Kaffebröd

Mauds äppeltoscakaka

Vi sprang på vår församlingsherde Jonathan och Jenny hemma på Jakobsdalsgatan och Torgny bjöd in till fika dagen därpå. Först tänkte jag göra det enkelt för mig och köpa kaffebröd, men jag hade sett Maud göra äppeltoscakaka på Go'kväll, som såg god ut och gjorde den istället. Det blev så gott. Det är trevligt att plocka fram Farmor Margarethas fina kaffeservis. Det höjer smakupplevelsen.


Oftast blir äppelkakor goda, och ibland blir de extra goda. Denna äppelkaka tillhör den senare kategorin.

Läs mer: Mauds äppeltoscakaka

Sockerkringlor

Till jul brukade min mamma göra fasters ringar. I "Sju sorters kakor" heter den Carl XV:s kringlor, ett gammalt historiskt recept alltså. Enkelt att göra också.


Sockerkringlor på Mor Margarethas kakfat på Karlstadsduken från Klässbol.

Läs mer: Sockerkringlor

Semmelmuffins

 Jag gjorde de dessa muffins istället för semlor på jobbet på fettisdagen. Gästerna godkände dem och en bad om receptet. Ursprungligen kommer det från ICA och ska göras i långpanna. Jag gjorde dem i muffinsformar istället. Det blir ungefär 40 stycken. Vill man ha färre så går receptet bra att dela på 3.


Barnbarnen gillade dem, men utan grädde och med mycket strössel på.

Läs mer: Semmelmuffins

Cookie pops

Förra fredagen var det Skåreskolans dag. Då var det en av mina elever som hade med såna cookie pop på pinne till försäljning. Jag bytte pinnen mot pappersform. Titta på nätet. Där finns det massor av inspiration.


Till kaffet vill man ju ha något sött, eller hur?

1 sockerkaka
150 g Philadelphia ost
choklad
strössel

Smula sockerkakan och blanda med Philadelphiaosten. Rulla till bollar. Ställ dem i kylskåp en stund. Smält chokladen och rulla och pynta bollarna.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Limemuffins

Vi fick inbjudan till ett 65-årskalas av en arbetskamrat till Torgny. I inbjudan stod det: "Jag vill inte ha några presenter men du får gärna ta med dig något till buffébordet eller dessertbordet". Så det blev dessa godsaker!


Surt, sött, gott och riktigt färggrant. Som en gåbortblomma!

Läs mer: Limemuffins

Smålandskringlor

 En gammeldags och god kaka som finns i många varianter.


Historiska kringlor på ett historiskt fat (arvegods).

200 g smör
1 1/4 dl socker
2 dl gräddfil
2 tsk hjorthornssalt
1 ägg
8 dl vetemjöl

Rör smör och socker smidigt. Tillsätt gräddfilen, lite i taget. Rör ner hjorthornssalt och ägg. Blanda ner mjölet till en smidig deg. Ta upp degen på bakbordet och dela den i ca 30 bitar. Rulla ut smala längder och forma dem till kringlor. Doppa kringlorna i socker och lägg dem glest på plåten, hjorthornssaltet gör att de sväller mycket. Grädda dem i 250 grader i 10-15 minuter.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny