Övrigt

Rotmos med fläsklägg

Åren tickar iväg och gamla matminnen tränger sig på. Ett minne som inte släppt taget är rotmos och fläsklägg, som vi fick i skolan. Nu när rotfrukterna har sin högsäsong passar det bra. Det salta fläsket passar bra till det lite söta moset. Senapen blir pricken över i. Vi testade den på Jonathan (16 år) som sa: "Ni fick ju riktig mat i skolan".


Sött mos och salt fläsk.


Torgny fick vegetarisk chorizo till.

Det här receptet är Nils Emil Ahlins från nätet. Jag hade inte någon ingefära i mitt mos, så var det inte i skolan;)

2 kg rimmad fläsklägg, sågad i fyra bitar
1 st gul lök
1 st morot
1 st lagerblad
6 st kryddpepparkorn
1 tsk timjan
vatten
700 g kålrötter

Rotmos
700 g kålrötter
1 st morot
6 st potatisar
salt
vitpeppar från kvarn
0.5 tsk ingefära, malen
lite fläskspad
2 msk smör
valfri senap till servering

1. Lägg fläskläggen i en rymlig kastrull och slå på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma.

2. Dela grönsakerna i grova bitar och lägg i lök, morot och kryddor. Koka sakta tills köttet känns mört, det tar cirka 2 timmar.

3. Rotmos: Skölj och skala rötter och potatis. Skär rötterna i mindre bitar.

4. Koka kålrötterna och moroten i fläskspad om läggen är kokad i förväg, annars i lättsaltat vatten. Koka i cirka 30 minuter och lägg därefter i potatisen. Koka allt mjukt.

5. Pressa rötter och potatis eller kör i mixer. Blanda i smör och späd med fläskspad till lagom konsistens. Smaka av med salt, lite peppar och aningen ingefära.

6. Servera fläskläggen med rotmoset och senap.

Trevlig helg!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Dillkött

När Torgny är borta passar jag och Jonathan på att äta kött. Den här gången blev det dillkött efter Mat-Tinas recept. Det är faktiskt ett av mina tidiga matminnen från den tiden när jag bodde i Kortedala i Göteborg på tidigt 60-tal. Jag älskade den sötsura dillsåsen, till skillnad från Jonathan. Han åt bara kött och potatis.


Ibland serveras det kött hos familjen Lindén.

1 kg högrev, grytbitar
2 gula lökar
2 morötter
10 vitpepparkorn
3 lagerblad
salt

1 dl grädde
½-1 msk 12% ättika
saft och skal från ½ citron
2 dl hackad dill
1msk socker
vitpeppar och eventuellt salt
1½ msk maizena till redning

Lägg köttet i en gryta och spola med kallt vatten i 5 minuter. Koka upp köttet med salt och skumma väl. Skala morötter och löken. Låt dem vara hela. När skummet är borta lägg i de hela grönsakerna och kryddorna och koka tills köttet ä mjukt, ca 2 timmar. Ta upp köttet. Sila bort grönsaker och kryddor. Koka ihop buljongen till ca 5-6 dl återstår. Tillsätt 1 dl grädde, ättika, socker, citronsaft och skal, ta inte allt på en gång. Smaka av så att det blir balans mellan sött, salt och surt. Avsluta med salt och peppar och den hackade dillen. Red av med maizena utrört i kallt vatten. Lägg tillbaka köttet och låt det bli genomvarmt. Servera med potatis.

Smaklig måltid

Mamma Gunilla

Chiligryta

Vi fick en så god chiligryta hos svåger Esbjörn i somras och när Torgny var bortrest passade Jonathan och jag på att äta kött. Det tog några timmar att göra den men Jonathan blev nöjd med resultatet. Det är gjort på känn. Det är bara att pröva sig fram. Bilderna är tagna med min mobil så det märks att Torgny varit borta.


Ner med alla sakerna i grytan...


... och efter sex timmar har det kokat ihop.

grytbitar
smör
gul lök
röd paprika
chilipeppar
vitlök
krossade tomater
kalvfond

Dela grytbitarna i mindre bitar. Stek i smör så att de får fin färg runt omkring. Hacka och stek löken i smör. Dela paprika och chilipeppar i mindre bitar. Ett tips från Tareq Taylor är att skära toppen av chilipepparen och rulla den mellan händerna så faller kärnorna ur utan att man behöver ta i dem. Lägg alla ingredienser i grytan och koka tills köttet faller isär. Det tar 5-6 timmar. Servera med ris och grönsallad.

När katten är borta...

Mamma Gunilla

Korvspett med ostpotatis

Ännu ett Arlarecept som vi provar en kväll efter jobbet. Lite nytt en vanlig vardag i Skåre.


Det förekommer ibland kött hos familjen Lindén.

4 portioner

400 g korv, gärna olika sorter (Veg alt: sojakorv eller basilikapuckar)
1-2 röda paprikor
4-6 stora potatisar
½ tsk salt
1 dl keso
2 dl riven ost
2 msk sesamfrön

Gurkröra

1½ dl keso
½ dl bostongurka
½ dl tacosås

Skär korven och paprikan i bitar, varva och sätt på grillspett. Skär potatisen i tjocka skivor koka dem i 3 minuter i saltat vatten och lägg dem sedan i en smord eldfast form. Salta. Blanda keso med ost och bred det på potatisen och strö över sesamfrön. Stek tillsammans med spetten i 20 min i 225 grader. Blanda gurkröran och servera till spetten. Till vegetarianer byter man ut korven mot körsbärstomater.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Sjömansbiff med trattkantarell

När Torgny är på tjänsteresa passar Jonathan och jag på att äta kött. Som barn gillade jag sjömansbiff och det här är min egen variant.


Lättlagat med allt i en gryta.

1 kg potatis
400 g sjömansbiff
1 gul lök, skivad
trattkantareller, smulade i valfri mängd
vatten
kalvbuljong
smör
salt och vitpeppar
(grädde)

Skala och skiva potatisen. Stek lök och kött i smör. Varva alla ingredienser i en gryta, fyll på vatten så att det täcker och koka tills potatisen är mjuk. Smaka av med salt och peppar och grädde om man vill lyxa till det.

När katten är borta ;)

Mamma Gunilla och Jonathan

Ploughmans lunch

Ploughmans lunch är en typisk publunch i England. Andreas önskade den när han kom hem på jullovet. Han har inte ätit det i England, men han minns att vi brukar äta det kring jul när vi har god cheddar på julbordet. Det är trivsamt med plockmat.

Var är ölen?

god cheddar
paté
cornichons
syltlök
cuberlandsås
gott bröd

Till detta passar det bra med en god öl eller julmust.

Smaklig måltid

Mamma Gunilla och Pappa Torgny