Potatis

Pestopotatis

Vad gör man med en halv burk pesto? Jag blandade den med potatis och lite grädde i taginen. Det blev gott.


Halloumi, stekt i olivolja, passade utmärkt till pestopotatisen.


Taginen har blivit ett väl använt köksredskap hos oss.

10 mjöliga potatisar
4 msk pesto
2 msk grädde
salt och vitpeppar

Skala och skiva potatisen och skölj den. Blanda med pesto, grädde, salt och vitpeppar. Lägg den i den smorda taginen. Lägg på locket och ställ in i ugnen på 200 grader med varmluft i 20 minuter. Ta av locket och låt potatisen få färg i 10-15 minuter. Vi åt halloumi och tomatsallad till.

God måndagskväll!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Mandelplättar

Det var namnet som fångade mig i det digitala flödet. Mandel är lika med mandelpotatis som jag älskar. Det här är en god variant på rösti som vi gillar.


Små skålar är bra att ha till många rätter. Dessa skålar ät loppisfynd här i Göteborg.

4 mandelpotatisar
1 dl crème fraiche
0,5 dl grädde
1 dl vetemjöl
1 ägg
0,5 tsk salt

crème fraiche
hackad rödlök
valfri fiskrom


Löjrom är kanske inte det man har i frysen för jämnan, men vi har en leverantör i Värmland. Då kan vi unna oss lite extra gott ibland.

God måndag!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Måndagspotatis

Jag hade köpt hem för mycket potatis och den började gro. Då kokade jag en stor kastrull och gjorde svamppyttipanna. Men det blev potatis över så jag fick hitta på något nytt av det jag hade hemma.


Måndagspotatis på Karlstadsduken från Klässbol.

1 stor gul lök
kokt kall potatis
keso naturell
körsbärstomater
smör
salt och peppar

Hacka löken och och stek i smör några minuter. Skala och tärna potatisen och stek tillsammans med löken, smaka av med salt och peppar. När potatisen fått färg lägg den i en smord eldfast form. Toppa med klickar av keso och halverade körsbärstomater. Gratinera i ca 10 minuter i 175 grader, varmluft. Servera potatisen med majs.

En vanlig måndag i Göteborg!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Dansk potatis

När vi var i Danmark med hela familjen för fem år sedan köpte vi grönsaker vid vägkanten. Framför allt blir vi begeistrade i potatisen. Sälla har vi smakat en så god potatis. Vi köpte den av en äkta dansk bonnerøv (enligt honom själv). Ni har väl sätt Bonnerøven på SVT, eller Hundra procent bonde som den heter på svenska.

Gunilla återkommer ofta till den smakupplevelsen. När vi nu flyttat till Göteborg har vi nära till Danmark och det blev också vårt första och enda resmål denna sommarsemester som mest bestått av ut-flytt, in-flytt och nyorientering i en ny stad och i nya sammanhang. Torgnys högsta önskan var att få köpa riktigt god "väldoftande" ost och Gunillas högsta önskan var att få köpa riktigt god potatis.

Bådas önskan uppfylldes och nu njuter vi av dansk ost och dansk potatis och ser fram mot nästa Danmarkstur.


En riktigt god potatis är halva måltiden.

God lördag!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla

Hasselbacksmandelpotatis

En liten munsbit som är lätt att göra och underbart god. Receptet kommer från ICA. När jag hittade fina små mandelpotatisar på BEA i Enskede köpte jag med dem hem till Göteborg. Det blev precis lika gott som jag föreställt mig! Fatet är en födelsedagspresent från Amanda och Andreas, mat ser godare ut med röd färg säger designersonen Andreas.


Smått och gott!

små mjöliga potatisar
smör
salt

Smetana eller crème fraiche
valfri rom
hackad rödlök eller gräslök
nymald svartpeppar

Skala potatisarna och lägg dem i en träsked, skär tunna skivor tills skeden tar emot. Ställ i en smord eldfast form salta och hyvla över smör. Tillaga i ugnen ca 25 minuter i 175 grader. Ös potatisen ett par gånger under tiden. Låt svalna lite, lägg dem på serveringsfat och toppa med rom, smetana, lök och svartpeppar. Njut av dessa läckerbitar!

God fortsättning på det nya året!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Fänkålsrösti

Vi gillar potatis och det här var en god variant på rösti. Fänkål ger en fin smak som passar med löjrom.


Potatis i alla former är gott.

200 g fänkål
250 g potatis
1 ägg
1 dl riven parmesan
svartpeppar, ev salt
smör

crème fraiche
finhackad rödlök
löjrom eller stenbitsrom

Riv fänkål och potatis, pressa ur vätska. Blanda med ägg, parmesanost och svartpeppar (eventuellt lite salt). Gör 8 plättar och stek i smör. Servera med rödlök, crème fraiche och rom.

Gott i decembermörkret!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny