccia i långpanna, men eftersom den är godast nybakad var det länge sedan jag gjorde det. Därför blev jag glad när jag hittade ett recept på mini-örtfocaccia i Allt om Mat. Torgny tyckte tom att det var lite godare än den traditionella med mer knaprig yta. Jag halverade dessutom receptet och gjorde 4 bröd.


Gott sa fotografen (Torgny), riktigt mycket gott rent av! :-)

Läs mer: Mini-örtfocaccia

Finskt rågbröd

 Ett underbart gott och nyttigt bröd som tar några dagar att göra, men är väl värt besväret.


Vi gillar mörkt och grovt bröd i vår familj.


Skär runt kanten.

 Dag 1

3 dl filmjölk
25 g jäst
3 dl grovt rågmjöl

Smula ner jästen i filmjölken, rör ner mjölet. Låt stå ett dygn i rumstemperartur.

Dag 2

6 dl ljummet vatten
1 msk salt
1 msk ättika 12%
2 msk sirap
2,5 dl vetemjöl special
ca 1,3 l grovt rågmjöl

Rör ner vatten och övriga ingredienser till en smidig deg. Låt jäsa 2 timmar. Arbeta ner degen i bunken den blir ganska lös. Dela degen i ca 30 bitar. Rulla dem till bullar och kavla sedan ut dem till platta kakor. Låt dem jäsa i 30 minuter. Nagga dem och grädda i ca 20 minuter i 175 grader. Låt bröden svalna övertäckta på ett galler. När de svalnat dela dem genom att skära runt kanten och sedan riva itu dem. Lägg dem i plastpåsar eller lufttät burk. Låt brödet mogna.

Dag 3

Ät och njut. Passa väldigt bra till smakrik ost.


Riv itu bröden.

Gott och nyttigt!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny