Matbröd

Sesamknäcke

Här kommer ett recept som vandrat runt bland vänner och bekanta. En riktig godbit för oss som gilla sesamfrön.


Sesamknäcket serverat på ett nytt fat från Ulrika.

2 dl mjöl
1 dl sesamfrö
1 dl solrosfrön
0,5 dl krossat linfrö
0,5 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
2 krm salt
smulat flingsalt att strö över innan brödet gräddas

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt oljan och sedan det kokande vattnet. Häll inte i allt vatten utan  sluta när smeten är smidig. Bred ut den på en plåt klädd med plåtpapper. Grädda i 150 grader i ca 1 timme

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Tunnbröd

Jag fick en "pizzasten" av Torgny när jag fyllde år. Vi testade den till Lena Sewalls recept på tunnbröd. Brödet går bra att göra i stekpanna men det blir extra sprött i ugnen. Jättegott till alla julostar eller en bit extra god sill.

5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
2 tsk stött anis
6 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl
grahamsmjöl till utbakning

Ljumma mjölken till 37 grader. Lös upp gästen och blanda sedan ner övriga ingredienser. Degen behöver inte jäsa. Dela degen i ca 50 biter. Rulla dem till bollar och lägg under en handduk. Kavla ut dem och grädda i ugn på högsta värme eller i stekpanna. Det är bra att vara två när man gör det här, en kavlar och den andra gräddar. Det tar ett par minuter på varje sida. Det går bra att torka brödet i 75 grader om det är lite segt.

Sprött och gott!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Mazarinkaka

Det här receptet är från min husmorstid i London 1983. Jag fick det av en husmorskollega Christina som sedermera gifte sig med den danske assistenten och blev prästfru på Bornholm.


Fikastund på altanen med närmaste grannarna och en mazarinkaka.

200 g smör, rumsvarmt
3 dl socker
2 ägg
25 sötmandlar
6 bittermandlar
2 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk

Rör smör och socker vitt och pösigt. Rör ner ett ägg  taget. Mal mandeln. Blanda ner övriga torra ingredienser. Rör till sist ner mjölken. Grädda i 175 grader i ca 60 minuter. Pudra med florsocker strax innan servering.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Stekpannebröd

Vår älsklingsdotter (vi har bara en) önskade sig det här receptet. När hon var liten så bakade jag bröd varje vecka. Numera så blir det mest köpebröd, men de här går fort att göra.


Behandla stekpannorna med matolja efter stekningen. Det tycker de om.

5 dl filmjölk
1 dl ljus sirap
1 tsk stött fänkål
1 tsk stött anis
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
12 dl rågsikt

Blanda till degen. Dela den i 20 bitar och rulla dem till bollar. Kavla ut dem helst med kruskavel och nagga dem. Stek på medelvärme i torr gjutjärnspanna 1-2 minuter på varje sida. Det är bra om man hjälps åt så att en kavlar och den andra steker.

På begäran!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Tomatbröd

Jonathan kom hem och sa att de gjort ett gott bröd på hemkunskapen. Det måste vi göra! Vi gjorde ett försök och han blev nöjd. Var och en fyllde med det vi ville.


Gyllengult och gott.

1 pkt jäst
5 dl vatten
1 tsk salt
3 msk olja
10-12 dl vetemjöl

tomatpuré
ajvar relisch
chilisås
riven lagrad ost
parmesanost
fetaost
oliver

Lös upp jästen i vattnet och tillsätt salt, olja och mjöl. Låt degen jäsa i 30 minuter. Dela den i 3-4 delar. Kavla den tunt som en bulldeg och fyll med det du gillar. Rulla ihop som en bulldeg och forma en ring, Snitta med kniv. Jäs 20 minuter. Grädda i ca 25 minuter i 200 grader. Höj värmen mot slutet om brödet är blekt.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Chapati, indiskt bröd

Det här brödet är gott till asiatisk mat.


Brödet ska ätas nygräddat.

2 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
2 dl yoghurt naturell

Blanda först de torra ingredienserna och sedan yoghurten. Dela degen i 10 biter. Kavla dem i tunna kakor och grädda i stekpanna på medelvärme i 1 minut på varje sida. Lägg dem i en handduk när de är klara.