Vegetariskt

Vegofärs med paprika

Tre lådor med grönsaker och frukt att göra något med. Det blev Tex mex-tema. Av fyra väl mogna avokado blev det guacamole, och paprikan fick pigga upp vegofärsen.


Även isbergssalladen kom från svinnsmartlådan, och mycket gott blev det.

Läs mer: Vegofärs med paprika

Biffar på betor

Vi åt lunch på Focus-restaurangen häromdagen. Torgny åt strömming och jag rödbetsbiff med honungsglaserade morötter. Det här är mitt försök att efterlikna det. Jag använde gula och röda polkabetor.


Betorna intogs med bulgur och en fräsch sallad.

Läs mer: Biffar på betor

Rotsaksgratäng

Svinnsmarta palsternackor (prisnedsatta varor med kort datum på Willys) blev till en god rotsaksgratäng. Svinnsmartlådan innehöll flera grönsaker så det blev även soppa och grönsaksomelett, så vi bjöd äldste sonen med familj på spontanmiddag.


Våra gratängformar från 50-talet börjar bli slitna. Denna form hittade vi på seconhand nyligen. Gammal, men som ny.

Läs mer: Rotsaksgratäng

Manakish

Vår kompis Katarina gjorde FN-tjänst i Libanon på 80-talet. När hon kom hem därifrån lärde hon oss Jallamacka som man gör med Libabröd (finns på Willys). Här är en god variant som fanns med i senaste numret av Allt om Mat, 18 2019.


Ett tips är att platta till tomaterna så att de svalnar fortare så att man inte bränner sig.

Läs mer: Manakish

Rotmos med svampröra

Idag hittade vi 5 svinnsmartlådor med grönsaker och frukt när vi veckohandlade. Det var lite julafton när jag tittade i lådorna och funderade på vad jag laga av det här. Idag blev det smoothie och avokadosmörgås till frukost och rotmos med svampröra till middag.


Vad äter vi till rotmos om det ska vara vegetariskt? Svamp- och lökröra blev jättegott!

Läs mer: Rotmos med svampröra