Matlådor

Tomatsås med grillade tomater och fetaost

Nästan tomt i kylskåpet. En halv burk med tomatsås, några gamla lite skrumpna körsbärstomater och fetaost. En utmaning som jag gillar!


Pastaresterna blev matlåda till Torgny.

pastaskruvar
1 burk färdig tomatsås
1 ask körsbärstomater
200 g fetaost
färsk och torkad basilika

Koka pastan. Värm tomatsåsen med extra basilika. Grilla eller stek tomaterna hela. När skalet spricker är de klara. Tärna fetaosten. Blanda först ner såsen med pastan. Vänd sedan ner tomater och fetaost. Garnera med färsk basilika. Jag köper krukor med basilika och andra kryddväxter. De står i ett stort fat och jag vattnar rikligt varje morgon. Fungerar utmärkt.

Ett experiment som går att upprepa!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Tonfiskris med curry

Detta recept är lättlagat. Gör lite extra så blir det matlådor. Fungerar bra att frysa. Idag åt vi middag på altanen (inglasad). Det är härligt när solen värmer.


4 personer

4 dl ris
8 dl vatten
1 tsk salt
1 paket wookgrönsaker eller ärter, majs och paprika
2-3 burkar tonfisk
1 purjolök
1 msk olja
2-4 msk curry (beror på styrka)

Koka riset. Fräs den skivade purjolöken i olja och curry. Koka grönsakerna. Blanda allt och värm på medelvärme så att tonfisken också blir varm.

Dressing

2 dl matlagningsyoghurt
1-2 msk curry
3-4 msk mango chutney

Ha en bra dag på jobbet!

Pappa Torgny och Mamma Gunilla

Tomatsås med fetaost

Hemma igen! Vi har haft en fantastisk vecka i England, men det är skönt att vara hemma i sitt eget kök igen. Engelsk mat är god men mäktig. Jonathan bad om pasta och tomatsås när han kom hem och det blev det. Vi lagade även Morbergs champinjonpasta, så blev det matlådor också. Härligt att laga sin egen mat!


Fetaosten piffar till tomatpastan.

6 portioner

500 g valfri pasta
2 burkar skalade tomater
1 stor gul lök
smör
3 msk tomatpuré
1 msk honung
½ msk balsamvinäger
salt och svartpeppar
200 g fetaost

Skala och hacka löken, stek mjuk i smör. Tillsätt hackade tomater, tomatpuré, honung, balsamvinäger, salt och svartpeppar. Låt såsen koka i ca 15 minuter. Smaka av. Blanda med valfri pasta. Rör ner tomatsåsen i pastan och tillsätt osten i tärningar. Servera med en god sallad.

Borta bra men Sverige bäst ;)

Mamma Gunilla och Pappa Torgny

Tonfisklåda som matlåda

Torgny och Benjamin äter ofta matlåda på jobbet och i skolan. Ibland är det rester från middagen. Men det är inte alltid det blir mat över när det är många hungriga familjemedlemmar hemma. Då är det bra att ha några recept i bakfickan som fungerar att frysa och sedan värma i mikron. En klassiker är tonfisklådan. Den lagar vi ibland enbart för att få matlådor i frysen. Nu skapar vi en ny kategori. Matlådor under övrigt.


Favoritlåda på jobbet.

8 portioner

3 gula lökar
1 msk smör
3 burkar tonfisk i olja
3 dl grädde
5-7 msk tomatpuré
salt och peppar
800 g spagetti
valfri riven ost
(bacon)

Koka spagettin, bryt den i bitar innan du lägger den i kastrullen.
Fräs löken i smör. Tillsätt övriga ingredienser. Koka såsen i 5 min. Blanda spagettin och såsen och lägg i en eldfast smord form. Häll lite riven ost på toppen. Gratinera 20-25 min i 175 gr. Om man vill och inte ha en vegetarian i huset kan man ha ett paket strimlad rå bacon i såsen. Så var det i originalreceptet.

Ha en bra dag på jobbet!

Mamma Gunilla och Pappa Torgny