Funderingar och Upplevelser

Svinnsmart

Idag var vi matsmarta, eller svinnsmarta som det stod på etiketten. Vi har någon gång tidigare köpt en låda med grönsaker med kort datum för en tjuga. Idag stod det några olika lådor med grönsaker vid grönsaksdisken, lådor för en tjuga styck. Vi köpte tre direkt.

Första gången vi köpte en låda hann vi inte ta hand om paprikorna på en gång, de blev ståendes en vecka i svalen (den kalla och dragiga köksentrén). Några av paprikorna hade börjat få fläckar. Men de var fullt användbara och Gunilla gjorde grillad paprika inlagd i olja.


Ser lite skumt ut, men grillningen tar fram smaken i paprikan. Och ja, vi skrapade bort det svarta.

Läs mer: Svinnsmart

Ugnsrostade rotfrukter

Vi semestrar en vecka på Österlen, där vi hyrt ett hus dit barn och barnbarn är välkomna. Första dagen utforskade vi, efter tips från en kollega till Torgny, några gårdsbutiker i grannskapet. Det blev grönsaker, rotfrukter, jordgubbar, ost, bröd mm. Sedan tog vi köket i besittning och lagade bl a ugnsrostade rotfrukter.


En samling smakupplevelser.


Finskuret blir bäst. Sedan in i ugnen.


Ugnsrostade rotfrukter med stekt halloumi.

Ha en skön och smakrik sommar!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla

Samuel 29 år

Grattis på födelsedagen Samuel. Många minnen och detta är ett av de färskaste. Härlig grillning på Österlen.


Samuel, vår mästergrillare.


Lammkotletter till köttätarna och majs till vegetarianerna.

Ha en bra dag!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla

Grattis

Grattis på födelsedagen till vår 17-åring!


Vårt sommarbarn fyller när det ar som somrigast.

Pappa Torgny och Mamma Gunilla

Grattis Andreas på 25-årsdagen!

Andreas, vår mellanson, fyller 25 år och vi firar honom med god mat. Det är nämligen ha som är upphovet till denna matblogg. När Andreas flyttat hemifrån ringde han då och då för att få olika recept. En dag sa Andreas: "Morsan, jag fixar en matblogg till dig så du kan lägga ut dina recept till oss barn". Sagt och gjort, det blev en blogg med recept som också är vår egen receptbok, och kanske också till glädje för andra matintresserade. Med hjälp av en annan son Benjamin finns bloggen numera i reklamfri upplaga!


Sushi är en av favoriterna. Far och son firade med en familjesushi på två, som lunch.

Grattis på kvartssekeldagen!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla

Vi återvänder till Tåkern

Förra året bokade vi vandrarhem i Östergötland på måfå, och hamnade på Tåkerns vandrarhem i Svanshals. Det var fågelsjön och fornlämningarna som lockade oss trakten. Vi trivdes så bra på vandrarhemmet att vi beslutade oss för att återvända denna sommar. Sonen är på musikfestivalen Bråvalla och då passade vi på att turista i trakten.


Enda kyrkan med en svan på kyrktornet är Svanshals kyrka vid fågelsjön Tåkern.

Denna gång har vi besökt Gamla Linköping, domkyrkan, olika naturreservat och naturligtvis Naturum Tåkern. Dessutom träffade vi vänner från Karlstad, som bjöd på middag. Vi återvänder nog nästa sommar också, för här är så vackert och framför allt trivsamt på vandrarhemmet. Det är lite som att komma hem. Och så lockar det med en guidad fågeltur vid Tåkerns stränder. Detta år häckar den sällsynta rödhuvade dykanden i Tåkern, men vi lyckades inte få in den i tubkikaren.


Även om man bor på vandrarhem kan man unna sig att köpa till frukost. Denna morgon var vi ensamma frukostätare så det var dukat bara för oss. Vi kände oss verkligen omhändertagna av Hanna och Björn som har vandrarhemmet.

Läs vårt utflyktstips "Tåkern" från 2012.

Trevlig sommar!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla