Libanesiskt

Shaihk Elmehshi - Aubergin med köttfärs

Den här rätten påminner om grekisk moussaka. Medelhavsmaten påminner ju om varandra. Det har ju invaderats åt olika håll genom århundradena så det är väl inte så konstigt att man härmar varandra lite grann.

En libanesisk variant av moussaka

4 port

2 stora auberginer
400 gr nötfärs
2 hackade gula lökar
1 msk pinjenötter
salt och peppar
sju sorters krydda, finns på Willys och luktar jul
tomatpuré
olja

Värm ugnen till 275 grader. Ställ in plåten. Skiva auberginen i 2 cm tjocka skivor. Ta ut plåten, smörj med olja och lägg på skivorna. Stek tills de fått färg och vänd. Ta ut dem när de är klara.
Fräs löken i olja, tillsätt köttfärsen. När den är stekt, krydda och tillsätt pinjenötter. Låt fräsa en stund. Lägg ett lager auberginskivor i botten på en ugnsfast form. Lägg på köttfärsen. Lägg resterande auberginskivor ovanpå. Blanda ut tomatpuré, varmt vatten och lite salt till såskonsistens och häll överst i formen. Sänk värmen till 225 grader och gratiner i ca 20 minuter.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Loubie bel zeit – Bönor i tomatsås

Det var en trevlig matlagningskurs med Maguie (kursledare) från Libanon, Hazme från Turkiet (syrian) Anette från röntgen, Birgitta och Katarina som gjort FN tjänst i Libanon och så jag som älskar mat från när och fjärran. Vi hade sex trevliga onsdagar på Ilandaskolan i skolköket.

Bönor med tomatsås

4 port.

gröna bönor
1 hackad gul lök
1 hackad vitlöksklyfta
krossade tomater
rapsolja
salt
svartpeppar

Fräs löken i olja tills den fått lite färg. Tillsätt bönor och vitlök. Fräs allt en liten stund till. Häll på tomaterna och koka tills bönorna är mjuka.

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Pastaris

Det här riset är lätt att laga och lite annorlunda.

4 port.

3 dl ris
6 dl vatten
½ dl kort tunn spagetti, Miramonti vermicelli
smör
1 tsk salt

Stek pastan i smör tills den börjar få färg. Skölj riset i rikligt med vatten. Rör ner den i pastan. Tillsätt vattnet och koka i 20 minuter.

     

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Djej wo batata - Kanelkyckling med poatais

I helgen firade vi 70 Benjamin och jag (19+51). Det gjorde vi med Libanesisk mat. Jag har gått kurs i höst och nu tillagde vi (jag och Katarina) våra favoriter. Det tog två dagar att laga, men det var det värt. Stort tack Katarina! Utan din hjälp hade det inte blivit så många rätter och så gott. Jag börjar med det som blev allas favorit (utom vegetarianerna).

Diverse libanesisk mat

4 port

1 kg kyckling
800 gr fast potatis
grillkrydda
mald kanel
1 kanelstång
5 lagerblad
salt
rapsolja

Värm ugnen till 250 grader. Skölj kycklingen och dela den i mindre bitar. Krydda rikligt med grillkrydda. Dofta över mald kanel. Lägg kycklingen i en smord djup eldfats form. Ställ in den i ugnen. Skala och skiva potatisen under tiden. När potatisen är klar ta ut formen sänk tempraturen till 200 grader. Lyft ur kycklingen, lägg potatisen och kryddorna i botten. Lägg tillbaka kycklingen ovanpå. Ställ tillbaka i ugnen. Stek i 40-50 minuter till och vänd kycklingen efter halva tiden. Den här gillade som sagt alla mellan 6 år och 80 år.

Kanelkyckling med potatis

Smaklig måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Vitlökssås

Den här såsen hör till kycklingen. Den är mycket stark och god, men inget för veklingar och vitlökshatare.

Inget för veklingar

2 stora vitlöksklyftor
salt
citron
ca 1 dl olja

Pressa vitlöken i en skål. Tillsätt salt och rör den med vitlöken. Droppa olja och rör hela tiden. Det blir en majonäsliknande sås. Tillsätt lite citron på slutet.

Smaklig och doftande måltid!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny som älskar vitlök

Baba ghanoush

En typisk medelhavsrät. Vi fick den rdan på planet till Israel. Fräscht och syrligt. Finns numera att köpa på saluhalen i Hötorgshallen i Stockholm. Men vi bor i Karlstad så vi gör vår egen.

Hummus med olivolja och en israelisk krydda zatar samt Baba ghanoush och vitt bröd med sesamfrö.
Hummus till vänster och Baba ghanoush till höger.

1 stor aubergine
1 msk tahini
1 vitlöksklyfta
citronsaft
salt och svartpeppar
hackad persilja och olivolja
(1 finhackad skinnfri och kärnfri tomat, detta är inte med i orginalreceptet men så fick jag salladen på flyget på väg till Israel)

Grilla auberginen i grillpanna tills skalet är brunt och skrynkligt. Det tar en stund. Gröp ur och finnhacka innanmätet och pressa ut överflödig vätska. Blanda i mixer med kryddor och citron, det ska smaka syrligt av citron. Blanda ner finhackad tomat för färg och smak samt dekorera med olivolja och hackad persilja.

Smaklig måltid!

Mamma Gunila och Pappa Torgny