Potatis

Dillstuvad mandelpotatis

Det här fick vi i Östermalmshallen i Stockholm för många år sedan. En god variant till potatismoset.


Minst lika gott som i Östermalmshallen.


Koka potatisen i mjölken.

mandelpotatis
mjölk 3%
salt, vitpeppar
dill

Skala och tärna potatisarna. Häll på mjölk så att det täcker. Koka upp och sänk sedan värmen. Rör ofta. Koka 15-20 minuter. Smaksätt med salt, peppar och mycket dill.

Njut av doft och smak!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Potatissallad med curry

Vi fick ett tips via kommentarer här på bloggen på en ny spännande potatissallad av Britt-Marie Kärnström. Annorlunda och jättegod. Påminner om dansk karrysallad. Passar bra till grillat.


Tänk att går att variera potatis så mycket...

1 kg skalad fast potatis
1 dl ättika 12 %
2 dl socker
3 dl vatten
4 msk finhackad gul lök

5 dl lättvispad grädde
5 dl majonnäs
1 finstrimlad liten purjolök
2-3 msk curry
1 tsk salt

Dag 1 koka potatisen och ättikslagen. Skiva potatisen när den är varm och häll över lök och ättikslag. Låt stå över natten. Häll av lagen och strö över 1 tsk salt. Vispa grädden lätt och blanda med majonnäs, curry och purjolök. Vänd ner potatisen.

Tack Britt-Marie för tipset!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Kroppkakor med kantarell

Förra helgen hälsade vi hälsade på vår son Benjamin i Stockholm. Vi åt på Pelikanen uppe på Söder. När vi redan beställt såg vi att de serverade kroppkakor med kantarell så jag bestämde för att göra dem själv. Det blev stadigt och gott.


Barndomssmak som gav mersmak.

500 g mjölig potatis
2,5 dl vetemjöl
1 ägg
100 g rimmat fläsk eller kantareller
1 gul lök
smör
salt och vitpeppar

Koka potatisen. Hacka lök och fläsk (kantareller) och stek i smör. Krydda med salt och peppar. Pressa den kokta potatisen och blanda med mjöl, ägg och 1 tsk salt. Ta en klick av smeten platta till och lägg i fyllning. Forma till en boll. Koka dem i lättsaltat vatten. De är klara när de flyter upp. servera med smält smör och lingonsylt.

Njut och fall i paltkoma :-)

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Potatissallad med sparris

Nu är det potatistid. Andreas och jag älskar potatis i alla former. Den här potatissalladen har både syra och sötma, citron och honung.


Sparris, Jonathans favoritgrönsak!

750 g färskpotatis
1 knippa sparris
grovriven parmesanost
1 citron, skal och saft
1 msk honung
2 msk olivolja
1 msk vatten
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Koka potatisen, grilla sparrisen. Blanda till dressingen. Häll ner den varma potatisen i dressingen. Blanda med sparrisen och strö över parmesanosten.

Potatistid gillar vi!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Gratinerad kantarell med mandelpotatis

Vi har frossat i kantareller nu på sensommaren. Vi köper dem på torget, rensade och klara. Mandelpotatisen är också köpt på torget. Två goda smaker som gifter sig.

kantareller
mandelpotatis
liten gul lök
smör
grädde
salt, vitpeppar
parmesanost
riven ost

Koka potatisen. Stek kantarellerna, först i torr stekpanna. När vätskan försvunnit tillsätt smör och den finhackade löken. Stek i 5 minuter. Tillsätt grädden, salt och vitpeppar och koka i 5 minuter till. Pressa potatisen och lägg i en ugnsfast smord form. Blanda ner parmesanost i stuvningen och lägg i mitten. Lägg över riven ost. Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter.

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Bakpotatis

Vi var på jakt efter en ny lampa i lördags. Vi hittade inte ens någon lampaffär! Istället åkte vi upp till Kronoparken för att se hur ommöbleringen hos syrran gick. Det gick bra och vi fick god bakpotatis också. Här kommer min variant.


Bakpotatis på nytt sätt. Gott och trevligt.

2 stora potatisar per person
crème fraiche
riven lagrad ost
stekt gul lök
salt och peppar
paprikapulver

Tvätta potatisen och stek i ugnen i 200 grader ca 1 timme, eller gör den i mikron. Halvera potatisarna och gröp ur dem. Mosa potatisen och smaksätt med ost, lök, crème fraiche, salt och peppar. Det går att blanda i det man gillar i moset. Klicka ut i potatisskalen, pudra över paprikapulver och gratinera i 225 garder ca 10 minuter.


Urgröpta potatisar redo att fyllas med potatisröra.


Mamma Gunilla serverar läckert doftande potatisar.

Älskade potatisar!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny