Kaffebröd

Äppelkaka

När vi för en gångs skull får egna äpplen bakar vi gärna äppelkaka och bjuder på. Passar också bra som efterrätt med ett glas sött vin till medeltidsmiddagen. Kaffe fanns ju inte på medeltiden.

Äppelkaka med egna äpplen smakar gott under hösten.

1 långpanna räcker tll 15-20 personer

6 dl vetemjöl
6 dl socker
2 tsk bakpulver
200 g smör
3 dl mjölk
4 ägg
Saft och skal från en citron
4 äpplen
2 msk kanel
5 msk rörsocker
1 dl flagad mandel

Smörj och bröa långpannan. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål. Smält smör, häll i mjölk och låt det svalna. Tillsätt vätskan tillsamans med citronska, citronsaft och ägg. Röres till en smet som hälls i långpannan. Skala och klyfta äpplena, blanda med kanel och lägg dem fint i smeten. Strö över rörsockret och den flagade mandeln. Grädda i 175 grader i ca 45 minuter.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Saffransskorpor

Jag älskar saffran i alla former. Det här receptet hittade jag i senaste nummret om Allt om Mat. Det var lika gott som det såg ut på bilden. Jag bytte ut pakannötter mot mandel (det hade jag hemma) och man kan blanda saffranet direkt i det smälta smöret, om man inte har apelsinlikör.

Skorpor är man inte så ofta nu mera. Dessa är en smaklig upplevelse.

1 påse saffran
2 msk Cointeau eller Grand Mariner
100 g smör
1 stort ägg
1 dl socker
3½ dl mjöl (210 g)
1 tsk bakpulver
1 dl pekannötter
1 apelsin rivet skal

Bland saffran och likör och låt stå över natten. Sätt ugnen på 200 grader och smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Riv det yttersta skalet på en apelsin. Blanda mjöl och bakpulver och hacka nötterna. Blanda alltsammans och ta upp degen på bakbord och dela i två delar. Rulla ut till två längder. Grädda i 15-20 minuter. Låt svalna på plåt. Skär längderna i 2 cm långa bitar.Lägg dem med snittytan upp på en plåt och torka i 75 grader i ca 40minuter.

Passar bra i Adventstider!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Saffransgran

Så här i jultider blir det inte mycket tid över vid datorn. Det här receptet kommer i alla fall från mitt jobb där jag bakar lussegranar i långa banor före jul. De säljs på vår basar och är mycket uppskattade. De blir saftigare än lussekatter.

Saffransbröd i granform. Gott och vackert!

2 granar

5 dl mjölk
1 pkt sötjäst
1 dl socker
½ tsk salt
1 pkt saffran
100 gr smält smör
11-13 dl mjöl
1 ägg
pärlsocker

Gör en bulldeg som vanligt men blanda ner saffranet i degvätskan innan mjölet tillsätts. Degen ska vara blank och en aning kletig, inte fast som till matbröd. Låt degen jäsa 30 min. Dela degen i två delar. Dela varje klump i 16 delar och rulla till bollar. Lägg bollarna i ett granmönster. Först en boll och så två, tre och så vidare. Längst ner lägger lägger man en boll till granfot. När granen jäst 30 min penslas den med vispat ägg och pärlsocker. Grädda granarna i 225 gr ca 12-15 min.

Lycka till!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny