Matbröd

Tunnbröd

Jag fick en "pizzasten" av Torgny när jag fyllde år. Vi testade den till Lena Sewalls recept på tunnbröd. Brödet går bra att göra i stekpanna men det blir extra sprött i ugnen. Jättegott till alla julostar eller en bit extra god sill.

5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
2 tsk stött anis
6 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl
grahamsmjöl till utbakning

Ljumma mjölken till 37 grader. Lös upp gästen och blanda sedan ner övriga ingredienser. Degen behöver inte jäsa. Dela degen i ca 50 biter. Rulla dem till bollar och lägg under en handduk. Kavla ut dem och grädda i ugn på högsta värme eller i stekpanna. Det är bra att vara två när man gör det här, en kavlar och den andra gräddar. Det tar ett par minuter på varje sida. Det går bra att torka brödet i 75 grader om det är lite segt.

Sprött och gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Axels scones

Mitt i allt det sorgliga bestämde vi oss för att göra något av dagens datum 10.10.10. Axel och jag hade bakat scones på fritids så det fick bli ett afternoon the. Familj och vänner kom och lät sig väl smaka och Axel fick mycket beröm för sin insats.


Den glade bagaren Axel.

8 dl vetemjöl
5 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk socker
50 g smör
2 dl mjölk

Blanda alla torra ingredienser med smöret till en smulig blandning. Häll i mjölken men inte allt på en gång. Blanda ihop till en hanterlig smet. Dela i fyra delar och lägg på plåt. Platta till kakorna och skär ett kors så att det blir fyra bitar. Nagga med gaffel och grädda 12 minuter i 225 grader. Avnjuts med ost och marmelad. Ska det vara engelskt får det gärna vara ett chokladkex också, Oreo tyckte alla barn om.

Do you want a cup of the, som man säger i de engelska deckarna.

Yes we do Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Stekpannebröd

Vår älsklingsdotter (vi har bara en) önskade sig det här receptet. När hon var liten så bakade jag bröd varje vecka. Numera så blir det mest köpebröd, men de här går fort att göra.


Behandla stekpannorna med matolja efter stekningen. Det tycker de om.

5 dl filmjölk
1 dl ljus sirap
1 tsk stött fänkål
1 tsk stött anis
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
12 dl rågsikt

Blanda till degen. Dela den i 20 bitar och rulla dem till bollar. Kavla ut dem helst med kruskavel och nagga dem. Stek på medelvärme i torr gjutjärnspanna 1-2 minuter på varje sida. Det är bra om man hjälps åt så att en kavlar och den andra steker.

På begäran!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Sabbatsbröd

Mat är viktigt på många sätt, inte minst för att hålla samman familj och vänner. Sabbatsbrödet har hållit samman judarna i årtusenden och genom förföljelser. Jag har blivit ombedd att baka brödet och jag har aldrig gjort det förut. Men det var en rolig utmaning. Brödet är fyrflätat och kan man inte det så googlar man fyrfläta och får fram instruktioner.


Sabbatsbröd i Farmors förningskorg.

1 kg mjöl
2 pkt jäst
1 msk salt
2 msk socker
1½ dl olivolja
5 dl ljummet vatten
ägg
vallmofrö

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, socker och olivolja. Häll i mjölet och knåda degen i 5 minuter. Låt degen jäsa 20-30 minuter. Den jäser snabbt med så mycket jäst men det behövs för att det är så mycket olja i degen. Dela degen i 8 bitar. Knåda inte degen utan rulla ut dem till längder som är lite längre än plåten. Gör två fyrflätor och lägg dem på längden på plåten. Pensla med uppvispat ägg och strö på vallmofrön. Låt dem jäsa i 20-30 minuter. Grädda 20-25 minuter i 225 grader mitt i ugnen. Låt svalna på galler med en handduk över.


Vi åt brödet med hummus , Simons krydda (charissa) och oliver.

Shabbat shalom

Gunilla och Torgny

Chapati, indiskt bröd

Det här brödet är gott till asiatisk mat.


Brödet ska ätas nygräddat.

2 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
2 dl yoghurt naturell

Blanda först de torra ingredienserna och sedan yoghurten. Dela degen i 10 biter. Kavla dem i tunna kakor och grädda i stekpanna på medelvärme i 1 minut på varje sida. Lägg dem i en handduk när de är klara.

Ostbullar

Ostbullar är mitt alldeles egna recept. Ett bra sätt att ta vara på gamla ostskalkar.


Klassiker hos familjen Lindén. Jonathan älskar det här brödet.

5 dl mjölk
25 gr smölt margarin
1 pkt sötjäst
1 tsk socker
1 tsk salt
1 msk oregano
1½ dl riven ost, gärna lagrad
10-12 dl vetemjöl special (det går bra med vanligt vetemjöl, men "special" har mer gluten och ger ett luftigare bröd)

Smält smör och värm mjölk till fingerljummet. Smula ner jästen. Tillsätt övriga ingridienser. Degen ska bli fast och smidig. Låt jäsa i 30 min. Dela degn i två delar och rulla ut till längder som rulltårta ungefär i tjocklek. Skär i 1,5 cm tjocka skivor och lägg med snittytan ner på bakplåtspapper. Jäs i 30 min. Grädda i 225 g i 12-15 min.

Salami, ost och skinka eller ost och aprikosmarmelad är jättegott på det här brödet.  

Man kan också baka ut degen till 16 gifflar och pensla med smäl tsmör och pressad vitlök. Passar bra att servera till sallader av olika slag.

Hembakat bröd är gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny