Potatis

Mandelpotatis med mischmasch

Ännu ett recept skapat av rester. Påminner om Skårepotatis (finns under vegetariskt/potatis). Eftersom även Jonathan åt vet jag att det är ätbart.


Mandelpotatis fungerar till annat än surströmming. Har blivit en favoritpotatis.

kokt kall potatis
körsbärstomater
gammalt torrt vitt bröd i bitar
grädde/mjölk
örtsalt
mischmaschröra (Övrigt/Lätt och snabbt/Jens röra nr 4)
salt och svartpeppar


Det rosa är klickar av mischmaschröran, innan allt åkte in i ugnen.

Lägg brödet i blöt i mjölk/gräddblandning krydda med örtsalt. Skär potatisen i stora bitar. Lägg allt i en ugnsfast form. Klicka ut mischmaschröran, salta och peppra, gratinera i ca. 30 minuter i 180 grader. Jonathan gillar särskilt de krispiga brödkrutongerna. Gott med broccoli och sallad till.

Rester blir god mat!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Ädelostgratäng

Den här gratängen fick jag för minst 30 år sedan. Jag minns inte av vem, men jag minns gratängen. Vad säger det om mig :). Jag har inte gjort den så många gånger, den är inte barnvänlig eller hälsosam, men ack så god.


Ädelost och potatis i god kombination.

1 kg mjölig potatis
250 g keso
1 pkt Kwibille ädelost
2 dl grädde
1 dl mjölk
salt och svartpeppar

Skala och skiva potatisen. Lägg hälften i botten på en smord ugnsfast form. Klicka ut keson och smula över ädelosten. Lägg på resten av potatisen. Salta och peppra. Häll på grädde och mjölk. Gratinera i 200 grader i 45-60 minuter. Servera med vitkål blandat med ananas. Vi vegetarianer äter det som ensamrätt men jag tror att skinka eller kassler passar bra till.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Ugnsbakad gourmépotatis

Numera finns det olika sorters potatis att tillaga utöver fast och mjölig. Bland annat finns det gourmépotatis eller smått och gott. Det är färdigsorterade jämnstora små potatisar. De är jättegoda att helsteka i ugnen.


Potatis är jättegott, eller hur Andreas!

1 kg gourmé potatisar
smält smör eller olja
flingsalt

Tvätta potatisarna och torka dem. Blanda med olja eller smör. Lägg i långpanna och strö över rikligt med flingsalt. Rulla runt potatisarna i saltet. Stek i 45-60 minuter i 200 grader. Till och med Jonathan åt med skalet på och tyckte att det var gott.

Potatis är min favoritknöl!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Boxty - Irländska raggmunkar

Första hela arbetsveckan avklarad. Nu drar allt igång igen. Tempot är högt men vi har ju båda jobb som känns meningsfulla så tröttheten är trots allt behaglig.
Vi hade barnfritt igår så vi kunde äta vuxenmat. Hackad rå lök! Till det hade vi lite löjrom (går bra att byta ut mot stenbitsrom eller ishavsrom) och raggmunkar.



Ett glas sparkling Cardonnay passar bra till denna rätt!

4 små portioner

600 gr mjölig potatis
1 3/4 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 1/4 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
smör

Skala och riv potatisen fint. Pressa ut lite vätska. Tillsätt mjöl, mjölk, salt och bakpulver. Blanda noga. Stek i smör, gärna i gjutjärnspanna. Raggmunkarna får fin färg. Servera med valfri rom, finhackad rödlök och crème fraiche. Väldigt gott och väldigt vuxet.

Ha en bra dag. Vi skall fira faster Ylva som fyler 50!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Citronpotatis med rom

Det här receptet kommer från ICA:s Buffé. God och rolig kombination med mandelpotatis och citron. Pepparrotskrämen kan man hoppa över om man vill att romsmaken ska vara mer framträdande. Lättlagat.


Chips i matlagningen. Ganska kul och riktigt gott.
Vi hade dessutom några avokado och lite räkor i kylen.

4 port

400 gr mandelpotatis
1 citron, skalet och 1 tsk saft
1 dl grädde
2 msk smör
1-2 msk pepparrot
½ dl crème fraiche
100 g rom
2 msk finskuren gräslök
1 näve krossade lantchips och några hela
salt och peppar

Koka mandelpotatisen och pressa den. Koka upp grädde och smör och rör ner det i moset. Smaksätt mad citron salt och peppar Lägg moset i en skål toppa med rom och gräslök. Servera med pepparrotscrèmefraiche.

Passar bra som fredagsmys!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Rosmarinpotatis

Doften av rosmarin är förförande god. Som torkad är den dock mest lik granbarr, därför försöker jag ha färsk hemma. Just nu har jag en planta i växthuset som trivs i sensommarvärmen. Rosmarin växer som buskar runt medelhavet och i Dublin har jag sett den som parkväxt. Här i Skandinavien behöver den pysslas om för att trivas.

Färska kryddor betyder mycket för smaken.

2 kg potatis
6-8 kvistar färsk rosmarin, hackad
75 gr smör eller 0,75 dl olivolja
1 tsk salt
flingsalt

Tvätta och klyfta potatisarna. Smält smöret blanda med salt och rosmarin. Blanda med potatisarna. Lägg i en långpanna och strö flingsalt över. Stek i ugnen i 45-60 minuter. Tiden beror på sorten.

Njut av doft och smak!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny