Göteborg

Våra Utflyktstips Göteborg

Kallebäcks källa

När vi bodde i New York under tidigt 80-tal fann vi en svensk öl som kom från Göteborg, Kalback. Det var en öl från Pripps och vi hade aldrig stött på den tidigare. Namnet kom från källan där vattnet hämtades och källans namn var Kallebäck. För Gunilla var det ett bekant namn, Kallebäck alltså. Farmor Hanna bodde där, och det var roligt att hitta den kopplingen hem till Göteborg i USA. När vi flyttade hem till Sverige och besökte Göteborg och farmor Hanna åkte vi förbi Kallebäcks källa, men bara så vi såg den från Boråsleden.

Sedan vi flyttat till Göteborg har vi passerat källan många gånger, men bara på stora vägen. Och vi har sagt att vi borde leta upp en väg som går in till källan. Så läste vi boken Örgryte i flydda dar av Sören Skarback och då dök källan upp igen. En solig eftermiddag letade vi oss i alla fall fram till Gamla Boråsvägen och källan. Som bonus hittade vi också en kolerakyrkogård och Kung Rings grav.


Gunilla begrundar en skylt som berättar om Kallebäcks källa, invid Boråsleden.

Läs mer: Kallebäcks källa

Sandsjöbacka om vintern

När vi, innan vi flyttade till Göteborg, reste söderut var det oftast på E6. Efter Göteborg kom det ett område med en stor enebacke som Gunilla alltid kommenterade med värme i rösten; en så fin enebacke, här måste vi stanna någon gång. För mig som bott i Södermanland var det inte så anmärkningsvärt. Där fanns det gott om enebackar. I en enebacke hade vi vår pulkabacke och där smög vi omkring i skymningen och lekte.

När vi för snart fem år sedan flyttade till Göteborg passerade vi ofta Sandsjöbacka på våra utflykter, nu hade vi tagit reda på vad området heter, och vi gjorde en gång ett försök att komma in i området från en rastplats vid E6:an. Men det var inte så charmigt. Men någon gång ska vi väl lyckas ...


Sandsjöbacka har flera entréer med bra parkeringsmöjligheter samt bra skyltar och uppmärkta leder.

Läs mer: Sandsjöbacka om vintern

Stora Amundön

Nu har vi hittat det där stället det är lätt att ta sig till och där det finns natur, ytor att röra sig på och där ljuset finns på vintern. I Karlstad åkte vi antingen till Skutberget i Karlstad eller Kummelön utanför Kristinehamn när vi vill få både ljus och natur. Kummelön var favoritstället, med ekbackar, blåsippor, vatten, nattviol, sjö- och skogsfågel.

I Göteborg har vi hittat till Stora Amundön i Askim. Det är en ö med broförbindelse och stor parkering på landsidan. På ön finns det strandängar, skogspartier med gångstigar, ekbackar, klippor och stränder av olika karaktär. Det finns gott om sjöfågel och betande tamdjur, badplatser och ensliga klippor, vackra utsiktsplatser och bänkar att slå sig ner på.


Vi söker oss gärna ut mot havet när februarisolen ger sig till känna. Att få sol och öppna vyer gör gott för kropp och själ.

Läs mer: Stora Amundön

Slottsberget – Lindholmens borg

Vi som kommer från Värmland med bara två borgruiner Slottsbron och Saxholmen har ett Eldorado här på Västkusten. Ragnhildsholmen, Bohus fästning, Gullbergs hus, Klippan, Nya Älvsborg och Lindholmens Borg.

Det fanns spår av Lindholmens borg fram till 1860-talet när Lindholmens varv byggde arbetarbostäder på berget. Borgen gavs 1335 som morgongåva av Magnus Eriksson till drottning Blanka tillsammans med Lödöse, Värmland och Dal.

Detta var den sista av "borgarna" vi vill se men det gick inte att ta sig dit med bil, omöjligt att hitta parkeringsplats. Så det blev buss och färja, vilket inte är det sämsta! Det finns som sagt inget kvar av Lindholmens borg men fina hus och på flera av husen finns det skyltar som berättar vilka som byggde och bodde i dem. Numera bor det en familj men på 1860-talet bodde det 4 familjer med barn i varje hus, uppemot 20 personer.


Äntligen kom vi till Slottsberget, och vi kom sjövägen med Elfrida.

Läs mer: Slottsberget – Lindholmens borg

Östra kyrkogården i Göteborg

Var hittar man platser för promenader i storstäder, platser som är vackra, en bit från stadens brus med både stillhet, natur och historia? Kyrkogårdarna erbjuder allt detta och de finns nära. Inom gångavstånd har vi Örgryte gamla kyrkas kyrkogård, Örgryte nya kyrkogård, Tåns kyrkogård, Stampkyrkogården, Mosaiska begravningsplatsen och Östra kyrkogården. Och lite längre bort ligger Västra kyrkogården med ett av de fem näsduksträden i Göteborg. Det finns naturligtvis fler begravningsplatser, men dessa är det som vi har besökt, och Östra flest gånger.


Röhss och Keillers grav på den så kallade Rikemanskullen på Östra kyrkogården. Skulpturerna symboliserar sorgen, hoppet och uppståndelsen.

Läs mer: Östra kyrkogården i Göteborg

Särö Västerskog om vintern

Särö Västerskog är ett naturreservat som ligger i Särö i norra Halland, väster om Kungsbacka. Området är som det heter, en skog på en halvö, med gammal tallskog och vidkronade hagmarksekar samt klippor och vikar.

I mars 2020, när corpna-pandemin var ett faktum, tänkte vi ta en promenad här. Det var en söndag vid lunchtid och det var fullt på parkeringen, så vi for till Fjärås Bräcka istället. Nu for vi dit på Nyårsdagen 2021 och utan att vara ute alltför tidigt (vid 10-tiden) var det ganska tomt på parkeringen. Vi fick oss en fin promenad, dock på ganska leriga stigar. Men vad gör det är havet ligger stilla och solen nästan tittar igenom molntäcket som hängt i ett längre tag den här vintern.


Bleke och nästa en strimma sol, så började 2021 för oss.

Läs mer: Särö Västerskog om vintern