Tillbehör

Garam masala

När vår mellanpojke Andreas var i Indien på jobb kom han hem med ett antal kryddpåsar. Det visade sig att det var baskryddorna till garam masala. Jag behövde bara hitta hel spiskummin, som jag fann i kryddaffären i Haga, för att göra min egen garam masala.

 
En god doft sprider sig i köket. Då är jag glad att lukten kommit tillbaka efter corona-infektionen.

Läs mer: Garam masala

Rotfruktstillbehör

Ett gott rotfruktstillbehör vi gjorde av svinsmarta jordärtskockor och färska rödbetor från torget i Varberg, överbliven pesto och en stump av pepparrot som fanns i kylskåpet. Gunilla berättade hur jag skulle göra medans hon gjorde en ugnsomelett med kantareller, också från torget i Varberg.


Vackra färger och goda smaker.

Läs mer: Rotfruktstillbehör

Massor med kål, och lite morot

Samuel och Julia 4 år gick till torget och köpte färska grönsaker till farmor. I november finns det kål och rotfrukter. Lite att fundera på och googla. Det blev ostgratinerad savoykål, glaserade morötter, rostad grönkål och smörstekt brysselkål. De söta morötterna bröt av fint med färg och smak.


Godis från torget.

Läs mer: Massor med kål, och lite morot

Granatäpplejuice

För många år sedan läste jag en bok av Josef Stenlund, På luffen i Abrahams fotspår. Han reste runt i Mellanöstern, detta var långt innan de blodiga konflikterna som finns där nu. Mest minns jag hur han beskrev människors nyfikenhet och vänlighet överallt och så minns jag hur han beskrev hur man drack granatäppeljuice. Han fick ett granatäpple av en kvinna på en buss som visade hur man skulle klämma sönder kärnorna inne i granatäpplet och sedan bita ett litet hål och dricka juicen. Vi fick testa idag när vi köpte en klimatsmart låda med 6 stycken granatäpplen, på väg att bli övermogna. Vi försökte på olika sätt att klämma och pressa ur saften. Det är inte så lätt men väl värt besväret. Saften var dessutom söt och god eftersom de var väl mogna.


Mörkt mörkt röd granatäpplejuice, en fröjd för ögat och tungan.

Läs mer: Granatäpplejuice

Fyra kryddor

Ett av mina goda matminnen från barndomens jular är Juldagens lutfisk. I början var det bara den vit såsen med potatis som var god och så julmusten förstås! Med tiden uppskattade jag själva lutfisken också, men viktigast av allt var "Fyra kryddor". Min kryddburk var nästan tom så jag gick till ICA för att handla en ny burk, men den finns inte mer. Det fanns både Fem kryddor och Sju kryddor men de har en asiatisk ton och det här en fransk kryddblandning, från början introducerad av Tore Wretman. Tack vare Google så hittade jag ett recept på nätet och fick göra min egen blandning.


Fyra kryddor, nu är det bara att mala.

Läs mer: Fyra kryddor